O biserică românească, unicat în Europa, în cursa pentru Premiul Publicului pentru patrimoniu. Ultima zi de vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de lemn unicat Urşi - Popeşti din Vâlcea - câştigătoare a unui premiu european pentru patrimoniu Foto propatrimonio org
Biserica de lemn unicat Urşi - Popeşti din Vâlcea - câştigătoare a unui premiu european pentru patrimoniu Foto propatrimonio org

Duminică, 5 septembrie, este ultima zi a competiţiei Premiilor UE pentru patrimoniu, la care participă şi ţara noastră cu un singur proiect - o biserică seculară din lemn, unicat în Europa.

În cadrul primei etape a competiţiei, care s-a derulat în luna mai, Biserica de lemn din Urşi - Popeşti, judeţul Vâlcea, a câştigat cea mai înaltă distincţie a Europei la categoria Conservare patrimoniu, numărându-se printre cei 24 de ambasadori ai frumuseţii patrimoniului European, material şi imaterial, din 18 ţări, din 2021. 

Duminică, 5 septembrie, se încheie a doua etapă care oferă posibilitatea oamenilor din lumea întreagă să aleagă dintre câştigători pe deţinătorul Premiului Publicului. Competiţia, care se desfăşoară prin vot online, se va închide, aşadar, duminică. 

GALERIE FOTO CU BISERICA URŞI - LAUREATĂ A PREMIULUI UE PENTRU PATRIMONIU

Singurul proiect câştigat de România are şansa să fie laureatul Premiului Publicului. 

„Pe 5 septembrie 2021 se încheie perioada în care toate cele 24 de proiecte de patrimoniu european din cadrul Premiilor Europa Nostra pot fi votate pentru PREMIUL PUBLICULUI. Se votează trei proiecte, maximul unu din aceeaşi ţară, se confirmă votul pe mail pentru validarea sa. Haideţi să votăm Biserica de Lemn de la Urşi şi să dăm de ştire în cercuri cât mai largi de existenţa acestui proiect exemplar!”, sună apelul Fundaţiei Pro Patrimonio cea care a conceput şi coordonat restaurarea sfântului lăcaş - proces derulat pe parcursul a mai bine de un deceniu.

Câştigătorul stabilit în urma unui vot online

Comisia Europeană şi Europa Nostra au desemnat în luna mai Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea (România), drept proiect laureat la categoria Conservare a Ediţiei 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanţat prin programul Europa Creativă.

Susţinătorii şi pasionaţii de patrimoniu din întreaga lume au fost încurajaţi apoi să descopere toate aceste iniţiative de patrimoniu remarcabile şi să voteze online, pentru a decide către cine va merge Premiul Publicului din acest an. 

Câştigătorul Premiului Publicului va fi anunţat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor europene pentru patrimoniu, care va avea loc în toamna acestui an. 

Cu această ocazie vor fi prezentaţi publicului şi laureaţii Marelui Premiu, fiecare dintre ei urmând să primească un premiu în valoare de 10.000 EUR.

11 ani de restaurare, sute de oameni din ţară şi străinătate, implicaţi

Biserica de lemn „Buna Vestire” / „Sf Arhanghel Mihail” din satul Urşi comuna Popeşti - localitate atestată documentar la 30 aprilie 1557 într-unul dintre hrisoavele lui Mircea Ciobanul - a fost construită în perioada 1757 - 1784, de către Ion Danciu şi popa Costandin. Incendiată în 1838, a fost reparată şi pictată în 1843 de către meşterii Gherghe, Nicolae şi Ioan, atât la interior, cât şi la exterior. Ultima reperaţie a fost făcută un secol mai târziu, în 1943, pentru că între timp, sătenii au ridicat o altă biserică de zidărie, abandonând-o pe cea de lemn. 

Redescoperit în 2007, sfântul lăcaş era aproape fără fundaţie şi risca să se prăbuşească, iar acoperişul din şindrilă avea nevoie urgentă de reparaţii. Frescele pictate în tradiţia post-bizantină, cu influenţe occidentale, de o valoare artistică remarcabilă, unice în Europa, erau grav degradate. De altfel, bolta chiar s-a prăbuşit între timp peste altar, ceea ce a determinat o intervenţie rapidă.

Doi ani mai târziu avea să fie inclusă de către Fundaţia Pro Patrimonio în programul „60 de biserici de lemn” din România, fiind nominalizată ulterior în programul „7 Most Endangered 2014”.

Au urmat 11 ani de restaurare, până în 2020, a unui patrimoniu european de excepţie, proces în care au fost implicate 250 persoane, 102 voluntari români şi internaţionali. S-a reuşit astfel restaurarea a peste 120 mp de frescă interioară şi exterioară, a 15 icoane şi cinci piese de mobilier religios. Cu ajutorul fondurile adunate, a fost consolidată nu doar pictura, ci desfăcute bolţile - bârnele şi iconostasul  - fiind restaurate la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, realizată o nouă fundaţie din piatră, înlocuite tălpile şi bârne putrede din structură, refăcute bolta, şarpanta şi învelitoarea de şiţă etc. Bugetul alocat acestui întreg proces s-a ridicat la aproximativ 132.000 de euro, fonduri private

Satul în care se află biserica unicat din lemn şi-a luat numele de la vechii săi locuitori despre care se spune că proveneau, în mare parte, din Valea Urşilor.

Anul trecut, Premiul Publicului a revenit unui alt proiect românesc - „Ambulanţa pentru Monumente”  - care a contribuit la salvarea a sute de clădiri monument istoric din România, prin intermediul unei largi reţele active de organizaţii de patrimoniu. 

Din 2002 şi până acum, s-au acordat 126 de Mari Premii, de 10.000 de euro, pentru iniţiative de patrimoniu remarcabile, selectate dintre proiectele laureate. „Fiecare câştigător reprezintă un exemplu strălucit atât pentru ţara din care provine cât şi pentru întreaga lume”, susţin organizatorii care consideră că aceste proiecte reprezintă vocea patrimoniului european.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Românul cu cei mai mulţi urmăritori pe Instagram îşi prezintă locurile natale: „Am plecat de la nimic“ VIDEO

Copii şi părinţi intimidaţi cu paralizant, rozete şi pietre la un spaţiu de joacă: „Tu dai cu spray-ul, eu cu boxul“ FOTO 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite