FOTO Cozi de zeci de metri la Catedrala din Ploieşti, pentru agheasma de Bobotează. Unei femei i s-a făcut rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozi de zeci de metri la Ploieşti, pentru agheasma de Bobotează. FOTO Dana Mihai
Cozi de zeci de metri la Ploieşti, pentru agheasma de Bobotează. FOTO Dana Mihai

Sute de ploieşteni au venit marţi să ia Agheasma Mare de la Catedrala Sfântul Ioan din oraş, biserica unde se desfăşoară una dintre cele mai impresionante slujbe de Bobotează. În timp ce stătea la coadă, unei femei cu probleme cardiace i s-a făcut rău

Câteva sute de persoane au venit marţi foarte de dimineaţă la Catedrala Sfântul Ioan din Ploieşti, fie pentru a participa la slujba de Bobotează, fie pentru a prinde un loc cât mai în faţă la cozile pentru Agheasma Mare.

În jurul orei 11.00, cinci preoţi au susţinut o slujbă şi pe treptele Catedralei, apoi au sfinţit cei aproximativ 2.000 de litri de apă aduşi în două recipiente, amplasate pe laturile bisericii.

Cozile de enoriaşi dotaţi cu bidoane de plastic s-au întins pe zeci de metri, însă jandarmii şi gardurile metalice montate în zonă au făcut ca distribuţia apei sfinţite să se desfăşoare fără incidente.

De altfel, ploieştenii care nu au ajuns dimineaţă la Catedrala Sfântul Ioan vor găsi agheasmă întreaga zi de Bobotează, recipientele urmând să rămână în faţa bisericii întreaga zi.

La puţin timp după sfinţirea apei, unei femei de la coadă i s-a făcut rău din cauza unor probleme cardiace. Jandarmii au ajutat-o să ajungă la un scaun, iar ulterior femeia a fost preluată de o ambulanţă.

Botezul cailor în comunele din Prahova

În fiecare an, de Bobotează, sătenii din mai multe localităţi din Prahova, precum Pietroşani, Dumbrava sau Târgşor, îşi botează caii, pentru ca animalele să fie bune de muncă şi sănătoase tot anul.

Obiceiul constă în botezarea cailor de către preotul satului, imediat după slujba de Bobotează.

Împodobiţi cu ciucuri şi funde roşii, caii fac o adevărată paradă de forţă şi frumuseţe şi sunt motiv de mândrie pentru stăpânii acestora. 

După botezul cailor, considerat benefic de către localnici pentru animalele care vor servi la activităţile agricole din an, are loc o întrecere pentru a desemna cel mai bun cal şi călăreţ.
Participarea este numeroasă, strângând pretendenţi la titlul de cel mai bun echipaj şi din comunele învecinate.

Botezul cailor este o tradiţie care datează de pe la 1900 şi este un obicei specific satelor din Muntenia, Oltenia şi Dobrogea.

Vă mai recomandăm

Sărbătorile de iarnă din 2014, mai liniştite faţă de anul trecut, în Prahova. Permisele ridicate, mai multe cu 80%, accidentele grave, cu 50% mai puţine

Pregătiri pe Valea Prahovei pentru Crăciunul şi Revelionul pe stil vechi. Turiştii ruşi au luat cele mai scumpe pachete

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite