Cum rămâne în paragină un magnet pentru turism: funicularul din centrul orașului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soarta funicularului rămâne incertă
Soarta funicularului rămâne incertă

Ideea unei telegondole la Reșița și a creării unor alei de promenadă nu a fost abandonată de municipalitate. Proprietarul funicularului, rușii de la TMK, au întârziat în lansarea unei ofertă în ce privește cumpărarea obiectivului

Funicularul care trece prin mijlocul orașului se degradează sub ochii reșițenilor, fără ca autoritățile să poată lua măsură pentru evitarea acestui fenomen. Deși au plecat optimiști la drum cu gândul preluării obiectivului, proprietarii firmei TMK sunt dezinteresați să grăbească lucrurile și să îl cedeze municipalității, dar și de ideea revitalizării lui pentru promovarea turismului.

Asta deși în această lună au finalizat cea mai mare tranzacție a anului: vânzarea lacurilor și a sistemului hidroenergetic din zona Semenic. Valoarea acesteia a fost de aproape 20 de milioane de euro, astfel că ineresul pentru un obiectiv evaluat la un milion de lei este aproape inexistent. Administrația este în așteptarea unui răspuns de ani buni, iar reșițenii au început să devină pesimiști că vor avea alei pietonale suspendate în centrul civic. „Ideea este extraordinară, dar o aud de mulți ani, astfel că eu cred că dacă s-ar fi dorit concretizarea acestui proiect până acum, s-ar fi și făcut.

Eu locuiesc chiar în centrul orașului și adeseori văd copiii alergând dimineața cu noaptea-n cap pe plasa funicularului. Este periculos. Dacă tot nu vor să îl vândă rușii, măcar să îl dezafecteze și ar încheia subiectul”, spune Liviu Negovan, un reșițean de 32 de ani.  

Funicularul, simbol al oraşului de pe Bârzava
La 3 iulie 1771 au fost inaugurate primele furnale înalte de pe actuala vatra a furnalelor din cadrul SC TMK Reșița SA. În trecut au fost cunoscute sub denumirea de Uzinele și Domeniile Reșița sau UDR, așa cum se poate citi pe unele locomotive cu aburi fabricate aici, și mai înainte se chemau St.E.G. Funicularul care transporta calcarul din Valea Domanului spre aglomeratorul de la Mociur face parte din simbolurile industriale ale Reşiţei şi păstrarea lui conferă un anumit specific oraşului. Neoficial, suma lansată de oficialii de la TMK pentru vânzarea obiectivului se ridică la 1,6 milioane  de lei. Obiectivul

Citește azi în “Adevărul” ce planuri au oficialii de la TMK pentru obiectiv!

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite