Mentalist la 16 ani. Cum reuşeşte un adolescent din Ploieşti să „îţi ia ochii” cu trucuri care par să îţi dea realitatea peste cap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian obişnuieşte să cooopteze spectatorii în show-urile sale FOTOGRAFII Bogdan Micu
Sebastian obişnuieşte să cooopteze spectatorii în show-urile sale FOTOGRAFII Bogdan Micu

Sebastian Ştefan Aoncioaie, un licean de 16 ani din Ploieşti, face spectacol dintr-o pasiune mai puţin obişnuită pentru vârsta sa, mentalismul. Adolescentul a învăţat singur toate trucurile, citind tot ceea ce se putea în domeniu, încă de de la 12 ani.

La o primă vedere, nimic nu-l deosebeşte pe Sebastian Ştefan, liceanul de 16 ani din Ploieşti, de colegii săi de generaţie. Pare un adolescent obişnuit, care merge la şcoală, învaţă foarte bine şi se întâlneşte în timpul liber cu prietenii. Oriunde merge, însă, un detaliu îţi atrage atenţia, faptul că are în permanenţă cu el un pachet de cărţi de joc, pe care le amestecă cu o viteză uimitoare şi din care, orice număr sau culoare ai extrage, Sebastian o ghiceşte de fiecare dată. 

În spectacolele publice pe care le susţine deja de ceva vreme, folosindu-se de o recuzită banală, de la o pungă, cărţi şi până la o tablă magnetică, Sebastian „vrăjeşte“ publicul cu predicţii, citirea gândurilor şi trucuri.

Şi dacă mentalismul a început să facă carieră în România prin show-urile de talente ale televiziunilor, tânărul din Ploieşti a intrat singur pe drumul magiei încă din 2011. „În perioada aceea, familia mea s-a mutat în alt cartier şi, deşi sunt o persoană foarte sociabilă, a fost destul de greu să-mi găsesc prieteni în zonă. Am început aproape în joacă să citesc despre magie şi să aplic, făcând acasă mici trucuri. Destul de repede am terminat toate resursele disponibile, majoritatea cărţi şi tutoriale în limba engleză de pe internet. Exersez zilnic, câteva ore pe zi, iar cărţile nu le las aproape deloc din mâini, mai puţin la şcoală“, poveşte liceanul.

Primele spectacole, în parc şi pe stradă

Când a început să stăpânească trucurile descoperite, Sebastian a început să le aplice pe prietenii săi. „În majoritatea cazurilor, mă întâlneam cu ei în parc. Făceam trucuri în special cu cărţi, iar mai apoi predicţii. Trecătorii se opreau să ne privească, iar mai apoi, după ce am cerut păreri cunoscuţilor, am început să fac street magic, un fel de numere ambulante de magie. Timp de 3-4 luni numai asta am făcut, o experienţă foarte utilă pentru a observa impactul asupra publicului şi pentru a-mi perfecţiona trucurile“, povesteşte Sebastian. Ulterior, adolescentul l-a întâlnit şi pe Vlad Grigorescu, unul dintre mentaliştii cunoscuţi din România.

„Am câştigat o invitaţie la unul dintre evenimentele sale, după ce i-am scris de ce mi-ar plăcea să-l întâlnesc. Treptat, am început să colaborăm, iar anul trecut am participat împreună la un eveniment. Îl admir enorm, am foarte multe de învăţat de la el şi, dacă nu l-aş fi întâlnit, probabil că nu aş fi ajuns până aici cu această pasiune“, mai spune tânărul. 

Joaca cu publicul

Spre deosebire de numerele clasice de magie, mentalismul se bazează foarte mult pe psihologie, percepţii şi „joaca cu mintea publicului“, de aceea tânărul şi-a canalizat eforturile asupra metodelor subtile de captivare a spectatorilor. „Respect foarte mult arta clasică a magiei, cea în care dispar sau apar oameni sau diverse obiecte, însă mie nu mi se potriveşte. Mentalismul ţine foarte mult de psihologie şi analiza comportamentului oamenilor, lucruri care îmi plac, mă reprezintă mai bine şi pe care le-am învăţat singur“, spune Sebastian. 

mentalist ploiesti foto bogdan micu

Primul contact cu publicul a fost la şcoala sa, o scurtă reprezentaţie în faţa a aproximativ 200 de colegi şi profesori. A urmat apoi un spectacol live, la o anticafenea din Ploieşti, un show pe care l-a pregătit singur câteva luni bune, de la concept până la afiş. Succesul a fost fulminant, iar liceanul a început să fie contactat pentru a susţine show-uri şi în diverse cafenele din Ploieşti sau la petreceri corporate. 

„Trebuie să am foarte multă încredere în mine pentru că, atunci când urc pe scenă, nu pot să mă pierd în faţa spectatorilor. Trebuie să fiu şi foarte atent la ceea ce spun şi transmit, să observ tipurile de spectatori şi chiar eforturile unora dintre ei, mai sceptici, de a zădărnici numărul. Publicul este imprevizibil şi, dacă greşeşti ceva, nu trebuie să se observe acest lucru. Îmi place foarte mult când îi văd la final uimiţi şi impresionaţi. De fapt, îmi place foarte mult să îi distrez şi cred că un număr de magie asta trebuie să facă, să te destindă şi să te surprindă. Este evident că există un truc undeva, însă nu cred că este cel mai important, ca spectator, să-l descoperi, ci să te laşi bucurat“, crede Sebastian.

Show-urile sale se bazează şi pe numere inspirate de la alţi profesionişti în domeniu, însă multe sunt creaţii personale. De asemenea, sunt concepute interactiv, spectatorii fiind actori în respectivul spectacol.

Cel mai tânăr magician din România

Fiind de o vârstă foarte mică, Sebastian se loveşte şi de prejudecăţi. „Cred că sunt cel mai tânăr magician din România care susţine spectacole publice. De aceea, uneori, sunt tratat ca «prea mic» pentru a putea susţine un spectacol de mentalism. Însă, la final, am majoritar reacţii pozitive. Eu cred că vârsta este, de fapt, un avantaj pentru mine, fiind singurul adolescent în genul acesta de entertainment“, mai spune Sebastian.

Tânărul îşi doreşte să meargă pe acest drum, fără a neglija, însă, şcoala. Vrea să se îndrepte către o carieră de PR sau comunicare, care să-i dezvolte aptitudinile pe care şi le-a format deja. „Fără îndoială că voi continua cu mentalismul şi, dacă voi putea să fac din acesta un job în sine, ar fi perfect. Dacă nu, va rămâne o pasiune de o viaţă pe care vreau să o împărtăşesc cu cât mai mulţi oameni“, spune Sebastian.

Părinţii îi sunt alături şi, nu o dată, l-au susţinut financiar să-şi procure lucrurile de care are nevoie în spectacole. „Sunt un norocos!“, spune adolescentul. 

mentalist ploiesti foto bogdan micu

Ce este mentalismul

Mentalismul este o categorie a iluzionismului care foloseşte metode precum sugestia, programarea neuro-lingvistică, citirea limbajului corpului şi a muşchilor, distragerea atenţiei, realitatea dublă în aşa fel încât induce fenomene de percepţie extrasenzorială, de citire a gândurilor, predicţie, telechinezie, telepatie, controlul minţii.

Cele mai cunoscute nume internaţionale în domeniu sunt Theodore Annemann, Banachek, Derren Brown. În România, foarte cunoscuţi sunt Cristian Gog, câştigătorul marelui premiu la „Românii au talent“ în 2014 şi Vlad Grigorescu, finalist în acelaşi show.

Vă mai recomandăm

Afacerea inspirată de un bebeluş: sistemele care ajută la dezvoltarea emoţională a copiilor şi le redau mămicilor libertatea de mişcare

Tânărul care iubeşte Ploieştii mai mult decât autorităţile locale: a făcut o hartă bilingvă a oraşului şi face ghidaj gratuit pentru turiştii străini

Tânărul din Ploieşti care crede în legumele româneşti şi a deschis un aprozar: „Oamenii vor să mănânce sănătos“

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite