FOTO Reţeta care nu dă greş la Festivalul Sinaia Forever: artă, cultură şi bun-gust. Zeci de mii de turişti au fost în weekend în „Perla Carpaţilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei zile de artă în stradă la Festivalul Sinaia Forever 2016 FOTO Dana Mihai
Trei zile de artă în stradă la Festivalul Sinaia Forever 2016 FOTO Dana Mihai

Un concert în aer liber al Filarmonicii Metropolitane, reprezentanţii stradale ale Teatrului Masca şi artă în cele mai diverse forme ar putea fi reţeta eşecului la multe festivaluri din ţară. Nu şi la Sinaia Forever unde, în fiecare septembrie, zeci de mii de turişti vin să ia o porţie consistentă de artă, cultură şi bun-gust

Weekend-ul 2-4 septembrie a fost unul de sărbătoare a culturii la Sinaia. O tradiţie a Zilelor Oraşului care a început în 1995 a devenit, de la an la an, cel mai aşteptat festival din Prahova, dar şi unul dintre cele mai frumoase din ţară datorită organizării pline de inventivitate şi a evenimentelor de artă, cu o concentraţie greu de găsit la festivaluri similare.

Aşa se face că şi primul weekend de septembrie din acest an a fost unul foarte aşteptat, dovadă prezenţa a peste 40.000 de turişti care au ajuns la Sinaia în cele trei zile de festival şi rezervările făcute cu multe săptămâni înainte în hotelurile şi pensiunile din staţiune.

Exceptând manelele, care au „interzis“ la Sinaia de ani buni, indiferent de vârstă şi preferinţe, oricine a găsit ceva pe gustul său la Sinaia Forever. Copiii au avut la dispoziţie ateliere stradale în care s-au putut iniţia în diverse meşteşuguri sau au luat lecţii de dansuri pe stradă de la artiştii locali. Tot pentru ei, dar nu numai, la festival au fost sortimente pline de culori şi arome de dulciuri făcute manual, de la turtă dulce şi prăjituri de casă până la îngheţată la butoi şi plăcinte.

Adulţii au putut admira artişti din toate colţurile ţării care au făcut demonstraţii de olărit şi sculptură în lemn, au putut degusta şi cumpăra produse tradiţionale, dar, mai ales, au avut două seri în care au putut asista la concerte cu unii dintre cei mai buni artişti ai momentului, de la Holograf până la Grimus sau Ovidiu Lipan Ţăndărică.

Cel mai bun exemplu că festivalul este cu totul altceva l-a reprezentat, sâmbătă seara, concertul în aer liber al Filarmonicii Metropolitane din Bucureşti. Câteva mii de persoane aşezate pe iarba din parcul Dimitrie Ghica au cântat, alături de artişti, arii celebre din opere şi au aplaudat minute în şir reprezentanţia muzicienilor.

De mare efect au fost şi momentele stradale ale Teatrului Masca. Poveştile spuse prin costume şi machiaje extravagante, statuile vivante, mini-piesele de teatru sau paradele din parcuri şi zona pietonală au introdus turiştii într-o atmosferă fantastică, ce a dat viaţă în stradă basmelor copilăriei. 

Nu în ultimul rând, Sinaia, locul ales de Carol I pentru a-i fi reşedinţă de vară, impregnându-i definitiv un aer istoric şi elegant, este altfel la festival datorită munţilor care o înconjoară, aerului tare şi curat şi arhitecturii. „Când construim trebuie să ne gândim că o facem pentru totdeauna! Marele public asta îşi doreşte: creaţie, artă, muncă, talent, umor de calitate, poveşti despre frumos, eleganţă. Iar ceea ce se întâmplă la Sinaia în fiecare septembrie este cea mai frumoasă manieră de a scrie încă un capitol al poveştii pe care noi o dorim fără sfârşit: Sinaia Forever“, spun despre festival organizatorii.

Mai puteţi citi

Top 5 sugestii pentru vacanţa de toamnă. Destinaţii fermecătoare în Europa, la preţuri de extra-sezon

Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti deschide a 67-a stagiune din istoria sa

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite