Piftie din carne de pui şi porc à la Sanda. Cum faci răcitura să tremure îmbietor
0
Răcitura din carne de porc sau pasăre, preparatul românesc nelipsit de pe mesele de sărbători, poate să tremure îmbietor şi fără pliculeţele de gelatină din comerţ, spune cu multă convingere Sanda Olteanu,o gospodină din Vâlcea.
Pentru piftia de porc, Sanda Olteanu foloseşte pe lângă coada, doi “adidaşi”, câteva bucăţi de şorici şi urechile. Înainte de orice, carnea se spală bine, se porţionează şi abia apoi se pune la fiert, la foc potrivit. În oală se mai pot adauga unul sau doi morcovi şi o ceapă. Timpul de fierbere e greu de estimat, depinde de cantitatea de carne pusă la fiert, dar gospodina din Creţeni ştie exact când trebuie să dea oala jos de pe foc.
“Carnea e fiartă în momentul în care se desface uşor de pe os. Un alt semn că piftia e numai bună de pus în castron e consistenţa lipicioasă a lichidul în care a fiert carnea. La final, înainte să dau oala jos de pe foc pun şi sare, după gust, şi usturoi pisat. Ştiu că unele gospodine spun că nu e bine mai pui apă în oală în timpul fierberii, dar eu nu ţin cont de aceasă regulă şi până acum pot să spun că nu am avut probleme. În schimb, de fiecare dată când fierb carnea de porc adun spuma care se formează deasupra lichidului, aceea grăsime pe care şi-a lasă carnea”, explică Sanda Olteanu.
După ce a fiert, carnea se scoate, se îndepărtează toate osele şi se mai porţionează o dată. În fiecare bol sau castron se toarnă lichid atât cât să acopere carnea şi se lasă la rece.
Pentru piftie se mai poate folosi şi căpăţâna de porc tăiată bucăţi potrivite, râtul sau oase de rasol.
Piftia din carne de pasăre, un produs „light”
Gospodina recomandă tuturor celor care au probleme de sănătate să înlocuiască tradiţionala răcitură din carne de porc cu piftia din carne de pasăre, un preparat deloc sofisticat, dar mai uşor de digerat.
“Pentru piftia din carne de pasăre pun la fiert pipote, inima, aripioarele, chiar şi ghearele. Pentru a lega piftia nu folosesc gelatina, pentru că se schimbă gustul şi culoarea răciturii, ci câteva bucăţele de şorici. Cu şorici nu dai greş niciodată. Ar fi bine dacă măruntaiele ar fi de la păsări crescute în curte, pentru că gustul e mult mai bun. Fiecare poate să folosească ce cantitate de carne doreşte, eu cântăresc de obicei la «ochi», iar pentru acest Crăciun am folosit pipote şi inimă de la şase păsări. Umplu trei sferturi dintr-o oală de opt litri cu apă şi diferenţa-carne”, mai spune Sanda Olteanu.
La fel ca la piftia de porc, carnea se pune la fiert cu ceapă şi morcovi, iar legumele se scot din compoziţie după fierbere. Tot la final se adaugă şi sarea cu usturoiul pisat, iar oasele se îndepărtează.