FOTO Gâlcescu, cel mai mare lac glaciar din Parâng, minunea de lângă Transalpina, văzut din dronă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul Gâlcescu - cel mai mare lac glaciar din Parâng, minunea de lângă Transalpina, Foto FB Lacul Galcescu - credit Alex Buduran
Lacul Gâlcescu - cel mai mare lac glaciar din Parâng, minunea de lângă Transalpina, Foto FB Lacul Galcescu - credit Alex Buduran

Lacul Gâlcescu, denumit uneori Câlcescu, din Munţii Parâng, este un lac glaciar aflat într-o cuvetă de eroziune glaciară.

GALERIE FOTO

Deşi este destul de aproape de staţiunea Rânca - Gorj, Lacul Gâlcescu se află pe teritoriul staţiunii Voineasa - Vâlcea. De aici izvorăşte râul Lotru care se varsă în Olt, la intersecţia cu DN 7 / E 81, la Brezoi.

A fost declarat monument al naturii încă din 1932, când a fost înfiinţată şi rezervaţia naturală. Lacul Gâlcescu este cel mai mare lac glaciar din Munţii Parâng, cu o suprafaţă de peste 30.000 mp şi o adâncime maximă de 9.3 m.

Locul este considerat magic şi pentru că traseul nu este la îndemâna oricui şi nici pe rutele auto, nu mulţi au auzit sau au văzut minunăţia de lângă Transalpina.

 

O filmare realizată cu drona deasupra Căldării Gâlcescu, de Alex Buduran şi postată ulterior pe o pagină de Facebook, luna trecută, a devenit rapid virală.  

Turiştii trebuie să parcurgă un traseu la capătul căruia descoperă o adevărată minunăţie a naturii din Transalpina, un loc ce pare vrăjit.

Toţi cei care ajung la Lacul Gâlcescu spun la unison că este  mult mai frumos în realitate, iar traseul până acolo este extraordinar, atât pe creastă, cât şi pe stânci, prin pădurile de brazi sau pajişti, la urcare, dar şi la coborâre. „Peisajele, din păcate, nu se pot descrie. Nici pozele nu transpun cât de frumos poate să fie!”

Singurul impediment îl poate reprezenta doar vântul care bate puternic în zonă. Lacul se află la altitudinea de 1.925 m. Deşi este considerat de specialişti un traseu de dificultate medie, turiştii îl consideră mai greoi, dar susţin că la final vei fi răsplătit pentru tot efortul. Cea mai dificilă porţiune este cea de pe Hornul gheţarului, unde este nevoie musai de echipament adecvat muntelui. Hornul lacurilor, poate fi însă ocolit, dar priveliştea dinspre şi spre creasta stâncoasă este una de neuitat. 

Lacul e plin de păstrăvi, iar vara lacul este înconjurat de corturi. Dar pescuitul este interzis prin lege. 

Căldarea lacurilor, după cum îi spune şi numele, ascunde nu doar unul, ci trei lacuri: Gâlcescu, Vidal şi Pencu. Deasupra Lacului Vidal este o cascadă de unde se poate alimenta cu apă. 

Există mai multe trasee prin care se poate ajunge la lac, dar cele mai cunoscut porneşte de pe spectaculoasa şosea Transalpina, din cel mai înalt punct al ei – Pasul Urdele. Există montat un indicator de traseu chiar pe marginea drumului. Mai sunt însă şi alte trasee, pe care le veţi regăsi în harta ataşată în Galeria Foto.

Traseul dus-întors se parcurge în 6 / 7 ore. Porneşte de pe Transalpina - Vf. Iezer (2.157 m) – sub Vf. Mohoru (2.337 m) – Vf. Pleşcoaia (2.250 m) – sub Vf. Setea Mare (2365 m) – 2 ore , apoi Hornul Lacurilor – Lacul Vidal – Lacul Gâlcescu – 1 oră. 

Atenţie, însă, lacul fiind la o altitudine destul de mare, aici este destul de frig şi vara. Pentru campare este recomandat platoul larg din stânga lacului, lângă parapetul muntos care oferă protecţie împotriva vântului

De la Gâlcescu, se pot organiza excursii spre cele mai înalte vârfuri din Grupa Parâng - Parângul Mare şi Cindrel.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite