Cum ne pot deveni fatale antibioticele luate „după ureche”. Imunitatea este cel mai puternic afectată - sfaturi medicale
0Antibioticele au devenit tratament “universal” pentru foarte mulţi români, care obişnuiesc să dea fuga la prima farmacie ori de câte ori au probleme minore de sănătate. Administrate „după ureche”, antibioticele ne inrăutăţesc starea de sănătate, susţin la unison atât medicii, cât şi farmaciştii.
Antibioticele sunt recomandate în general pentru infecţii bacteriene puternice, dar sfatul medicilor este adesea ignorant, tendinţa evidentă a populaţiei este să-şi administreze tratamentul la întâmplare, la sfatul cunoscuţilor sau al unor persoane care au avut cândva o problemă de sănătate asemănătoare. Luate după ureche, pentru orice infecţie minoră, antibioticele nu mai au însă efectul scontat, căci bacteriile vor deveni mai rezistente, iar organismul nu va mai răspunde la tratament.
“Există o tedinţă să luăm antibiotice pentru orice infecţie, pentru orice banalitate, fără să ne gândim la consecinţe şi la faptul că tratamentul administrat la întâmplare nu ne aduce beneficii, ba din contră ne afectează sănătatea. Dacă luăm antibiotic pentru orice problemă medicală, pentru o banală răguşeală sau pentru că ne curge nasul, este clar că medicamentul nu va mai avea efect data viitoare. Bacteriile vor deveni rezistente la tratament, iar atunci când vom fi cu adevărat bolnavi şi vom avea nevoie de tratament, antibioticele nu vor mai avea efect. Dacă nu mergem la doctor, dacă nu ştim de fapt pentru ce luăm antibiotic, atunci degeaba luăm pastile. Beneficiile se transformă în dezavantaje, antibioticele pot să interacţioneze cu alte medicamente sau pot să ne afecteze imunitatea”, explică Samoil Vâlcu, fost vicepreşedinte al Colegiului Naţional al Farmaciştilor din România.
Administrarea antibioticelor la întâmplare poate să determine şi o supraproducţie de candida albicanis, ciuperca vinovată de dezechilibrele apărute la nivelul florei intestinale sau vaginale, în cazul femeilor.
Antibioticele pot provoca alergii
Specialiştii spun că antibioticele pot da reacţii alergige la orice vârstă, dar printre cei mai expuşi se numără copiii. Pastilele administrate bebeluşilor fără respectarea sfatului medicului pot da reacţii adverse, cum ar fi erupţii pe piele şi diaree. În situaţii excepţionale, administrarea de antibiotice poate provoca chiar şi un şoc anafilactic.
“Am avut foarte multe cazuri când mamele au venit la mine şi au solicitat să le prescriu copiilor antibiotic, iar pentru că am considerat că micuţii nu aveau nevoie de aşa ceva şi am refuzat să prescriu tratamentul solicitat m-am trezit, câteva zile mai târziu, că s-au mutat la alt medic de familie. Din păcate, asta e situaţia, ăsta e nivelul de educaţie. Este contraindicat să iei antibiotic după ureche, există foarte multe riscuri, şi poţi chiar să-i distrugi imunitate copilului. În plus, este afectat si ficatul, “laboratorul” prin care trece orice medicament”, spune medical de familie Gheorghe Folea.
Antibioticele “tari”, cele mai căutate
Pe lista antibioticelor preferate de români nu mai apare de foarte mut timp banala ampicilină sau amoxacilină, ci derivate mult mai puternice, a căror administrare este recomandată din opt în opt ore:
“Augmentinul sau Zimetul sunt destul de solicitate şi foarte rar se întâmplă să ceară cineva Ampicilină. Tendinţa oamenilor e să ceară medicamente recent apărute pe piaţă sau pe care le-au văzut la televizor, în reclame”, precizează Samoil Vâlcu. Un studiu recent arată că românii au cumpărat într-un singur an peste cinci milioane de cutii de augmentin.