Afacerea inspirată de un bebeluş: sistemele care ajută la dezvoltarea emoţională a copiilor şi le redau mămicilor libertatea de mişcare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Munca modernă de croitoreasă din secolul XXI: Carmen lucrează zi de zi cu fetiţa la piept, la maşină şi pe laptop, iar bebeluşul se odihneşte în tot acest timp FOTO Dana Mihai
Munca modernă de croitoreasă din secolul XXI: Carmen lucrează zi de zi cu fetiţa la piept, la maşină şi pe laptop, iar bebeluşul se odihneşte în tot acest timp FOTO Dana Mihai

În urmă cu un an, Carmen Avramescu a devenit mămică pentru a trei oară, un dar venit deloc întâmplător. Încercând să-şi continue activităţile, ploieşteanca a descoperit portbebe-urile ergonomice, iar mai apoi talentul de a le confecţiona singură

Anul trecut, Carmen Avramescu, o ploieşteancă de 37 de ani a născut al treilea său copil, o fetiţă, un dar pe care nu îl aşteptau, dar pe care acum îl consideră un „cadou“ de la Dumnezeu şi o dovadă că nimic nu este întâmplător în viaţă.

Femeia mai are o fată de 11 ani şi un băiat de nouă ani, astfel că noua maternitate nu a fost deloc uşoară. „Soţul meu este de dimineaţă până seara la muncă, astfel că eu mă ocup de toţi trei în permanenţă. Tot eu trebuia să fac aprovizionarea, astfel că nu era deloc uşor să mă descurc cu fetiţa în braţe, cărucioare, scaune etc. Până am descoperit sistemele de purtare la piept şi mi-am redobândit cele două mâini şi libertatea de mişcarea“, povesteşte Carmen Avramescu. Portbebe-ul a fost şi pe placul fetiţei, astfel că, după ce a studiat ofertele de pe piaţă, ploieşteanca şi-a confecţionat singură primul SSC (soft structured carrier), un termen generic care desemnează diverse sisteme de purtare a copiilor inspirate din marsurpiile cangurilor.

Cu o experienţă de 20 de ani în croitorie – Carmen a învăţat singură să coasă la maşină, în facultate, pentru a se întreţine – femeia a dus pasiunea pentru portbebe-uri mai departe şi, în câteva luni, se năştea şi o mică afacere. În curtea casei sale din Ploieşti avea deja un mic depozit pentru închierea de costume de serbare, astfel că acesta a fost dublat de un atelier de croitorie unde iau naştere, cu mare atenţie la detalii, portbebe-urile, numite de Carmen „happy-hug-uri“. „Am pornit de la zero, ceea ce nu este deloc uşor, dar dispun de o doză de inconştienţă care, de multe ori, se transformă în lucruri foarte frumoase“, explică femeia. 

carmen avramescu ploiesti foto dana mihai

Carmen este cea care a croit şi sutele de costume pentru serbări, toate extrem de frumoase, colorate şi de o calitate ireproşabilă

Sistemele create de mămică sunt numai din materiale non-alergenice, create special pentru copii, de la aţele folosite până la umplutură, şi din cea mai bună calitate. „Problema cu aceste portbebe-uri este că, procurate din comerţ, sunt destul de scumpe, costând câteva sute de lei, iar cele lucrate hand-made şi din materiale de designer, cu atât mai scumpe. Însă pentru că ştiu cât de costisitor poate fi, încerc să ţin preţurile sub control, dar mai ales să nu fac rabat de la calitate. Fetiţa mea este atât inspiraţia, cât şi «tiparul» sau «manechinul» pentru fiecare model“, povesteşte Carmen.

De altfel, de multe ori, fetiţa ploieştencei stă în marsupiu, lipită de corpul mamei, în timp ce aceasta lucrează la maşină, croieşte şi primeşte comenzi. De asemenea, are lângă maşina de cusut a mamei un pătuţ de unde „supraveghează“ activitatea din atelierul de croitorie.

Majoritatea portbebe-urilor sunt aduse în România din import, iar în ultima vreme, mămici cu aceleaşi pasiuni precum Carmen au început să creeze în ţară astfel de sisteme. Sunt încă destul de puţine, iar diferenţa o face calitatea şi siguranţa materialelor, finisajele şi sistemele de prindere şi reglare, dar şi aspectul estetic. De asemenea, acestea sunt diferenţiate în funcţia de vârsta copiilor, de la câteva luni până la doi ani.

Avantajele portbebe-urilor

Pasiunea pentru aceste sisteme de purtare au determinat-o pe Carmen să-şi ia şi un atestat de consultant de babywearing şi, deşi descoperise instinctual avantajele portbebe-urilor, cursurile i-au confirmat şi ştiinţific avantajele.

Astfel, bebeluşii purtaţi astfel plâng mai puţin: copiii purtaţi doar două ore în plus pe zi plâng, în medie, cu 43% mai puţin în timpul unei zile şi cu 52% mai putin la orele serii. Poziţia este şi o soluţie miraculoasă pentru colici: în poziţia cangur, lipit de pieptul mamei, într-un mediu cald, sigur şi liniştit, bebeluşul este mai relaxat. De asemenea, pentru că sunt siguri de prezenţa (fizică, emoţională) continuă şi necondiţionată a mamei, copiii devin mai încrezători şi se desprind singuri de părinţi pentru a explora lumea înconjurătoare. Întreaga lor dezvoltare emoţională, mentală şi fizică este mai armonioasă. 

carmen avramescu ploiesti foto dana mihai

Fetiţa ploieştencei stă câteva ore zilnic în portbebe şi în pătuţ, alături de mama sa, în atelierul de croitorie

„Poziţionate corect, sistemele de purtare nu împiedică fluxul de aer necesar copilului şi nici nu au efecte negative asupra coloanei vertebrale, fapt confirmat de studii ştiinţifice. Mai mult decât atât, mijloacele de purtare ergonomice menţin picioarele copilului flexate şi depărtate, poziţie recomandată în prevenirea şi tratarea displaziei de şold“, explică Carmen.

Avantaje sunt şi pentru părinţi. Purtatul copilului favorizează o legătura mai strânsă mamă-copil pe plan afectiv şi ajută mama în creşterea încrederii în capacităţile sale de părinte. Folosit corect, presiunea exercitată de greutatea copilului se distribuie uniform (mai mulţi muschi ai spatelui şi umerilor colaborează pentru a purta copilul) iar durerile apar mai rar. De asemenea, îi oferă părintelui libertatea de a-şi continua o mare parte din activităţile obişnuite, fară a se izola de copil.

„Într-un sistem ergonomic de purtare ales corect, bebelusul poate fi purtat încă de la naştere şi ulterior atât timp cât acesta doreşte. Iar în cazul părinţilor cu mai mulţi copii, purtatul le oferă posibilitatea de a fi aproape de cel mic şi în acelaşi timp de a satisface nevoile celui mare, fără a fi nevoit să stabilească priorităţi“, mai spune Carmen Avramescu.

Mai puteţi citi

Tânărul care iubeşte Ploieştii mai mult decât autorităţile locale: a făcut o hartă bilingvă a oraşului şi face ghidaj gratuit pentru turiştii străini

Tânărul din Ploieşti care crede în legumele româneşti şi a deschis un aprozar: „Oamenii vor să mănânce sănătos“

Zmeura din Prahova ajunge în prăjiturile din tot sudul ţării. „Fructul prinţeselor“, o afacere de familie sănătoasă şi parfumată

Pasiunea unui străin îndrăgostit de România: iranianul care creşte animale exotice şi de rasă în Prahova
 


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite