Muntele Mic, gazdă pentru Observatorul Astronomic din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Observatorul Astronomic din Timişoara se află acum într-o oază de vedreaşă în zona Bălcescu
Observatorul Astronomic din Timişoara se află acum într-o oază de vedreaşă în zona Bălcescu

Specialiştii din Timişoara spun că poluarea şi lumina din oraş afectează cercetarea astronomică. Ei propun mutarea Observatorului în Caraş-Severin, dar deocamdată, nu sunt fonduri pentru o astfel de operaţiune. Observatorul a fost construit în anii '50.

Când a fost construit Observatorul din Timişoara, între 1958-1962, locaţia din Zona Bălcescu era potrivită pentru un centru ce cercetare astronomică. Din cauza dezvoltării oraşului, zona nu mai corespunde, însă cerinţelor. „Un Observator pentru public e bine să fie în oraş. Dar nu şi unul pentru oamenii de ştiinţă şi specialişti.

Acum este un loc total nepotrivit. Poluarea sau lumina sunt câteva din aspectele care ne deranjează la observaţiile astronomice”, a spus Farkas Laszlo, cercetător principal la Observatorul Astronomic din Timişoara.

Observatorul Astronomic aparţine Academiei Române, care însă nu are fonduri pentru a muta staţia într-un loc unde condiţiile de observare sunt mai prielnice. Cu toate astea, există câteva proiecte care s-ar putea materializa.

Cărăşenii, încântaţi de idee
Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, spune că, oficial, nu a primit nicio solicitare cu privire la o astfel de acţiune, dar simpla intenţie îl încântă. „Ar fi minunat dacă Observatorul s-ar muta pe Muntele Mic. Noi suntem deschişi la discuţii şi dacă putem ajuta cu ceva, o vom face cu mare plăcere“, a declarat Marcel Vela. Edilul a mai spus că în zona Muntele Mic se află vârful Gurgu, de peste 2.000 de metri, unde este o peşteră cu o deschizătură spre bolta cerească, iar legenda spune că acolo a stat chiar Zamolxe. Vestea i-a entuziasmat şi pe reşiţeni. „Din câte am aflat, anul acesta mai sunt câteva evenimente astronomice demne de observat. Până la Timişoara era drum lung, dar dacă se mută pe Muntele Mic, cu siguranţă voi merge“, a spus Pavel Birău, din Reşiţa.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite