Pe ce dau banii primarii în Prahova! TOP 3 Cele mai bizare investiții

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe ce dau banii primarii din Prahova
Pe ce dau banii primarii din Prahova

Dintre contractele „umflate" derulate de instituţiile publice prahovene în ultimele luni, trei ies în evidenţă prin sumele exagerate plătite şi beneficiile foarte mici aduse

Lista achiziţiilor inedite din ultimii ani cuprinde, printre altele, un cort pentru situaţii de urgenţă cumpărat de ADPP Ploieşti pentru 187.000 de lei care a fost folosit mai mult la târguri de nunţi şi a fost zgâlţâit de primele intensificări uşoare ale vântului, o scenă achiziţionată de aceeaşi instituţie, alături de o instalaţie de sunet şi lumini, pentru 300.000 de lei sau deja celebrele vidanje de 250.000 de euro bucata, contractate de Primăria Ploieşti şi care n-au colectat altceva decât praf, trase pe dreapta pentru multe luni la Regia Autonomă de Servicii Publice.

Poziţiile acestor investiţii printre cele mai elocvente exemple de bani cheltuiţi necorespunzător sunt ameninţate, acum, de alte trei contracte substanţiale făcute în ultimele câteva luni de primăriile din judeţ.

3. Separatoarele criticate de şoferi

În primăvara anului trecut, Primăria Ploieşti a instalat, în zona de sud a municipiului, pe o porţiune de câteva sute de metri de pe Bulevardul Bucureşti, un şir de separatoare de sens din beton. Înalt cam de un metru, „zidul" creat pe una din arterele oraşului, a stârnit imediat critici din partea şoferilor, dar şi a riveranilor. Mulţi au reclamat că vizibilitatea le este mult redusă, acest lucru fiind foarte periculos în special la cele două treceri de pietoni din zonă. Primăria a „rezolvat" nemulţumirile amplasând un şir de jardiniere cu muşcate curgătoare peste separatoarele de sens. Valoarea investiţiei, pentru livrarea şi montarea bucăţilor din beton pe un tronson de şase-şapte sute de metri, a fost de aproape 200.000 de lei, echivalentul a 46.000 de euro.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Aici sunt banii dumneavoastră! Investiţiile bizare ale Primăriei Ploieşti

Cum a ajuns să costă 5.200 de euro reabilitarea unui apartament la Ploieşti

„N-am mai întâlnit pe nicăieri această situaţie, la trecerea de pietoni îţi apar copiii în faţă de după aceste bucăţi din beton, n-ai cum să-i vezi. În zonă există un pasaj subteran pentru pietoni, care este inundat şi închis de ani buni. Dacă l-ar redeschide, ar fi mult mai simplu şi mai sigur şi pentru traficul rutier", ne-a spus Iulian Adam, taximetrist şi locuitor în cartierul Bariera Bucureşti, unul dintre sutele de contestatari ai proiectului.

2. Budă cât două apartamente

Ceva mai la nord, Primăria Vălenii de Munte a început, tot anul trecut, lucrările pentru a construi o toaletă publică subterană. Pentru construcţia de 100 de metri pătraţi, care va fi amplasată în parcul central şi va avea opt cabine, administraţia oraşului de pe Valea Teleajenului a alocat 60.000 de euro, în condiţiile în care terenul făcea parte deja din domeniul public. Buda a ajuns, aşadar, să coste cât două apartamente foarte bune în zonă.

„Pentru că ni se plângeau oamenii că unele persoane îşi fac nevoile prin scările de bloc sau prin parc, am decis să facem această investiţie. Costurile mari sunt legate în primul rând de faptul că nu puteam face o toaletă supraterană în parcul din centrul oraşului, iar amplasarea a fost legată şi de reţeaua de canalizare la care va putea fi racordată", a explicat primarul Mircea Nițu pentru „Adevărul".

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Toaletă publică de 60.000 de euro, cât două apartamente, în Vălenii de Munte

1. Scanner cât trei Loganuri

Dacă buda din Văleni servea, totuşi, un scop nobil, investiţia de pe primul loc în acest clasament are o utilizare mai puţin benefică pentru cetăţeanul de rând. În ianuarie 2010, Primăria Măneşti a înregistrat un contract de 9.600 de lei, care viza implementarea unui sistem de arhivare electronică a documentelor. Adică, pe scurt, a cumpărat un scanner nu foarte sofisticat şi un soft. Numai că nu le-a plătit. Contractul păgubos a prevăzut penalităţi de întârziere de 1% pe zi, firma a dat Primăria în judecată, iar când a fost să achite, nota de plată a ajuns, în 2011, la nu mai puţin de 82.000 de lei, echivalentul a aproximativ 20.000 de euro, cam cât trei Loganuri noi, prin comparaţie. Contactat telefonic, primarul Nicolae Grigore a evitat să comenteze acest subiect.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Au montat centrală şi calorifere la şcoală, dar au uitat să le racordeze la gaze

Un scanner a costat cât trei Loganuri la o primărie din Prahova

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite