Prognoza meteo din bătrâni. Cum va fi iarna atunci când pisica se linge pe bot şi se spală uitându-se spre sobă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto boredbanda.com
Foto boredbanda.com

Fenomene naturale neobişnuite, precum înflorirea sau înmugurirea de două ori într-un an a unor specii de arbori, îi fac pe bătrânii din satele uitate ale României să prognozeze cât de lungă va fi toamna sau cât de mult va ninge la iarnă.

În înţelepciunea populară, primul semn că toamna va fi lungă şi frumoasă este dat de castanii ori salcâmii care înfloresc a doua oară, spre sfârşitul lunii septembrie. Fenomenul este un rezultat al temperaturilor ridicate din prima lună de toamnă, similare cu cele din lunile de primăvară, dar florile n-au suficient timp să ajungă la maturitate.  

În Ardeal, de exemplu, se crede că toamna va fi frumoasă şi dacă brânduşele încep a înflori în octombrie. În alte zone ale ţării, însă, bătrânii superstiţioşi cred că e semn rău dacă flori precum trandafirul înfloresc de două ori într-un an si că vor avea parte de o iarnă extrem de friguroasă.

Semne că vine zăpada

Prognoza meteo nu va fi pe placul friguroşilor nici dacă păsările sălbatice fac zarvă mare când pornesc spre ţările calde, deoarece în bătrâni se spune că vremea va deveni capricioasă. În schimb, dacă rândunelele pleacă toamna târziu, se spune că iarna va fi uşoară.

“Mesajul” e destul de clar şi atunci când cârduri de ciori gălăgioase se strâng la marginea localităţilor: vine iarna.  Şi vrăbiile zgomotoase care caută să se adăpostească sub streşini sau piţigoiul care poposeşte la fereastră anunţă că vine zăpada.

Din strămoşi s-a pomenit şi că atunci când şoarecii adună grăunţe ori îşi fac grămadă de grăunţe pe clăi, iarna va fi grea. Se anunţă o iarnă geroasă şi atunci când pisica se linge pe bot şi se spală uitându-se spre sobă.

Acest articol se bazează pe informaţii din volumul “Calendarul poporului român”, de Antoaneta Olteanu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite