Profesorul care a organizat tabăra de la Buşteni în care a murit o olimpică, trimis în judecată pentru ucidere din culpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Elena Rotaru, eleva moartă în tabăra de la Buşteni. FOTO arhiva familiei
Diana Elena Rotaru, eleva moartă în tabăra de la Buşteni. FOTO arhiva familiei

Mircea Lascu, profesorul din Zalău care a organizat o tabără de matematică în care a murit olimpica Diana Rotaru, a fost trimis în judecată şi va fi judecat la Sinaia pentru ucidere din culpă

Atât profesorul Mircea Lascu, ca inculpat, cât şi Asociaţia Math Time, prin care acesta a organizat tabăra de matematică de la Buşteni, ca parte responsabilă civilmente, au fost trimişi în judecată în procesul deschis la Judecătoria Sinaia, pentru ucidere din culpă.

Părinţii elevei care a murit în mod tragic la Buşteni s-au constituit parte civilă în proces. Primul termen de judecată a fost fixat pe 13 noiembrie.

Profesorul Mircea Lascu a fost pus sub urmărire penală încă din luna ianuarie de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia pentru omor din culpă.

Pe 8 ianuarie 2013, dimineaţa, olimpica de 13 ani Diana Rotaru a fost găsită lângă vila unde se desfăşura tabăra, în hipotermie severă, acoperită de gheaţă. Căzuse de la etaj în împrejurări încă neelucidate pe deplin. A mai supravieţuit aproximativ 12 ore şi în ciuda eforturilor medicilor a murit din cauza unui stop cardio-respirator. La autopsie, medicii au găsit în sângele elevei şi alcool, în concentraţie de 0,9 la mie.

Elevă în Bucureşti, Diana Rotaru participa alături de alţi 21 de elevi olimpici la matematică, într-o tabără organizată de o asociaţia nonprofit a profesorului Lascu. Cadru didactic pensionar din Zalău, director de editură şi autor al mai multor culegeri pentru pregătirea la nivel de top a micilor matematicieni, acesta organiza de două ori pe an tabere, neautorizate de Ministerul Educaţiei, la care participau copii de la clasa a VII-a până la clasa a X-a, programul acestora incluzând şase ore de matematică zilnic.

profesor lascu blur

Tabăra din ianuarie reprezenta a şasea ediţie,  iar părinţii elevilor plătiseră 1.500 de lei pentru fiecare copil.

Profesorul Lascu, în vila unde s-a întâmplat tragedia. FOTO arhivă Adevărul Ploieşti

Tragedii petrecute în tabere

Cazul olimpicei moarte în tabăra de Buşteni nu a fost primul de acest fel. Un alt exemplu este cazul unui băiat de 12 ani, Răzvan Marin, înotător de performanţă, care a murit în septembrie 2012, după ce a căzut de la etajul trei al unei cabane din Masivul Bucegi. Minorul era în cantonament cu antrenorii şi colegii de la clubul „Delfinul“ din Capitală.

Pe lista neagră a tinerilor care au murit în excursii se află şi un copil în vârstă de şapte ani din Arad, care s-a înecat la ştrand, în Băile Felix, pe data de 27 mai 2010. Copilul se afla în excursie, alături de un grup de 40 de elevi din judeţul Arad. Procurorii orădeni au început imediat urmărirea penală în cazul Simonei Hepeş, în grija căreia a fost lăsat Cătălin Lebonov, băieţelul înecat.

Învăţătoarea Simona Hepeş a primit un an de închisoare cu suspendare şi a fost nevoită să plătească daune de 400.000 de lei, deoarece femeia s-a dovedit a fi vinovată de moartea elevului. Magistraţii au specificat că banii trebuie plătiţi de învăţătoare împreună cu Grupul Şcolar Vinga, unde învăţa copilul.

Pe aceeaşi temă

In memoriam Diana Elena Rotaru, eleva care a murit la Buşteni, la începutul anului. Concursul „Wings from Diana“ şi-a desemnat câştigătorii

FOTO Sute de persoane au participat la înmormântarea elevei care a murit în tabăra de la Buşteni. Mărturiile părinţilor şi colegilor despre adolescentă

Motto-ul elevei de 13 ani care a murit în tabăra din Buşteni: „Viaţa e frumoasă, iubesc viaţa!“

De ce se moare în taberele din România
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite