FOTO Cum a rămas un parlamentar fără mandat, pentru mai puţin de 1.000 de euro
0Senatorul liberal Romulus Bulacu, secretarul Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital, şi-a pierdut fotoliul de parlamentar în urma procesului cu Agenţia Naţională pentru Integritate din cauza unor afaceri derulate pe bani publici.
În ciuda procesului pierdut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru incompatibilitate, vâlceanul este de părere că „legea sprijină continuarea mandatului său” şi spune că aşteaptă motivarea deciziei instanţei pentru a lua o hotărâre.
În 2016, Agenţia Naţională pentru Integritate a constatat că Romulus Bulacu a încălcat legea pentru că, în perioada în care a fost consilier judeţean, firmele la care era asociat au încheiat contracte comerciale cu unităţi din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea. Verdictul ANI a venit în perioada în care acesta deţinea funcţia de consilier judeţean cu atribuţii de vicepreşedinte al CJ Vâlcea.
Potrivit raportului ANI, în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, au fost încheiate contracte comerciale de furnizare cu produse pentru sume, ce-i drept, derizorii. Unul dintre acestea a fost încheiat cu Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea (RAJDP) de către S.C. MINET S.A. în valoare de 1.365,98 lei, iar celălalt cu Spitalul de Pneumoftiziologie «Constantin Anastasatu» Mihăeşti de către S.C. MINET CONF S.R.L., în valoare de 2.685,84 lei.
La vremea respectivă, Bulacu declara că nu a avut cunoştinţă de aceste contracte, considerându-i responsabili pe angajaţii celor două firme la care era asociat.
În urma aflării deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Romulus Bulacu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj din care reiese că îşi poate păstra mandatul de senator, dar va decide ce va face în continuare după ce va intra în posesia motivării deciziei ÎCCJ.
„Referitor la hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate privind funcţia de consilier judeţean pe care am deţinut-o între anii 2012 - 2016, formulez următoarele precizări. Traiectoria mea, atât profesională, cât şi în viaţa politică, s-a bazat întotdeauna pe corectitudine şi respectarea legii. Legea sprijină continuarea mandatului de senator pentru care am fost ales în 2016 şi vă asigur pe această cale că voi analiza în perioada următoare, în mod responsabil, noua situaţie generată, însă aştept motivarea deciziei instanţei. Până atunci mă voi concentra pe ducerea la bun sfârşit a proiectelor de viitor la care eu şi echipa mea deja lucrăm. Fără să comentez hotărârea luată de magistraţi, ţin să reafirm încrederea mea în instituţiile justiţiei, atât de necesare în orice societate liberă şi normală”.
Legea 161/2003 prevede că: „persoana (…) faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică (…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Timp de trei ani, parlamentarul vâlcean s-a luptat în instanţă pentru a-şi dovedi nevinovăţia.
Potrivit CV-ului său de pe pagina Senatului, este administrator din 2012, cu o mică întrerupere în 2015, al SC Minet SA – „cea mai importantă companie producătoare de textile neţesute din România, având o cifră de afaceri în 2015 de 25.000.000 Euro şi 300 angaţi”. A fost consilier judeţean în perioada 2000 – 2017, între 2008 – 2012 a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, iar între 2015 – 2016 consilier judeţean cu atribuţii de vicepreşedinte. La Senat, pe lângă faptul că este secretarul Comisiei de Buget, mai are şi calitatea de membru în Comisia economică, industrii şi servicii. Totodată, este prim-vicepreşedinte al PNL Vâlcea.