Sute de elevi aleg anual sistemul de învăţământ dual la Reşiţa. Ca să-i atragă Primăria le oferă casă şi masă gratuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţa se mândreşte cu reuşita sistemului de învăţământ dual. Administraţia locală a început acum patru ani să promoveze şi să susţină acest tip de învăţământ şi pentru a atrage tineri din afara oraşului, care trece printr-o depopulare masivă.

Avantajele învăţământului dual au atras de la an la an tot mai mulţi elevi. Anul acesta 158 de tineri s-au înscris în acest sistem şi se vor califica în meserii precum cele de sudor, lăcătuş, mecanic auto, tâmplar, lucrător comercial, operator masini cu comandă numerică şi aşa mai departe. Implementarea acestui sistem a început în urma cu patru ani, după cum spune Liliana Dacica, directorul Direcţiei de Învăţământ şi Cultură din Primăria Reşiţa.

Sistemul de învăţământ dual este înscris în sistemul de stat gratuit, fiind susţinut de Ministerul Educaţiei Naţionale. Tinerii care aleg să înveţe o meserie în acest sistem beneficiază, faţă de programele obişnuite ale ministerului, şi de un sistem bursier privat susţinut de agenţii economici.
    
Învăţământul dual permite elevilor înscrişi la o şcoală profesională de stat să îşi formeze cunoştinţele practice în mediul real de munca oferit de companii, să se familiarizeze cu mediul de muncă direct în firma care are nevoie de competenţele elevului, ceea ce reprezintă un important atu la începutul vieţii profesionale.

“Această formă de învăţământ a debutat la noi în 2017, la iniţiativa primarului Ioan Popa. Am început cu 121 de elevi în această formă de învăţământ, la trei colegii din Reşiţa, pe două sectoare: producţie şi servicii. Elevii care decid să urmeze aceast sistem primesc burse lunare de câte 200 de lei, atât din partea unităţii de învăţământ, prin Ministerul Educaţiei, cât şi din partea agenţilor economici. La Reşiţa, probabil că suntem singura primărie din ţară, care asigură cazare şi masă gratuită pentru toată perioada de şcolarizare”, arată Liliana Dacica.

Anul acesta, pe lângă Primărie, 34 de agenţi economici s-au arătat interesaţi să susţină acest tip de învăţământ şi să le asigure locuri de muncă la absolvire. În prezent peste 50 la sută din tinerii care învaţă la şcolile de învăţământ dual din Reşiţa sunt veniţi în oraş din alte localităţi

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite