Ploieşti: Floarea Bucşa este designer de cojoace tradiţionale
0Floarea Bucşa face negoţ cu veste şi cojoace din piele naturală. Este în pas cu moda citind revistele de specialitate.
În fiecare an, la început de noiembrie, femeia originară din Târgu Mureş îşi face bagajele, îşi ia „la revedere" de la familie şi prieteni şi se mută la poalele Munţilor Bucegi, în Sinaia, unde stă până primăvara.
„Iau la mine tot ce am lucrat o vară întreagă şi expun la vânzare. În Sinaia am o tarabă şi stau cu chirie până ies din iarnă, însă, îmi comercializez marfa şi în Ploieşti, mai ales în cadrul târgurilor de cadouri organizate în preajma sărbătorilor. Degeaba se spune că este criză. Când vine vorba de haine şi mâncare oamenii sunt în stare să scoată oricât din buzunare. Bineînţeles că am nişte cojoace foarte bine meşteşugite, călduroase, pentru care sunt renumită. Tot ce fac are căutare", se mândreşte Floarea.
Face brâuri „medicinale"
Talentul şi priceperea pentru confecţionarea staielor din piei şi blănuri naturale le moşteneşte de la părinţi şi bunici, renumiţi cojocari ai meleagurilor unde s-a născut şi crescut.
„Este imposibil să nu ai succes dacă esti priceput în ceea ce faci. Cartea mea de vizită sunt hainele pe care le fac. Oamenii sunt pretenţioşi. Vin, verifică toate cusăturile, stau să vadă cum arată pielea, le sucesc de pe o parte pe alta, şi apoi, se hotărăsc. Cojoacele pentru copii sunt la mare căutare. Sunt sănătate curată. Ţin de cald, sunt rezistente şi arată şi bine", susţine priceputa cojocăriţă.
Floarea Bucşa confecţionează şi papuci din blană de oaie şi brâuri, ideal de purtat în casele mai răcoroase. Toate se vând ca pâinea caldă. „Am identificat nevoile cumpărătorilor şi m-am adaptat cerinţelor. Vârstnicii caută brâuri care să le ţină de cald, dar şi papuci uşori şi pufoşi. Bineînţeles că toate preţurile sunt negociabile. Mă mai uit şi la om atunci când vorbim de bani", mai spune aceasta.
Reinvesteşte banii
Din banii strânşi din comercializarea cojoacelor şi a accesoriilor din blană, Floarea îşi cumpără materie primă pentru o nouă serie de obiecte vestimentare. Întotdeauna, ţine cont de tendinţele modei. „Privesc pe stradă să văd ce se poartă şi îmi cumpăr şi reviste ca să am din ce mă inspira. Hainele mele sunt purtate şi de către oamenii simpli şi de cei cu bani, cu funcţii. Pot spune că sunt un mic creator de modă", consideră cojocăriţa.
Întrebări şi răspunsuri
Ce modele de cojoace purtăm anul acesta?
Pentru cei mici am pregătit nişte hăinuţe din piele tăbăcită, cu gulere din blană naturală, în formă de clopot, cu buzunare. Culorile sunt cele naturale: maron închis sau deschis, verde sau vişiniu. Pentru copii avem şi căciuli cu urechi din blăniţă sau cu ciucuri. Cei mari preferă cojoacele clasice, care pot fi purtate şi la piaţă şi la serviciu.
Cât costă un cojoc de blană?
Cojoacele pentru copii costă între 150 şi 300 de lei, iar cele pentru adulţi pot ajunge şi la 500 de lei. În banii aceştia intră nu doar materia primă, ci şi mâna de lucru. Căciulile din blană pot fi cumpărate cu preţuri între 200 şi 350 de lei.
Ce-i place
Floarea se laudă cu faptul că este pricepută nu doar la croit ci şi la gătit, care este una dintre marile sale pasiuni. Face nişte sarmale şi cozonaci „de te lingi pe degete", după cum se destăinuie femeia.
Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii dezordonaţi, lăudăroşi, invidioşi şi cei care nu ştiu să se poarte în public. „Aceste categorii de persoane mă deranjează foarte mult şi prefer să le evit", spune Floarea.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!
