Se conturează un nou domeniu schiabil în Prahova. Se află într-o zonă puţin cunoscută turiştilor
0Autorităţile din trei localităţi prahovene intenţionează să demareze un proiect de amenajare a celui mai mare domeniu schiabil din judeţ, care să lege ”pe schiuri” Valea Doftanei de Buşteni şi Azuga, prin munţii Baiului.
Munţii Baiului, care ajung şi la altitudini de peste 1800 de metri, se află oarecum în oglindă cu Bucegi, lanţul muntos alfându-se pe partea dreaptă a DN1, pe sensul de urcare.
Noul domeniu schiabil este gândit să aibă pârtii care să se interconecteze şi să vină în completarea celor deja existente în Azuga şi Buşteni (Zamora, Cazacu).
Inclusiv în comuna Valea Doftanei vor fi amenajate pârtii de schi în zona Baiul Mare şi Baiul Mic, a precizat primarul Lucian Vileford Costea.
Proiectul este gândit astfel încât turistul să poată ajunge ”pe schiuri şi pe cablu”, din Azuga până la Valea Doftanei, fără să mai fie nevoie de transportul clasic cu trenul sau cu maşina.
Pârtii în munţii Baiului reprezintă un vis al turiştilor încă de la finele anilor 90, dar până acum acesta nu s-a putut realiza din cauza lipsei infrastructurii rutiere care să poată prelua traficul până la baza domeniului schiabil.
Lacul de acumulare Paltinu, se află în Valea Doftanei şi este zona preferată de turiştii care ajung aici în timpul verii FOTO Facebook/Primăria Valea Doftanei
Sunt în lucru, e adevărat la nivel de studii de fesabilitate şi licitaţii, două mari drumuri judeţene care vor face legătura între Valea Teleajenului şi Valea Prahovei, peste munţii Baiului (Transbaiul). Iar cel de-al doilea drum judeţean, care este deja în lucru, va uni Valea Doftanei cu DN1 A, la Săcele-Brădet, în judeţul Braşov. În prezent primul tronson din acest al doilea drum, pe o lungime de 2,6 kilometri este în lucru, urmând ca de anul viitor să înceapă lucrările şi la ultima porţiune pe o lungime de 12 kilometri. Cele două drumuri se intersectează în Valea Doftanei,
În ceea ce privelte Transbaiul, proiectul prevede ca până în data de 31 decembrie să fie finalizat studiul de fesabilitate (deja început), iar de la începutul anului viitor să fie demarată procedura de licitaţie.
Sursa FOTO Facebook/Primria Valea Doftanei
Zona sudică a munţilor Baiului este una dintre cele mai spectaculoase din Prahova, puţin valorificată turistic, fiind mai degrabă cunoscută pentru creşterea animalelor (în special oi) şi exploatarea lemnului.
Vă recomanăm să citiţi şi:
Corturi de lux, un nou concept de turism în România. Cât costă cazarea într-un igloo cu acoperiş transparent
Ministerul Dezvoltării va moderniza o rută alternativă de transport între Bucureşti şi Braşov, prin Valea Doftanei