Povestea primei rafinării din România. Imagini rare cu pădurea de sonde care „a răsărit“ în zorile industriei petrolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu Schela Gahiţa, situată la periferia localităţii Câmpina, pe partea dreaptă a DN1 de astăzi, pe sensul spre Braşov FOTO Arhivă Gelu Mostovoi
Imagine cu Schela Gahiţa, situată la periferia localităţii Câmpina, pe partea dreaptă a DN1 de astăzi, pe sensul spre Braşov FOTO Arhivă Gelu Mostovoi

O serie de fotografii rare care surprind imagini din perioada de început a industriei petrolului în România au fost făcute publice pe un grup de Facebook dedicat istoriei oraşului Câmpina.

Fotografiile prezintă imagini ale celor mai vechi schele de petrol din zona Văii Prahovei, dar şi cu ”Steaua Română”, prima rafinărie din România, aşa cum arăta ea în perioada interbelică.

Este cunoscut faptul că de la mijlocul secolului al XIX-lea zăcămintele de petrol au atras în zona Câmpina industriaşi străini, mulţi veniţi aici şi la sfatul Regelui Carol I.

Prima atestare documentară care se refără la o rafinărie pe teritoriul oraşului Câmpina datează din anul 1886. Conform documentelor, această rafinărie a fost construită în zona unde în prezent se află autogara, la intrarea în Câmpina dinspre Ploieşti.

Sonde de la începutul secolului XX, situate în zona consocută de câmpineni drept IREP. În plan secund se vede zona pe unde astăzi trece DN1 FOTO Arhivă Gelu Mostovoi

sonde campina foto gelu mostovoi

Această primă afacere cu petrol aparţinea moştenitorilor boierului Dumitru Hernea (Hernia), care deţinea suprafeţe imresionante în sudul oraşului, pe care le cumpărase de la prinţul Dimitrie Ştirbei. Nu neapărat frumuseţile locului au atras boierii la Câmpina, ci bogăţiile din subsol.

Sonde moderne din anii 1920-1025. Se poate vedea că deja zona schelei era electrificată. Curentul electric la Câmpina se folosea parţial în industria petrolului încă din anii 1890 când a fost construită o hidrocentrală pe râul Prahova FOTO Arhivă Gelu Mostovoi

sonde campina foto gelu mostovoi

După moartea boierului, administraoturul domeniului a început construirea acestei prime rafinării. Spre finele secolului al XIX-lea, reprezentanţii societăţii ”Steaua Română” au cumpărat terenurile familiei Hernea şi au continuat să extragă aurul negru.

Rafinăria Steaua Română în perioada interbelică FOTO Arhivă Gelu Mostovoi

sonde campina foto gelu mostovoi

Tot spre sfârşitul secolului al XIX-lea, mai exact în anul 1887 este construită la Câmpina prima sondă (pe malul râului Doftana) care extrăgea în jur de 500 de tone de ţiţei pe zi. Sonda aparţinea urmaşilor boierului Hernea. Abia zece ani mai târziu intră în funcţiune rafinăria ”Steaua Română” care marchează începutul prelucrării modern a petrolului şi cea mai modernă din Europa acelor ani.

Din păcate nu mai există în prezent, cel puţin nu la suprafaţă, urme ale primei rafinării înfiinţate la Câmpina. Pe locul ei a fost amenajat un cartier de blocuri, autogara şi clădiri unde se află sedii ale unor societăţi comerciale.

Imagini din timpul construirii primei rafinăriii din România FOTO Arhivă Gelu Mostovoi

Imagine indisponibilă

Doar câteva sonde au rezistat până în prezent, deşi aceste fotografii vechi stau drept dovadă că la Câmpina, în perioada interbelică în locul blocurilor de astăzi se afla o adevărată pădure de sonde.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite