Reţetă spectaculoasă de sărmăluţe în foi de hrean, fierte în cimbru uscat, foi de dafin şi mărar proaspăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO UICA MIHAI
FOTO UICA MIHAI

Sarmalele, una din mâcărurile tradiţionale româneşti, pot fi gătite în mai multe feluri şi pot conţine tot felul de ingrediente exotice.

Reşiţeanul Mihai Uica, bucătar cunoscut în părţile Banatului, are o reţetă inedită. Uica înveleşte sărmăluţele în foi de hren, iar rezultatul este un deliciu.

Iată, pe repede înainte reţeta unor sarmale monumentale fierte în foi de hrean. Mâncare de primăvară care îţi mângâie cerul gurii şi sufletul. Te simţi măcar pentru un ceas de minute împărat.

Aşa că mergi în grădină şi dacă n-ai, jefuieşte una de prin vecinătate. Îţi trebuie cam cincizeci de foi fragede ale hreanului care doar acum sunt bune de gătit, după aceea se fac babe bătrâne cu amăreală şi margini zdrenţuite. Şi frunzele astea la opăreşti supt capac cinci minute cu apă clocotită la care pui sare şi oţet. Scopul acestei lucrări este ca frunza să se înmoaie şi să devină elastică pentru a se lăsa împachetată frumos. Şi cu un cuţit de filetat îndepărtează nervura groasă a frunzei şi croieşte-o pentru aputea primi umplutura pe care o pregăteşti alături:

Un piept de pui de cam jumătate de kilogram, un sfert de kilogram de miez de nucă, un sfert de kilogram de ceapă roşie fiindcă e mai dulce în carne. Dacă ai, poţi adăuga şi doi ardei copţi pe plită şi curăţaţi de pieliţa lor. Şi astea toate le dai prin maşina de carne cu sita mare. Le dregi cu sare, piper, boia şi cimbru, le mai căleşti puţintel în ulei ori în untură de la târtiţa puiului, adogi cam două sute de grame de orez înflorit în apă călduţă şi iaca ai maiaua sarmalelor. Şi să faci sărmăluţe mici şi gingaşe cât degetul numai şi să îţi iasă multe şi ochioase. Le aşterni în oala de fiert a casei, mai presară acolo nişte crenguţe de cimbru uscat, foi de dafin şi mărar proaspăt, dar nu mult. Şi dacă ţi-au mai rămas foi de hrean, taie-le mărunt şi presară-le în oală. Acum e bine să ai zeamă de oase de pui, adică o supă mai tulbure cu saţ în ea, şi câteva linguri de bulion de casă. Şi oală să fiarbă pe îndelete măcar două ceasuri”, spune Uica Mihai

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite