Ardei copţi umpluţi cu sâmburi de caise, reţeta inedită a unui bucătar din Banat. Ce ingredient dă savoare bucatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Bucătarul reşitean Uica Mihai are o reţetă inedită de ardei umpluţi, datorită umpluturii lor. Uica spune însă că gustul face tot chinul. Pentru că e ceva chin la desfăcutul sâmburilor de caise, principalul ingredient al acestei reţete

Uica Mihai spune că prima operaţiune este să luaţi câţiva ardei graşi burtoşi şi să-i scobiţi de cotor şi de seminţe.

“Apoi bine spălaţi, să-i aşezi cu gura în jos să se scurgă şi tu să te apuci să cureţi de pieliţe sâmburii de caise. Muncă cu migală şi chin, dar merită osteneala.

Iar sâmburii albi ca dinţii de răpitor să-i pui să se prăjească doar puţin într-o tigăiţă cu ulei de măslină de cel bun. Şi amestecă-i tot timpul cu lopăţica de lemn, să nu prindă rumeneală ci doar să se sloboadă aromele din inima lor. Şi altceva nimic să nu adaugi. Apoi să îi laşi să se răcească iar o ceaşca de orez pe care să o ai pregătită la îndemână, o pui să fiarbă cu trei ceşti de apă, până se umflă orezul bine şi e gătit pe trei sfert.

Şi să mai căleşti un praz gros cât mâna şi tăiat fir-a-păr tot în uleiul de la călitul sâmburilor.

Iar sâmburii reci să îi treci pe supt cuţit cu putere ca să se mărunţească şi să fie tocătorul tău de lemn, plin de gămălii de sâmbure ca cele de chibrit.

Şi dacă s-a fiert şi orezul şi s-a răcit puţintel, e vremea să adaugi în el prazul călit, sâmburii şi câteva roşii cu pulpă dulce date pe răzătoare.

Iar maiaua asta o potriveşti de gust cu sare, piper, cimbru şi doar puţină nucuşoară rasă. Mai adaugă şi două ouă proaspete că nu strică apoi umple ardeii şi capetele lor ca să nu îţi iasă umplutura afară, înmoaie-le în făina albă dintr-un bliduţ anume pregătit.

Iar ardeii să îi aşezi ca pe soldaţi îngesuiţi într-o cratiţă, iar în golurile dintre ei, îndeasă felii de roşii proaspete, iar deasupra mai toarnă să se acopere tot zeamă de la pulpa de roşii date pe răzătoare. Şi dacă nu ai ca mine nişte supă de legume la îndemână, toarnă apă călduţă să fie la nivel şi pune să fiarbă închipuirea asta de mâncare. Dar ai grijă, să nu fie focul tare, ci molcuţ, altfel o să se răscolească oala şo o să faci mai degrabă un terci decât o mâncare”, spune bucătarul.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite