În Ploieşti miroase a ouă clocite. Locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ dau vina pe rafinările existente în zonă
0
Poluarea în unele zone din Ploieşti este mult peste valorile suportabilităţii. Şi nu o spun autorităţile locale ci locuitorii zonei Mihai Bravu, care se plâng frecvent că respiră un aer cu miros înţepător.
Mirosul de varză stricată şi de ouă clocite de la gazele emanate de instalaţiile rafinăriilor în municipiul reşedinţă de judeţ îţi taie respiraţia, mai ales în zilele ploioase. Cartierul Mihai Bravu, situat în estul municipiului, la mai puţin de doi kilometri distanţă de platforma Rafinăriei Lukoil, are reputaţia unei zone de care toată lumea a început să se ferească. Spre exemplu, agenţiile imobiliare nu mai pot vinde la un preţ bun apartamentele din cartier, pentru că nimeni nu mai vrea să locuiască la „doi paşi" de rafinărie.
La finele lunii februarie aici a fost constatată prima poluare masivă cu benzen, măsurând valori de până la şase ori mai mari faţă de valoarea limită admisă ca medie anuală. Sute de ploieşteni au sunat la „112" şi la dispeceratul Primăriei reclamând că în oraş se simte un miros puternic, înţepător.
Reprezentanţii Prefecturii Prahova declarau atunci că cel mai probabil sursa poluării este Petrotel Lukoil şi că au fost constatate unele probleme tehnice, pe care cei de la rafinărie au omis să le raporteze autorităţilor. Numeroase sesizări despre mirosul de gaze nearse au venit din partea locuitorilor zonelor Nord, Mihai Bravu şi Vest şi în luna mai, dar şi în cursul lunii iunie.
Peştii mor în râul Prahova
Problema aerului irespirabil nu este semnalată doar de către ploieşteni, ci şi de prahovenii din localităţile învecinate. În comuna Tinosu, de exemplu, situată la o aruncătură de bâţ de Rafinăria Petrobrazi, pescarii care vin zilnic pe albia râului Prahova vorbesc despre „capturi" cu iz de produse petroliere şi despre „pâcla urât mirositoare formată la suprafaţa apei".
„Cei de la Rafinăria Petrobrazi îşi spală cisternele şi toată mizeria este deversată în râu. Asta am auzit şi eu. De multe ori apa capătă o culoare galbenă şi este uleioasă la suprafaţă. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că mai în aval sunt mulţi peşti morţi. Pute şi aerul pe care îl respirăm", a spus George Neagu, localnic din Tinosu.
De mirosul înţepător se plâng şi locuitorii comunei Brazi. Chiar dacă lângă primărie există o staţie de monitorizare a calităţii aerului, acesta este nefuncţională. „Ştiu că cei de la Petrobrazi au reparat tot ce înseamnă canalul prin care deversează apele rezultate din produsul tehnologic. Din cunoştinţele mele ştiu că cei de la rafinărie mai au o singură problemă, cu modernizarea instalaţiei de sulfurare. Cât despre staţia de monitorizare a aerului, nu ştiu de ce nu mai funcţionează", a precizat Radu Leonaş, viceprimarul comunei Brazi.
„Noi avem în Prahova şase staţii de monitorizare a poluării atmosferice, dintre care patru sunt în Ploieşti. Nu ştiam că cea din Brazi nu mai afişează nimic. O să facem verificări. Oricum, nu am mai avut probleme cu poluarea", a concuzionat Mihai Buzea, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!
