FOTO Cezar Ouatu: „Nu ştiu care este reţeta Eurovisionului, dar poate Eurovisionul avea nevoie de mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cezar Ouatu a vrut să facă primele declaraţii publice de după Eurovision în liceul unde a fost descoperit şi îndrumat. FOTO Dana Mihai
Cezar Ouatu a vrut să facă primele declaraţii publice de după Eurovision în liceul unde a fost descoperit şi îndrumat. FOTO Dana Mihai

Cezar Florin Ouatu (33 de ani), reprezentantul României la Eurovision, a făcut primele declaraţii publice de după concurs în Liceul de Artă din Ploieşti, locul în care a învăţat 12 ani. Au venit să-l felicite fosta învăţătoare, care i-a adus fotografii de când era pionier, şi numeroşi profesori, iar în public s-a aflat şi Laurian Manta, fostul concurent de la „Vocea României“

Contratenorul în vârstă de 33 de ani, absolvent al Conservatorului de la Milano şi proaspăt câştigător al concursului Eurovision România cu piesa dance-pop-opera „It’s my life“, a ţinut neapărat să susţină prima conferinţă de presă de după succesul de sâmbătă seară la Ploieşti, la Liceul de Artă „Carmen Sylva“, unde i-au „tremurat de zeci de ori mâinile pe pian atunci când dădea examen“.

Aici a învăţat timp de 12 ani şi recunoaşte că de aici a plecat şi imboldul în cariera de mai târziu. „Dacă am ajuns la Eurovisionul din 2013, acesta i se datorează profesorului Florian Faur. La Ploieşti au fost generaţii întregi de Ouaţi – mă refer la tatăl meu, la mine şi la fratele meu mai mic, care învaţă şi el în acest liceu“, a spus Cezar Ouatu.

Şi-a odihnit vocea câteva zile

Acesta a justificat lipsa de pe scena publică din ultimele zile prin faptul că a fost nevoit să-şi odihnească vocea, foarte solicitată în finala de sâmbătă seară. Şi chiar dacă recunoaşte că participarea la Eurovision a început dintr-o joacă, acum, la distanţă de acel moment, ia lucrurile foarte în serios şi spune că nu s-ar mulţumi decât cu locul întâi la finala din 18 mai din Malmo, Suedia. „Sincer, nu ştiu care este reţeta Eurovisionului. Şi am tot fost întrebat dacă aveam nevoie de Eurovision. Poate Eurovisionul avea nevoie de mine“, a spus Cezar cu maliţiozitate.

De la câştigarea concursului, a primit nenumărate sfaturi, de a renunţa la contrastele de voce – masculină şi feminină sau de a pregăti într-un fel anume show-ul din finala din Suedia. „Încă nu este nimic bătut în cuie, dar instinctual muzical îmi cere să menţion contrastul vocal. Iar despre show, îl văd cu gesturi mai ample şi multe efecte mistice, sugestive, doar este vorba despre o melodie despre iubire – cu lumini, umbre, întuneric, efecte de abur. Am fost criticat pentru că mă strâmb sau gesticulez prea mult, este un defect profesional, cântăreţii de operă trebuie să fie foarte expresivi. La Eurovision trebuie doar să zâmbeşti tot timpul, am arătat că o pot face şi pe asta“, spune Cezar.

„Dacă am adus-o pe Madonna, sigur putem organiza şi o finală Eurovision“

Încrezător, foarte optimist şi cu o mentalitate de învingător, contratenorul spune că are aşteptări foarte mari de la finala din Suedia. „De ce nu, locul întâi. Nu ar trebui să ne sperie atât că, poate, o dată, în ciuda votului geo-politic, vom organiza Eurovisionul. Dacă am adus-o pe Madonna în concert, sigur putem face şi o finală de Eurovision“, este optimist Cezar Ouatu.

„Finala Eurovision este totul sau nimic“

La întâlnirea cu Cezar au venit, foarte emoţionaţi şi mândri, învăţătoarea acestuia, Mariana Ştefan, care i-a adus fotografii de când a fost făcut pionier şi din excursiile din şcoala primară, dar şi mulţi alţi profesori – atât de la materiile de specialitate cât şi de la disciplinele obişnuite. Foarte curioşi, elevii de acum ai liceului au umplut sala, iar printre ei era şi Laurian Manta, unul dintre foştii concurenţi de la „Vocea României“, şi el elev în clasa a X-a în Liceul de Artă din Ploieşti.

De departe, cel mai emoţionat a fost, însă Florian Faur, unul dintre profesorii care l-au descoperit şi îndrumat.

„Era din liceu un spirit temperamental şi vioi. Şi-a simţit resursele speciale de voce pe când activa în corul pe care l-am condus foarte mulţi ani, trecea în joacă de vocile de tenor la cele feminine. L-am îndrumat să meargă la Bucureşti, unde i s-a descoperit această voce excepţională. Ni se umple inima de bucurie când îi vedem performanţele, pentru că este şi copilul nostru. Cred că melodia lui va avea succes la publicul Eurovisionului. Este de totul sau nimic. Dar eu cred că aşa cum a reacţionat publicul din România, aşa va reacţiona şi cel de afară“, ne-a spus Florian Faur.

„Piesa Luminiţei Anghel mi-a plăcut foarte mult“

Cezar Ouatu nu a vrut să comenteze nimic despre scandalul de la Eurovision declanşat de Luminiţa Anghel, şi spune că artista nu a avut nimic cu el, ci cu votul acordat de juratul Ştefan Năftănăilă. „Piesa Luminiţei Anghel mi-a plăcut foarte mult, este bine orchestrată, chiar foarte OK“, a punctat Cezar.

Cezar The Voice, după cum l-au numit fanii pentru vocea sa inconfundabilă, a plecat, după absolvirea Liceului de Artă din Ploieşti în Italia, pentru a-şi continua studiile de specialitate.

A absolvit Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano, una dintre cele mai importanţe şcoli de muzică din lume şi a primit, de-a lungul timpului, peste zece premii internaţionale, de la competiţii de canto la Barcelona, Dresden, Milano, Monaco şi San Marino. A cântat în marile săli de spectacol ale lumii.

Şi în ciuda proiectelor care se leagă de toate aceste mari scene, viitorul se leagă şi de Ploieşti. „Este foarte posibil ca, în curând, Filarmonica din Ploieşti să aibă un solist vocal, lucru care nu s-a mai întâmplat. Pentru Ploieşti îmi fac timp oricând. O să încerc să fiu profet şi la mine acasă“, spune Cezar.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite