Garda de Mediu Prahova a amendat toate rafinăriile din jurul Ploieștiului pentru mirosul greu pe care îl suportă localnicii

0
Publicat:

Comisarii Gărzii de Mediu Prahova a amendat rafinăriile care funcţionează în zona municipiului Ploieşti, sancţiunile fiind aplicate „în urma numeroaselor sesizări privind disconfortul olfactiv” primite de la locuitorii municipiului.

Rafinărie petrol Ploiești. FOTO observatorulph
Rafinărie petrol Ploiești. FOTO observatorulph

Anunţul comisarilor de mediu a fost făcut exact în una dintre zilele în care, în unele zone ale oraşului, locuitorii au constatat din nou că aerul este greu de respirat, din cauza mirosului de sulf.

În urma controalelor efectuate la cele trei rafinării din arealul Municipiului Ploieşti demarate ca urmare a numeroaselor sesizări privind disconfortul olfactiv resimţit în ultima perioadă de locuitorii oraşului, Garda de Mediu Prahova a aplicat operatorilor care administrează rafinăriile sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 130.000 lei în conformitate cu prevederile Legii 104/ 2011 privind calitatea aerului şi ale OUG 195/2005 privind protecţia mediului”, a anunţat, pe Facebook, Garda de Mediu Prahova. 

Conform sursei citate, amenzile au fost aplicate „pentru neasigurarea de către operatorii economici a măsurilor necesare astfel încât emisiile să nu determine perturbarea mediului din afara limitelor amplasamentelor”.

Pe lângă sancţiuni, Garda de Mediu Prahova a dispus în sarcina rafinăriilor controlate măsuri ca operaţiunile de pe amplasament să fie realizate astfel încât emisiile şi mirosurile să nu genereze o deteriorare a calităţii aerului dincolo de limitele amplasamentelor acestora.

Instituţia nu precizează care sunt societăţile controlate şi amendate şi nici cuantumul sancţiunii aplicate fiecăreia dintre acestea.

Anunţul făcut de comisarii de mediu pe reţeaua de socializare are loc chiar în una dintre zilele în care localnicii din Ploieşti au constatat din nou că aerul este greu respirabil, în zona cartierului Mihai Bravu, unde, în cursul dimineţii, s-a simţit miros puternic de sulf şi de petrol.

Câmpuri petroliere în Prahova. FOTO arhive
Câmpuri petroliere în Prahova. FOTO arhive

În zona municipiului Ploieşti funcţionează trei rafinării: Petrotel Lukoil, Rompetrol Vega, ambele amplasate în oraş, şi Petrobrazi, situată la câţiva kilometri de municipiu.

Ploieştiul are o istorie bogată în exploatările de gaze și petrol. În 1857 a stabilit o premieră mondială, devenind primul oraş din lume cu rafinărie.

Până pe la 1860, principalii exploatatori de ţiţei fuseseră ţăranii liberi, cunoscuţii fântânari, băieşi sau gropari, denumiri provenind direct din îndeletnicirile lor.

După 1860 însă, când exploatarea „aurului negru” a început să necesite capitaluri tot mai importante, rolul ţăranilor a scăzut în favoarea proprietarilor unor bogate terenuri petrolifere, de regulă în aria judeţelor Prahova şi Dâmboviţa.

Cea dintâi rafinărie, dotată cu instalaţii moderne, la nivelul epocii, a fost începută, însă, la Ploieşti, în decembrie 1856, de către Teodor Mehedinţeanu, fapt care a dat startul distilării pe cale industrială a ţiţeiului. 

„Fabrica de gaz“ a fraţilor Mehedinţeanu a fost pornită cu echipamente din Germania şi, în acelaşi an, calităţile petrolului lampant obţinut la Ploieşti au făcut ca proprietarii să câştige prin licitaţie concesiunea pe mai mulţi ani a iluminării cu gaz a Bucureştilor.

Resursele de petrol ale României sunt cunoscute şi exploatate încă din perioada Daciei Romane, urme ale „aurului negru“, numit atunci picula, fiind găsite pe ceramica din secolul al II-lea. Din secolul al XIII-lea, petrolul a început să fie cunoscut în Evul Mediu românesc sub numele de „păcură“, iar ulterior, în epoca modernă şi contemporană a jucat un rol-cheie în dezvoltarea economică a ţării.

Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite