Matematica succesului. Ploieşteanul Andrei Dobre, printre cei mai buni profesori din ţară FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Andrei Dobre încearcă să-i facă pe elevii săi să înveţe matematica din plăcere şi nu din obligaţie (foto: arhiva personală)
Profesorul Andrei Dobre încearcă să-i facă pe elevii săi să înveţe matematica din plăcere şi nu din obligaţie (foto: arhiva personală)

La numai 29 de ani, profesorul de matematică Andrei Dobre se luptă cu cele mai bune cadre didactice din ţară pentru premiul „Profesorul preuniversitar al anului".

Este un inovator al metodei de predare, fiind adeptul principiului că Matematica trebuie privită ca o joacă, nu ca o disciplină care să dea bătăi de cap. La clasă, foloseşte metode creative de predare, cum ar fi metoda Turul Galerie, prin care elevii îşi dezvoltă abilităţile de a lucra în echipă.  

Un altfel de dascăl

„Pentru a-mi apropia elevii şi a-i face să înţeleagă noţiunile matematice, poate prea abstracte uneori, le ofer exemple concrete din viaţa reală. De multe ori păstrez câteva minute din oră pentru a le explica de ce trebuie să îndrăgim matematica şi unde putem aplica ceea ce învăţăm în teorie. Prin matematică doresc ca elevii mei să gândească în mod corect, logic şi rapid, să ştie să aplice noţiunile matematice pentru dezvoltarea unor proiecte din diferite domenii cum ar fi: informatica, economia, tehnica", ne-a declarat tânărul profesor.

Rezultatele muncii sale nu s-au lăsat aşteptate. În cei şapte ani de când se dedică activităţii didactice, Andrei Dobre a pregătit zeci de olimpici. Şi nici nu aveau cum să stea altfel lucrurile, ţinând cont că face totul din pasiune. „Iar elevii simt asta şi fac tot posibilul să «nu mă dezamăgească», după cum mi-au spus unii dintre ei înainte de examen. Îi simt că mă apreciază şi asta cred că este cea mai mare recompensă pentru mine", a completat matematicianul. 

VEDEŢI AICI CU PROFESORUL ANDREI DOBRE, FINALIST ÎN GALA PREMIILOR PENTRU EDUCAŢIE

La numai 29 de ani, profesorul Andrei Dobre are o activitate impresionantă în domeniul didactic (foto: arhivă personală)

Are o revistă electronică de matematică online, pentru elevii de clasa a XII-a, prima de acest gen înfiinţată în România. De asemenea, este redactor principal la revista „Sclipirea Minţii", iar contribuţiile pentru dezvoltarea acestei materii nu se opresc aici. În anul şcolar 2010 - 2011 a demarat două proiecte, „revoluţionare" pentru învăţământul românesc, care au constat în realizarea de culegeri online gratuite pentru examenele naţionale şi pentru care a reuşit să adune mari nume de matematicieni din toată ţara. Iar lista contribuţiilor aduse „materiei cifrelor" este una impresionantă pentru un profesor care a reuşit, într-o perioadă scurtă, ceea ce alţi colegi de breaslă care au o vechime în învăţământ echivalentă cu vârsta lui Andrei Dobre  nu au făcut.

 Drumul pasiunii pentru cifre

Şi, totuşi, de unde această dăruire pentru matematică?! După cum ne-a mărturisit tânărul profesor, în mare parte, pasiunea pentru ştiinţele exacte i-a fost „indusă şi educată" de către tatăl lui,  care nu a avut şansa de a face performanţă în domeniu. În liceu, Andrei Dobre avea să se îndrăgostească definitiv de lumea cifrelor datorită profesorului Gheorghe Lupică, care a predat la Colegiul Economic „Virgil Madgearu" din Ploieşti. Pe fostul lui dascăl, Andrei l-a avut tot timpul ca model profesional. A ştiut de atunci că va urma o facultate de profil, pe care a şi absolvit-o, de altfel, la Universitatea Petrol Gaze din Ploieşti şi nu s-a abătut niciun moment de la ideea de a deveni profesor.

Pe lângă nominalizarea în cei zece finalişti ai „Galei Premiilor în Educaţie", anul 2011 i-a mai adus îndeplinirea unui mare vis, cel de a preda la liceul unde a fost elev. „O să am doar câteva clase, pe care le-am preluat în urma plecării unui profesor. În prezent, titular sunt la Grupul Şcolar de Transporturi Ploieşti", ne-a spus Andrei Dobre.

Dragostea pentru matematică nu este singura lui mare iubire, ci alături o are şi pe soţia lui Elena. Când nu rezolvă funcţii sau algoritmi, Andrei Dobre se uită la un film bun, joacă fotbal împreună cu prietenii săi, iar în concedii călătoreşte atât în ţară, cât şi în străinătate.

Dacă va fi sau nu pe podiumul celor mai buni profesori preuniversitari din ţară, va afla pe 2 noiembrie, în cadrul Galei Premiilor în Educaţie, la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite