Râmnicu Vâlcea: Dumitru Pearcu conduce comuna Tomşani de două decenii
0
După 13 ani de muncă la catedră, a ales să poarte de grijă locuitorilor comunei Tomşani, care de şase ori l-au considerat vrednic să fie pus la cârma primăriei.
Profil
Născut: 12 aprilie 1958 în localitatea Tomşani, judeţul Vâlcea.
Studii: Licenţiat în ştiinţe juridice, master.
Familie: Căsătorit, o fiică.
Dumitru Pearcu este unul dintre puţinii primari vâlceni care a reuşit să câştige mandat după mandat, menţinându-se în fruntea comunei Tomşani, timp de 20 de ani. „Imediat după revoluţia din decembrie 1989 am fost ales primar al comunei. La început, a fost destul de greu să mă acomodez cu noile îndatoriri şi responsabilităţi pe care le presupune această meserie. Timp de 13 ani fusesem profestor şi încă mai suspinam după orele petrecute la catedră”, a povestit edilul localităţii Tomşani. O dată cu trecerea timpului, s-a acomodat şi a reuşit să se apropie de oamenii din localitate cărora le-a lăsat întotdeauna uşa primăriei deschisă pentru a-şi spune păsurile. „Trebuie să vă spun că de-a lungul timpului, am trecut prin bune şi rele, dar datorită faptului că am comunicat foarte mult cu oamenii, am reuşit să câştig încrederea locuitorilor acestei comune. Pentru mine nu a contat că mai avem şi altceva de făcut, dacă un sătean a venit în primărie şi mi-a solicitat ajutorul, l-am ascultat şi l-am ajutat”, mai povesteşte Dumitru Pearcu.
Se consultă cu angajaţii şi localnicii
Edilul mai spune că cheia succesului în treburile administraţiei locale o reprezintă o bună echipă managerială. „Până să ajung la formula de acum, am schimbat foarte mulţi angajaţi care nu se pliau gusturilor mele. Dacă ai o echipă care pune suflet în ceea ce face, atunci poţi să îndeplineşti cu succes tot ceea ce îşi pui în minte. Eu am reuşit să îmi găsesc oameni de bază, în care am mare încredere şi sunt convins că împreună vom face lucruri deosebite pentru locuitorii din comuna noastră”, adaugă primarul. Pentru că este un bun gospodar, fostul profesor a încercat ca în fiecare an să schimbe câte ceva şi să aducă noi îmbunătăţiri la condiţiile de viaţă ale localnicilor. Fie că a fost vorba despre asfaltarea unor uliţe, de construirea unor poduri şi punţi sau de construirea unor noi grădiniţe şi şcoli, echipa de la primărie s-a implicat în toate. „Am încercat să îi facem pe oameni să ne fie alături în toate lucrările pe care le-am demarat. Cea mai bună mână de lucru am găsit-o, bineânţeles, tot printre locuitorii din comună. Eu mă consult cu angajaţii mei, dar şi cu localnicii, în toate deciziile pe care le iau. Sperăm ca în primăvară să demarăm lucrăprile la un proiect foarte importat şi anume introducerea apei şi a canalizării. Este unul dintre proiectele pentru care am muncit foarte mult şi care, în sfârşit, a fost aprobat. Zilele acestea s-a ţinut licitaţia pentru firma care va demara lucrările”, a adăugat Dumitru Pearcu.
Întrebări şi răspunsuri
Care este secretul dumneavoastră, cum aţi reuşit să vă menţineţi primar timp de 20 de ani?
Nu am niciun secret, dar am muncit foarte mult. Pentru a reuşi în viaţă trebuie să te menţii la un anumit nivel, trebuie să fi corect, cinstit indiferent dacă alţii încearcă „să îşi mai bage beţe în roate”.
Aţi întâmpinat greutăţi în rezolvarea anumitor probleme ridicate de locuitorii comunei?
Vin în audinenţă oameni săraci şi bătrâni care mi se plâng că nu sunt băgaţi în seamă de autorităţi în vederea soluţionării diferitelor necazuri, legate de pensii sau de ajutoare. Mă deranjează birocraţia aceasta care uneori este inutilă, iar cel mai mult au de suferit oamenii săramani.
Ce-i place
Ascultă cu foarte mare plăcere muzică, aproape toate genurile, adoră sportul şi îi place foarte mult să trebăluiască pe lângă casă. Este o persoană care se adaptează uşor la orice situaţie şi căreia îi place să comunice foarte mult cu cei din jur.
Ce nu-i place
„Ţinând cont că în ultima vreme violenţa este prezentă parcă la fiecare colţ de stradă, dar şi în mass media, urăsc violenţa, oamenii agresivi dar şi sporturile periculoase”.