Povestea incredibilă a unui preot care a primit o nouă şansă. Biserica a susţinut un transplant de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul şi medicul Cornel Jupâneanţ a primit o inimă nouă de la un tânăr care a salvat şi alte vieţi. La biserici şi mănăstiri s-au făcut slujbe pentru ca transplantul medicului care a tratat mii de pacienţi să reuşească.

Poziţia bisericii a fost de multe ori controversată cu privire la transplatul de organe, dar lucrurile au evoluat în timp, odată cu tehnica. Purtătorul de cuvânt al Episcopiei din Caransebeş, Casian Ruşeţ, explică faptul că tot clerul bisericii ortodoxe din Caraş-Severin a fost alături de colegul lor, prin rugăciune.

Cornel Jupâneanţ, de 52 de ani, este medic generalist de profesie, dar pentru că a simţit chemare din partea bisericii, a urmat şi cursurile Facultăţii de Teologie din Timişoara. Originar din judeţul Timiş, bărbatul s-a mutat în comuna Marga, din judeţul Caraş-Severin, cu tot cu familie, pentru că aici a găsit liniştea pe care a căutat-o înreaga sa viaţă.

O minune aşteptată

De mai bine de un an, preotul şi medicul generalist Cornel Jupâneanţ a dat semne că starea lui de sănătate nu este bună. Problemele sale cardiace s-au agravat, astfel că a fost trecut pe lista de aşteptare de la Târgu Mureş pentru un transplant de inimă. În cursul nopţii de joi spre vineri minunea s-a şi petrecut. Medicul a intrat în sala de operaţie, ca să primească o inimă nouă. Toate bisericile şi mănăstirile din Caraş-Severin au ţinut slujbe speciale şi s-au rugat pentru viaţa omului care a tratat mii de pacienţi ce au avut nevoie de ajutor.

„Noi ne-am rugat pentru ca operaţia preotului să se termine cu bine. Astăzi am aflat că el se simte bine. Organismul lui a răspuns pozitiv transplantului de inimă pe care i l-au făcut medicii de la Târgu Mureş”, a spus Casian Ruşeţ, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Caransebeş.

Pentru trup şi suflet


Deşi este preot de mai bine de 10 zece ani şi are parohia în comuna Marga, Cornel Jupâneanţ nu a putut să abandoneze meseria lui de bază, cea de medic generalist. Astfel că, din propriul său buzunar, cu sprijinul Episcopiei Caransebeş, a pus bazele unui complex medical creştin, care este amplasat la ieşirea din comună spre Parcul Naţional Retezat. Aici îi tratează pe toţi pacienţii care îi trec pragul. Dacă au bani să plătească este bine, dacă nu, medicul îi consultă şi le prescrie tratament pentru că el ştie că aceasta este misiunea lui în viaţă. „Deocamdată, pacienţii pot fi doar consultaţi. În aceeaşi zonă se va ridica şi o clădire unde oamenii bolnavi să poată fi şi internaţi. Capacitatea va fi de 50-60 de locuri. Practic, proiectul medicului şi preotului Cornel Jupâneaţ va fi gata odată cu finalizarea acestui corp”, a adăugat Casian Ruşeţ.

Şi soţia preotului Jupâneanţ este medic, astfel că îl ajută pe acesta să îşi îndeplinească misiunea. Intervenţia chirurgicală a durat şase ore şi jumătate şi a fost realizată cu succes. Preotul suferea de cardiomiopatie ischemică, o boală ce afectează ireversibil muşchiul inimii. După tratamente costisitoare şi o intervenţie chirurgicală pentru montarea unui defibrilator, preotul a ajuns la capătul puterilor. Bărbatul a fost salvat în ultimul moment de medicii mureşeni de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. „Soţul meu era pe lista de aşteptare de câteva luni”, a spus Rodica Jupâneanţ, soţia sa.

O inimă salvatoare, de 23 de ani

În pieptul preotului de 52 de ani bate acum o inimă de 23 de ani, prelevată de medici de la un tânăr bucureştean, care a suferit un accident de circulaţie. „Suntem mulţumiţi de calitatea cordului implantat. Urmează o perioadă critică în Terapie Intensivă”, a precizat doctorul Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară. Tânărul a mai salvat patru vieţi, deoarece ficatul i-a fost prelevat la Bucureşti şi împărţit în două pentru a fi transplantat la doi pacienţi, iar rinichii la fel.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite