Maria Văduva, interpreta care i-a cântat lui Papa Ioan Paul al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Cântecul mi-a plăcut şi cu el mor" este crezul interpretei de muzică populară din Prahova Maria Văduva, un nume sonor în folclorul românesc, câştigat prin muncă şi o activitate intensă de jumătate de secol

Se spune că oglinda interpretului de muzică populară este glasul său. Şi dacă ar fi să ne ghidăm după acest principiu în cazul Mariei Văduva, atunci am putea s-o descriem ca o persoană plăcută, blândă, dar în acelaşi timp cu un caracter puternic. Fără el nu ar fi rezistat şi izbândid în această lume, unde a concurat încă de la început cu nume puternice, dar a reuşit să-şi croiască uşor, cu multă muncă şi răbdare un loc printre elitele muzicii populare româneşti. „Eu mă număr printre persoanele privilegiate. Am cunoscut, am concurat şi am lucrat cu marii artişti români, printre care Ioana Radu, Maria Lătăreţu, Ileana Sărăroiu, care fac parte din «generaţia de platină». Ulterior au venit colegii din «generaţia de aur»: Benone Sinulescu, Irina Loghin, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu şi mulţi, mulţi alţii", ne-a spus cu o oarecare nostalgie în glas Maria Văduva.

image

Click pe imagini pentru FOTOGALERIE

Începuturile carierei de succes

A început să cânte de copilă. La 15 ani a fost remarcată de o profesoară de muzică şi îndrumată să urmeze cursurile Şcolii de Arte din Ploieşti. Anul 1964 avea să fie unul încununat de succes pentru „doamna muzicii populare prahovene". Şi-a făcut debutul în televiziune, la concursul „Maria Tănase", unde a obţinut o menţiune şi sfatul Ioanei Radu de a-şi crea propria personalitate fără de care nu va reuşi în acest domeniu, şi l-a cunoscut pe soţul ei, instrumentistul Constantin Văduva.

I-a urmat sfatul Ioanei Radu, a bătut la pas satele Prahovei, adunând de la bătrâni cântece. „Înainte nu erau reportofoane, ci trebuia să fii foarte atent, să asculţi cu atenţie şi versurile, şi linia melodică. Le dădeam ceva de băut bătrânilor din sate ca să-şi facă un pic de curaj şi aşa, mai timid la început, mai cu foc după aia, începeau să cânte", ne-a mărturisit artista. În 1966 a avut şi primele imprimări la radio.

De-a lungul timpului,  a făcut parte din ansambluri cu renume, însă din 1977 a pornit o carieră pe cont propriu.

Familie de artişti

A adunat 50 de ani de cântec, a lansat 13 albume, este realizatorul emisiunii de folclor „Maria Văduva şi prietenii" de la o televiziune locală,  însă de departe cea mai mare reuşită a vieţii sale este fiul ei, cunoscutul naist Romeo Văduva, pentru care naiul a devenit „jucăria" preferată încă de la vârsta de cinci ani. Acesta este  dirijor, compozitor şi orchestrator şi se ocupă în prezent şi de orchestraţia pieselor mamei sale.

Tot alături de fiul ei a trăit şi cel mai intens moment al carierei, în 1995, când a concertat la reşedinţa de vară a Papei Ioan Paul al II-lea de la Castelul Gondolfo. „Romeo cânta Ave Maria de Schubert şi Papa slujea ", ne-a povestit Maria Văduva.

Ce-i place:

„Cântecul mi-a plăcut de când mă ştiu şi cu ăsta mor, iar dacă ar fi să mă mai nasc o dată tot drumul cântecului popular l-aş urma. E foarte plăcut când, după o viaţă de muzică, te opreşte lumea pe stradă să te felicite, să-ţi spună un cuvânt frumos", ne-a mărturisit Maria Văduva.

Ce nu-i place:

Nu suportă prostia oamenilor, să fie constrânsă de anumite situaţii sau să lucreze în condiţii de stres. Ca să nu devină membră de partid a ales să renunţe la ansamblurile unde a fost angajată şi unde i se impunea această condiţie. Totodată, este indignată de maniera în care sunt promovate, în prezent, non-valorile

Întrebări şi răspunsuri

1. Care este cântecul care vă reprezintă?

Este vorba despre primul meu cântec: «Patru fraţi, patru surori». Este, practic, povestea mea de viaţă. Noi am fost opt fraţi la părinţi, dintre care patru băieţi şi patru fete. Eu am fost mijlocie. Este cântecul pe care l-am imprimat şi pe primul meu disc"

2. O întâmplare haioasă de la unul dintre spectacole?

Înainte de spectacole, după ce ne schimbam, ne găseam diferite ocupaţii în culise. Unii jucau cărţi, alţii citeau, alţii glumeau. Eu coseam sau tricotam. Şi odată când am fost anunţată că trebuie să intru, emoţionată şi în graba aceea n-am văzut că-mi rămăsese firul agăţat de deget şi am tras ghemul după mine pe scenă".

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite