FOTO VIDEO Târg de ştiinţă cu roboţi construiţi în biblioteci rurale: „Ne-au ajutat tutorialele de pe internet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A treia ediţie a Târgului de Ştiinţă – Tech a adunat, la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul“ din Râmnicu Vâlcea, copii pasionaţi de ştiinţă şi tehnologie.

GALERIE FOTO

 

Un târg de ştiinţă de la Vâlcea dedicat copiilor a strâns la un loc beneficiari ai mai multor proiecte de profil: „Code Kids – copiii fac coding în bibliotecile publice”, membri ai cluburilor de robotică din mai multe licee din Râmnicu Vâlcea, dar şi elevi din cadrul proiectului „Ora să ŞTIM”.

Spaţiul Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea, organizatoarea evenimentului, a devenit, pentru o zi, un mediu Tech al inovării, în care coderii au prezentat proiectele dezvoltate în acest an, publicului larg, sub sloganul „Haideţi să faceţi cunoştinţă cu următoarea generaţie”. Vizitatorii au avut posibilitatea să încerce, cu această ocazie şi platforma code.org.

De la Quizz-uri, la Arduino, de la roboţei comandaţi prin Scratch, la jocuri cu led-uri, de la experiemente precum pielea apei, stingătorul de incendii la amidonul dispărut, de la staţii de monitorizare a mediului la emboţi, ori roboţi capabili să sesizeze şi să ocolească obstacolele, să cânte, să danseze şi chiar să facă pe poliţiştii – toate au fost prezente în cadrul târgului de ştiinţă de la Vâlcea.  

Evenimentul a cuprins trei secţiuni: exponatele copiilor din cadrul cluburilor bibliotecilor rurale sau orăşeneşti care au şi fost premiate la final, experimentele de ştiinţă ale unor elevi de ciclul primar şi proiectele mai avansate ale unor elevi de la liceele cu profil IT din Râmnicu Vâlcea. Cu toţii au recunoscut că în realizarea aplicaţiilor şi roboţilor cel mai mult le-au fost de folos tutorialele de pe net, care i-au ajutat să ducă la îndeplinire ce şi-au propus.

Roboţii, joculeţele şi demonstraţiile live s-au bucurat de mare succes printre toţi participanţii. 

Robotul care poate merge în orice direcţie, se poate roti şi poate aduna cărămizi

Probabil cel mai avansat dintre dispozitivele de inteligenţă artificială prezentate în cadrul Târgului de Ştiinţă a fost cel al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea. Clubul de robotică din acest liceu are, pe de altă parte, cea mai vastă experienţă în domeniu, acumulată în urma participării la competiţia First Tech Challenge (FTC)  în ultimii trei ani, perioadă în care a obţinut mai multe premii. 

La evenimentul de la biblioteca vâlceană au fost prezenţi trei dintre cei 30 de membri ai Clubului de Robotică „Bionic Royals” cu un prototip al robotului cu care vor merge în competiţie la FTC. Mario, Armand şi Alexandru au recunoscut că mai au mult de lucru la robotul lor, dar că sunt mândri de ce au realizat până în acest moment: „Avem un robot care are doar saşiul gata şi o mică parte din rest. E practic un prototip. Se poate deplasa în toate direcţiile, se roteşte, şi poate să adune cărămizi cu ajutorul unui sistem de prindere. Ne pregătim pentru meciurile demonstrative, pentru început. Mai avem să lucrăm la partea în care robotul va fi capabil să pună cărămizile unele peste altele practic la rampa de intrare şi braţ. Din echipa clubului, în acest moment, mai puţin de jumătate lucrează efectiv la robot, iar restul sunt abia la început şi învaţă”, ne-a mărturisit băieţii, după care ne-au făcut o demonstraţie.

Dispozitivul capabil să ajute la evitarea coliziunilor

O altă echipă, a Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea, a prezentat două dispozitive de inteligenţă artificială pe care le întâlnim şi în viaţa de zi cu zi. Liceul a fost reprezentat de Bianca, Mădălin şi Cătălin, care au recunoscut că şi-au construit roboţii cu ajutorul tutorialelor de pe net: „Unul dintre roboţii cu care am venit poate fi controlat prin telecomandă, iar celălalt este capabil să evite obstacolele din calea sa. I-am construit şi i-am codat tot noi. Al doilea robot este similar cu cel folosit la maşinile noi, conceput pentru a ajuta la evitarea coliziunilor, şi chiar la frânare, pentru a nu se produce accidente”, au explicat liceenii.  

Hoţomanul stativului cu microfon, tratat de copii de parcă ar fi fost un căţeluş

Cel mai popular exponat s-a dovedit a fi dispozitivul Clubului de Robotică al Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari”.  S-a plimbat printre participanţi, i-a prins pe copii de picior, care l-au tratat ca pe un căţeluş, s-a plimbat chiar şi cu stativul microfonului, spre deliciul celor mari şi celor mici.

„Trebuie să realizăm un robot capabil să construiască cel mai mare turn. În noiembrie avem probele demonstrative la Bucureşti, iar apoi Regionala la Timişoara. Deocamdată, am făcut robotul să meargă şi să poată să apuce diverse lucruri, până la un anumit nivel. Încă lucrăm la partea cu ridicatul obiectelor. Practic, am reuşit să îi punem motoare doar la roţile din spate şi o încercare de model de braţ - tip gheară. Mai avem să facem o serie de îmbunătăţiri, dar şi să-i facem încheietura să funcţioneze. Lucrăm la el din luna septembrie, şi cum din păcate mare parte din echipă a plecat la facultate, a trebuit să ne descurcăm singuri. În ciuda neajunsurilor, a prins foarte bine la vizitatori. Cum funcţionează? Avem două controlere de jocuri care sunt conectate la un telefon care trimite semnal unui alt telefon aflat pe robot, care mai departe trimite curent la componente”, ne-a explicat Gabriel, membru al Clubului de Roboţi al Colegiului Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea cum funcţionează exponatul.

Echipa de robotică de la Alexandru Lahovari numără în acest moment nouă membri, fiecare având un rol bine stabilit: programare, fundraising, mecanică, proiectare, marketing etc. 

Copiii de la ţară în competiţie cu cei de la oraş când vine vorba despre ştiinţă şi tehnologie

De cealaltă parte, la început de drum, unii chiar fără o oră de informatică la şcoală, s-au aflat copiii de gimnaziu de la ţară, din cadrul cluburilor „Code Kids” ale bibliotecilor rurale. Este vorba despre elevi pasionaţi de ştiinţă şi tehnologie care în cea mai mare parte au intrat în lumea STEM - Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică - graţie bibliotecilor publice din comunele din care provin şi nu al şcolilor în care învaţă.

   

Coordonatoarea proiectului „CODE Kids – copiii fac coding în bibliotecile publice”, din cadrul Bibliotecii Judeţene „Antim Ivireanul” (BJAI) Vâlcea, Alina Nicola ne-a explicat în ce constă acest proiect implementat în mai multe judeţe din ţară de Fundaţia Progress. În Vâlcea, fundaţia a alcătuit un parteneriat cu biblioteca judeţeană şi alte şapte biblioteci publice de la ţară, din zonele rurale ale Vâlcii: Pietrari, Tomşani, Păuşeşti-Măglaşi, Tetoiu, Vlădeşti, Frânceşti, Buneşti. La nivel de ţară, proiectul a primit o finanţare de peste jumătate de milion de dolari. 

„Scopul proiectelor Code Kids şi ŞTIM este de a sprijini copiii din mediul rural, dar şi urban mic, să-şi dezvolte competenţele digitale şi să se implice în viaţa comunităţii din care fac parte, prin crearea unei mişcări de coding  care să ducă la rezolvarea unor teme digitale creative. De la dispozitivele de inteligenţă artificială, la experimentele ştiinţifice care fac ca materii precum chimia şi fizica să pară extrem de distractive – acestea au fost temele ediţiei TECH din acest an”, a mărturisit Alina Nicola, coordonatoarea proiectului, din cadrul BJAI Vâlcea. 

Târgul de Ştiinţă din acest an s-a bucurat de participarea cluburilor de coding din cadrul bibliotecilor de ţară din Pietrari şi Tomşani, dar şi din cadrul bibliotecii judeţene proaspăt înfiinţat. Cu toţii au prezentat o serie de exponate, quizz-uri, jocuri cu led-uri etc. întrecându-se în captarea atenţiei şi interesului invitaţilor cu colegii mai mari, de liceu, de la oraş.

Cluburile de coding au fost ulterior recompensate de Fundaţia Progress cu roboţi şi jocuri, în urma unui concurs care a punctat nu doar tehnologia prezentată, ci şi modul de comunicare în echipă şi cu invitaţii.

Pe primul loc s-a clasat „Wizards Code Club” din cadrul Bibliotecii Pietrari, urmat de clubul Bibliotecii Tomşani şi cel al bibliotecii judeţene.

Interesant de remarcat este faptul că elevii care s-au clasat pe primul loc nu fac la şcoală nici o oră de informatică. Cu toate acestea, biblioteca din comună are un puternic club de coding, care nu doar că este foarte popular în comunitate, dar a şi obţinut o serie de premii în cadrul concursurilor la care copiii au participat. 

Experimente live făcute de copii din ciclul primar de şcoală

În cadrul târgului au fost prezenţi şi elevi din ciclul primar de la Şcoala Gimnazială „Take Ionescu” din Râmnicu Vâlcea, care au prezentat trei experimente: pielea apei, amidonul dispărut şi stingătorul de incendii. Micuţii sunt beneficiari ai proiectului „Ora să ŞTIM” - o iniţiativă naţională care are drept obiectiv stimularea interesului copiilor pentru lectură şi alte subiecte din aria ŞTIM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică). În timpul atelierelor, copiii ascultă poveşti interactive şi realizează mici experimente din domeniul ŞTIM. Proiectul este prezent în peste 150 de localităţi din 12 judeţe, printre care şi Vâlcea.

În cadrul primului experiment prezentat la Târgul de Ştiinţă de la BJAI Vâlcea micuţii au demonstrat cum piperul şi săpunul lichid sunt două substanţe care se resping în apă, din cauza „tensiunii superficiale a apei”. Apoi, cu ajutorul iodului şi a mai multor legume şi cereale au demonstrat care dintre acestea conţin amidon şi care nu.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite