FOTO Mânăstirea de pe vârful muntelui independentă energetic. Măicuţele au electricitate de la panouri fotovoltaice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Irina Rîpan
Foto Irina Rîpan

Ridicată pe un vârf de munte, într-o zonă neelectrificată, la circa 20 de kilometri distanţă de oraşul Horezu, mânăstirea a devenit independentă din punct de vedere energetic înainte de Paşte. Lăcaşul sfânt este ctitoria omului de afaceri Dumitru Creştin şi poartă numele fiicei acestuia, Alina-Maria, care a sfârşit tragic în 2011.

Mânăstirea Alina –Maria este situată la 1 700 de metri altitudine, pe Vârful Roman, într-o zonă greu accesibilă, unde vântul suflă necontenit, iar stratul de zăpadă poate atinge chiar şi doi metri. 

Piatra de temelie a lăcaşului sfânt a fost pusă în urmă cu trei ani, la scurt timp după ce fiica omului de afaceri sibian s-a stins din viaţă la vârsta de 25 de ani, în urma unei intervenţii chirurgicale la stomac. 

Locul unde este amplasată mânăstirea a fost ales de episcopul vicar Emilian Lovişteanu, după o zi de umblat pe munte cu finul lui Dumitru Creştin şi cu Marcel Pogorodea, preşedintele Obştii de Moşneni Horezu. Pentru a putea turna fundaţia mânăstirii, constructorul a excavat până la opt metri în terenul stâncos  donat de obştea din Horezu. Construcţia începută în vremea fostului arhiepiscop al Râmnicului- ÎPS Gherasim Cristea - a fost sfinţită în toamna lui 2014 de ÎPS Varsanufie Gogean şi are în prezent cinci „chiriaşe”, printre care două măicuţe de la Bistriţa şi o tânără din Bacău, care a vrut neapărat să îmbrace straiele monahale la Mânăstirea Alina –Maria. 

image

Sursă sigură de energie electrică

Instalaţia fotovoltaică a fost montată la mânăstire chiar înainte de Săptămâna Mare,  pe un viscol năpsrasnic, de o echipă de tineri din Sibiu, care şi-a deschis în urmă cu doi ani o firmă de profil.  Investiţia asigură energia necesară atât pentru chiliile măicuţelor, cât şi pentru biserica mânăstirii.

 “Cele 32 de panouri fotovoltaice au o capacitate de opt kW instalaţi şi pot fi monitorizate 24 de ore din 24 atât local, cât şi de la distanţă, pentru că noi putem urmări starea panourilor şi online. Pentru un consumator casnic este o lucrare foarte mare având în vedere că un om de rând îşi pune doi sau trei kW, adică maxim 12 panouri solare”, spune Alexandra Matei, asistent manager in cadrul firmei din Sibiu. 

Înainte de instalarea panourilor, măicuţele de la mânăstirea de pe Vârful Romani se chinuiau cu un generator pe combustibil şi nu de puţine ori au rămas pe întuneric, mai ales atunci când  drumul până la prima benzinărie din Horezu devenea impracticabil.

Manastirea de pe varful Romani din Horezu

FOTO Green Seiro

Investiţia de la Mânăstirea Alina-Maria se ridică la câteva mii de euro şi a fost suportată integral de ctitorul mânăstirii.  Printre lăcaşurile sfinte din ţară care au o sursă de energie electrică proprie se mai numără Mânăstirea Petroşniţa din Caransebeş, unde aceeaşi firmă din Sibiu a fost solicitată să monteze opt panouri solare. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite