Păcănelele funcționează fără restricții în localitățile mici din Prahova, chiar dacă legea interzice asta
0În satele și comunele din județul Prahova, păcănelele funcționează fără a ține cont de reglementările legale, potrivit presei locale. Multe dintre aceste săli de jocuri de noroc continuă să opereze chiar și în lipsa autorizațiilor necesare sau în ciuda restricțiilor impuse de autorități.
Această realitate reflectă dificultatea de a monitoriza și controla eficient activitatea acestor operatori, mai ales în mediul rural, conform Observatorul Prahovean.
„Vălenii de Munte, bulevardul Nicolae Iorga Nr 58 bloc B10. Și peste stradă într-un fost magazin de second hand.. Noi ce putem face în această situație? Scriem în speranța că se va sesiza poliția, care va sesiza ONJN și nimeni nu va lua nicio măsură, ca și în cazul Mizilului. De ce? Pentru că Prahova, ca dealtfel întreaga țară, e sat fără câini unde șmecherii fac legea”, spun localnicii pentru sursa citată.
Problemele asociate cu funcționarea ilegală a păcănelelor sunt variate, de la impactul economic negativ asupra comunităților locale, până la efectele sociale și psihologice asupra celor care cad pradă acestei forme de jocuri de noroc.
Frecventarea sălilor de păcănele devine o ispită constantă pentru mulți locuitori, inclusiv pentru tineri și persoane vulnerabile.
Legea, promulgată la 17 aprilie 2024, de către preşedinte
Decretul prezidenţial va permite astfel punerea în aplicare a Legii aprobate în regim de urgenţă de Camera Deputaţilor pe 9 aprilie. Are ca principală măsură interzicerea sălilor cu aparate de jocuri de noroc, aşa-numitele „păcănele”, din localităţile cu mai puțin de 15.000 de locuitori.
Legea amintită este în fapt un document de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) din octombrie 2023 pe tema jocurilor de noroc, prilej cu care i-au fost aduse unele modificări.
De exemplu, în timp ce OUG-ul de anul trecut limita la modul general dimensiunea bannerelor publicitare la jocuri de noroc la 35 metri pătrați, după cum a scris Europa Liberă în octombrie anul trecut, Legea aprobată pe 9 aprilie 2024 menţionează explicit că limita se aplică și atunci când reclamele conțin doar numele unui site/brand.