Politicianul care propune o reformă radicală în administraţia publică. „Soluţia este să nu mai dăm bani consilierilor locali şi judeţeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR Timiş, Zoltan Marossy, de trei ori subprefect al judeţului şi consilier judeţean cu mai multe mandate, are o propunere pe care ar vrea să o vadă chiar iniţiativă legislativă.

Marossy susţine că se pot economisi foarte mulţi bani în administraţia publică dacă aleşii locali şi judeţeni nu ar mai primi indemnizaţie.

“În 1992, atunci când au fost primele alegeri locale libere, consilierii locali şi judeţeni nu erau remuneraţi. Cei care am fost în primii patru ani consilieri, aveam dreptul să decontăm deplasările. După aceea s-a inventat indemnizaţia de consilier, dar cu foaie de pontaj şi cu prezenţă făcută corect, după aceea indemnizaţia s-a majorat, apoi s-a majorat din nou, fiind calculată după salariul primarului, şi aşa s-a ajuns că astăzi se împrăştie bani în administraţia locală fără rost. Soluţia nu este să scădem numărul consilierilor, soluţia nu este să desfiinţăm comune, soluţia este să nu mai dăm bani aiurea”, spune Marossy.

Fostul subprefect de Timiş spune că aceşti bani se cheltuiesc degeaba, pentru că cei care ajung în aceste funcţii nu trăiesc din fondurile respective şi nici nu candidează pentru acei bani sau cel puţin aşa ar fi normal să fie. 

“Timişoara, în prag de prim război mondial, în 1914, avea 60 de consilieri locali. Şi acum la Bucureşti nişte politicieni consideră că 27 de consilieri la Timişoara e mult prea mult. Oamenii aceia nu duceau bani de la Primărie acasă, ci aduceau ei de acasă bani pentru acţiunile de interes comun pe care le făceau în folosul comunităţii. E adevărat, printre ei erau bancheri, erau proprietari de fabrici, oameni înstăriţi, dar ei doreau să ajute oraşul. Dacă centrul Timişoarei arată cum arată, e pentru că astfel de oameni au fost în consiliul local. Eu nu vreau să fiu rău, dar în 92, atunci când nu eram plătiţi, în consiliul judeţean eram toţi cu studii superioare şi oameni care aveam experienţă administrativă de la locul de muncă. Nu am mers în consiliu ca să învăţăm acolo administraţie. Dar, acum, unele partide care vor să întinerească neapărat, trimit oameni simpatici, isteţi, dar fără niciun pic de experienţă”, spune preşedintele UDMR Timiş. 

Zoltan Marossy consideră că cea mai bună variantă este ca fiecare primărie şi consiliu judeţean să stabilească dacă poate sau nu să plătească indemnizaţiile consilierilor. În felul acesta, consideră politicianul, ar creşte şi calitatea oamenilor care intră în consiliile locale şi judeţene. Marossy spune că are în vedere elaborarea unui proiect de lege în acest sens, pe care să-l înainteze colegilor de partid parlamentari.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite