FOTO Râmnicenii au ieşit în stradă pentru a sărbători Ziua Imnului Naţional “Revoluţionarii” de la 1848 au defilat prin centrul oraşului Râmnicu Vâlcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Paşoptiştii" au salutat mulţimea şi au strigat "Dreptate şi Frăţie!"
"Paşoptiştii" au salutat mulţimea şi au strigat "Dreptate şi Frăţie!"

Locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea au sărbătorit cu fast împlinirea a 165 de ani de la prima intonare,  într-un cadru oficial, a imnului „Deşteaptă-te, române!”.  Actorii Teatrului “Ariel” , îmbrăcaţi în haine de epocă, au defilat pe străzile din centrul oraşul încercând să redea momentul când paşoptiştii s-au unit şi au cântat, în Râmnicu Vâlcea, cântecul revoluţionar.

„Paşoptiştii” şi oficialităţile vâlcene au defilat pe traseul primăria Râmnicu Vâlcea-Biserica „Toţi Sfinţii” - Casa Memorială „Anton Pann” - Parcul Zăvoi. 

Aceştia au făcut un scurt popas la lui Anton Pann, cel care a compus muzica pentru „Deşteaptă-te, române!”. De pe prispa casei s-a recitat astăzi „Povestea Vorbii”.

Pe traseu, „revoluţionarii” au strigat de mai multe ori “Dreptate şi Frăţie!” şi au împărţit steguleţe persoanelor aflate pe stradă. 

În parcul Zăvoi, în locul unde s-a intonat pentru prima oară imnul României, a avut loc un ceremonial religios, iar autorităţile au vorbit despre importanţa şi semnificaţia acestui simbol naţional.

“La ceas de sărbătoare, cetăţenii ar trebui să cânte cu mândrie imnul nostru deoarece, la 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi, s-a intonat pentru prima oară “Deşteaptă-te, române!” cu ocazia cinstirii libertăţii naţionale şi a victoriei Revoluţiei de la 1848.  În această zi remarcabilă, noi, râmnicenii, alături de cetăţenii României, trebuie să cinstim acest simbol naţional şi să fim mândri că suntem români, să păstrăm respectul faţă de ţară şi să ne întemeiem un destin destoinic aşa cum şi-au dorit înaintaşii noştri!”, a spus prefectul Mircea Nadolu 

La finalul ceremoniei dedicate Zilei Imnului Naţional, corul “Euphonia” din cadrul filarmonicii din Râmnicu Vâlcea a cântat  „Deşteaptă-te, Române!”.

 Istoric

Imnul “Deşteaptă-te, române!” a fost scris de Andrei Mureşanu. Titlul iniţial al poemului a fost “Răsunet”. Acest poem patriotic a fost publicat prima oară în “Foaie pentru minte, inimă şi literatură” , în numărul 25 din iunie 1848.  

La scurt timp, Anton Pann a compus şi muzica pentru poem. 

În data de 29 iulie 1848, un grup de tineri revoluţionari în fruntea căruia se afla chiar Anton Pann a cântat, în cadrul unei manifestări care a avut loc în Grădina Publică din Râmnicu Vâlcea, imnul “Deşteaptă-te, române!”.

Deşi a devenit repede un cântec drag românilor, “Deşteaptă-te, române!” a fost interzis în perioada comunistă,  între anii 1947-1989. 

Prin Constituţia din 1991, cântecul paşoptiştilor a devenit Imnul Naţional al României.

Citeste si:

 http://adevarul.ro/locale/brasov/ziua-imnului-national-celebrata-brasov-desteapta-te-romane-fostcompus-orasul-tampa-1_51f607a6c7b855ff5681c954/index.html

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite