Marian Avram este olteanul îndrăgostit de Băile Herculane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craioveanul a găsit cele mai inedite moduri de a protesta împotriva deşeurilor lăsate de turişti în Valea Cernei. Marian s-a născut în Craiova, dar încă de la prima vizită în Valea Cernei şi-a promis că va face tot posibilul pentru curăţarea zonei.

PROFIL
Născut: 15 martie 1968
Studii: Facultatea de Geografie-Engleză Universitatea  Craiova
Starea civilă: Căsătorit, are o fată

 Locurile din zonă l-au impresionat şi astfel a decis să-şi petreacă timpul liber aici. Grija pentru mediu are legătură şi cu pasiunea pentru pescuit. În urmă cu doi ani, după acţiuni pe cont propriu, Marian a luat decizia să înfiinţeze Asociaţia Valea Cernei, o grupare ecologică formată din voluntari. „Tot timpul m-am gândit cum aş putea să fac ordine într-un mod organizat. Este foarte important să implicăm şi autorităţile locale, pentru că atunci când făceam curăţenie pe cont propriu, întâmpinam mult mai multe probleme”, a povestit Marian Avram.

Marian defăşoară în Caraş-Severin o mulţime de acţiuni, iar pentru luna viitore chiar are o surpriză pentru cei din Valea Cernei. „În perioada 9-10 aprilie organizăm o acţiune de împădurire în cadrul «Lunii Pădurii» în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei denumită «Verde’n sus». Împădurirea se va face cu puieţi de Pin Negru de Banat, specie ocrotită prin lege, iar la final vom organiza o excursie pe traseul către cascada Vânturătoarea”, a spus Marian.

Artă din deşeuri
Una dintre cele mai interesante acţiuni din Băile Herculane a fost în luna mai a anului trecut, când la final, din deşeurile colectate, a fost confecţionat un peşte uriaş care este admirat şi azi de turişti. „Încă din iarnă ne-am propus să facem ceva inedit care să îmbine arta cu curăţarea zonei. Chiar am făcut pariuri că vom atrage atenţia turiştilor mult timp. Aşa s-a născut ideea de a face un peşte pe care să-l expunem în zonă”, a povestit Marian. Pentru că se bazează pe continuitatea acţiunilor asociaţiei, la începutul lunii mai, peştele confecţionat din sticle goale va fi recondiţionat. „Este foarte important ca acest obiectiv să rămână în zonă, mai ales că destinaţia lui este una clară şi putem vorbi de rezultate. Din ce date deţin la ora aceasta am înţeles că turiştii care vin în zonă la grătare, sau ca să-şi petreacă aici sfârşitul de săptămână, au înţeles mesajul şi au învăţat să strângă deşeurile”, a mai spus Marian Avram. Tânărul a explicat că nu-l deranjează să adune mizeria lăsată de turişti. Singura lui supărare este că există situaţii în care oamenilor le lipseşte bunul simţ şi ripostează atunci când li se face observaţie.

Întrebări şi răspunsuri

Ce acţiuni veţi mai face la Băile Herculane ?
Viitoarele manifestări vor fi programate până la sfârşitul lunii septembrie. Avem în plan o colaborare ieşită din comun cu o asociaţie din Franţa care vrea să confecţioneze instrumente muzicale din deşeuri.

Care sunt cele mai murdare zone din Băile Herculane?
Zona fierbinte de la Herculane este cea de lângă „7 Izvoare”. Aici este un flux mare de oameni şi de aceea noi o considerăm una dintre zonele care necesită o atenţie mai mare din partea noastră.

Ce-i place
„Îmi place să merg cu prietenii şi familia la pescuit. Îmi place foarte mult să călătoresc şi să vizitez locuri inedite. Îmi place să fac lucruri utile pentru mine şi cei din jurul meu”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place dezordinea. Mai ales cea din zonele turistice. Mi se pare un mare kitsch atunci când se construiesc clădiri cu termopane şi accesorii din metal în plină zonă turistică”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite