Apicultorii vâlceni sunt şcoliţi să se menţină în topul producătorilor de miere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de albine sunt nemultumiţi că procesatorii oferă preţuri de două ori şi jumătate mai mici decât în supermarketuri

Dorind să stimuleze şi să susţină fermierii de la sate ca să dezvolte apicultura, ieri s-au întâlnit la Râmnicu Vâlcea apicultori „de soi" din judeţ dar şi din ţară. Organizaţia World Vision derulează până în luna martie 2012 un proiect în judeţele Dolj, Vâlcea, Iaşi şi Vaslui în valoare de 430.000 dolari. „Mai mult de 50 % dintre apicultori practică apicultură de subzistenţă, după metode mai învechite, cu o dotare tehnică nu foarte avansată. Proiectul «Apicultura şi dezvoltarea economică în mediul rural» îşi propune să stimuleze şi să susţină fermierii din mediul rural de a practica apicultura eficient şi competitiv, să genereze venit . Din luna ianuarie şi până astăzi 56 de beneficiari vâlceni din Frânceşti, Ioneşti şi Mihăeşti au luat parte la activităţile proiectului", a spus managerul de proiect, Roberto Pătrăşcoiu.


Apicultorii nu ştiu să îşi facă o imagine „dulce"


În Vâlcea sunt înregistraţi 2.000 de apicultori care cresc 100.000 de familii de albine, judeţul fiind pe primul loc pe ţară la producţia de miere. „Noi sfătuim ca apicultorii aflaţi la început de drum să înceapă cu un număr minim de cinci familii. Consiliul Judeţean Vâlcea a făcut un set de propuneri pentru mărirea ajutoarelor de stat pentru apicultori", a spus directorul Camerei Agricole Vâlcea, Marian Cernătescu. World Vision a pus la dispoziţie apicultorilor stupi, materiale biologice, echipamente apicole şi a organizat cursuri de calificare intensivă pentru apicultori, iar luna aceasta a fost oragnizat un schimb de bune practici între apicultorii din Bosnia şi Herţegovina cu cei din judeţele implicate în proiect. „Ni se sugerează să intrăm în forme asociative. Păi ce facem, ne întoarcem iar la colectivizare? Cine vrea, este opţiunea lui, cine nu, să nu fie obligat să se asocieze" a afirmat unul dintre apicultori, Nicolae Miroiu, din Râmnicu Vâlcea. La întâlnirea de ieri, apicultorii adevăraţi au fost „urecheaţi" de managerul de proiect Roberto Pătrăşcoiu că nu ştiu să îşi promoveze imaginea, nu investesc în promovarea, marketingul sau ambalarea mierii. „Nu întâmplător avem cel mai scăzut consum de miere pe cap de locuitor,de 400 grame, în timp ce în UE consumul este de 600 gr./persoană şi de două kg. în Germania, de exemplu", a precizat acesta.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite