Lucrările de la Piaţa Centrală, nesupravegheate. Primăria recunoaşte că dirigintele de şantier a tras chiulul
0Reprezentanţii Primăriei Râmnicu Vâlcea au recunoscut astăzi că dirigintele de şantier care ar fi trebui să supravegheze lucrările a tras chiulul. Din acest motiv, autorităţile locale au obligat firma care trebuie să supervizeze lucrările să angajeze un al doilea diriginte de şantier.
Primarul interimar Ion Gigi Matei a ţinut să demonteze în cadrul unei conferinţe de presă toate informaţiile apărute în ultima vreme cu privire la efectele lucrărilor de modernizare a pieţei centrale şi de amenajare a unei parcări subterane asupra hălii şi a clădirilor din zonă. Edilul i-a convocat la conferinţă pe doi dintre directorii din primărie şi pe arhitectul Adrian Ciocănău, cel care a întocmit proiectul de modernizare a pieţei agro-alimentare. Reprezentanţii primăriei au recunoscut că firma angajată să supervizeze lucrarea în numele beneficiarului-S.C. Tehnocontruct Proiect SRL- a încălcat termenii contractuali întrucât dirigintele de şantier a tras chiulul, deşi firma va primi de la autorităţile locale 112 920 de lei, inclusiv TVA.
„Şi noi am constatat de câteva ori o oarecare absenţă a dirigintelui de şantier, pe care am sancţionat-o conform contractului. Firma de dirigenţie şi-a reviziuit poziţia şi a suplimentat cu încă un specialist numărul dirigintilor de şantier. Vorbim de fapt depre un specialist local”, a precizat Liviu Miftode, şeful Direcţiei de Achiziţii-Investiţii din cadrul primăriei.
Arhitectul Ciocănău: „Se monitorizează stabilitatea clădirilor”
Arhitectul Adrian Ciocănău suţine că în proiect au fost prevăzute lucrări de sprijinire a malurilor, însă nu a făcut niciun comentariu cu privire la momentul când contructorul a înţeles să execute aceste lucrări.
În ciuda tardivităţii cu care s-au realizat lucrările de sprijinire, cel puţin în zona din imediata apropiere a hălii centrale, monument emblematic al oraşului, proiectantul susţine că, până la această dată, săpăturile nu au afectat structura de rezistenţă a vreunei clădiri, dar că stabilitatea imobilelor este monitorizată atent.
„Când se va finaliza construcţia n-o să fie atât de avansată cum este săpătura. Săpătura este mai mare pentru a permite şi lucrări asupra peretelui exterior al clădirii. Specialistul pe probleme de rezistenţă a făcut un studiu privind stabilitatea fundaţiilor clădirilor din zonă. În acest studiu se măsoară talpa fundaţiei care ajunge la -5.90 şi talpa fundaţiilor clădirilor învecinate. (...) Toate fundaţiile sunt stabile şi în stabilitate. Cât priveşte stabilitatea clădirilor, pentru că au apărut nişte fisuri în asfalt, acestea sunt monitorizate, iar groapa a fost consolidată către către hală. Nu este niciun pericol, fisurile s-au produs din cauza unui canal dezafectat”, a explicat arhitectul Adrian Ciocănău.
Proiectarea şi obţinerea tuturor autorizaţiilor de construcţie pentru proiectul ce vizează modernizarea pieţei agro-alimentare din centrul oraşului a costat Primăria Râmnicu Vâlcea peste patru milioane de lei. La această sumă se adaugă investiţia propriu-zisă care ajunge, potrivit primarului interimar Ion Gigi Matei, la 2,5 milioane de euro.