FOTO A început sesiunea specială a BAC-ului. Emoţii pentru olimpici şi sportivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru 209 liceeni emoţionaţi de clasa a XII-a şi a XIII-a, bacalaureatul a început luni, la Ploieşti, unde se desfăşoară sesiunea specială din acest an a examenului de maturitate

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti a fost desemnat, în acest an, centru pentru susţinerea sesiunii speciale a examenului de bacalaureat care se adresează olimpicilor din loturile naţionale, dar şi sportivilor de performanţă din toată ţara. Pe tot parcursul examenului, aproximativ două săptămâni, elevii veniţi din toată ţara sunt cazaţi în Ploieşti, în căminul unui colegiu din oraş.

Sesiunea specială de BAC este organizată în fiecare an de oficialii Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru a permite acestor elevi să se pregătească sau să participe la competiţiile internaţionale care se desfăşoară în timpul examenului obişnuit de bacalaureat.

Pentru a evita situaţia de anul trecut, când s-a descoperit că mulţi dintre cei 900 de elevi înscrişi la sesiunea specială nu aveau neapărat nevoie de un examen separat, anul acesta trierea a fost foarte drastică.

Am primit o listă de la Ministerul Educaţiei cu elevii care au acest drept. Din lista de aproximativ 230 de liceeni, doar 209 s-au şi înscris la examen, un număr mult mai mic în comparaţie cu anii anteriori. Dintre aceştia, aproximativ 40 sunt olimpici şcolari, iar restul elevi din loturile naţionale sportive“, ne-a spus Gabriel Ţaga, directorul Colegiului „Mihai Viteazul“ (CNMV) şi preşedinte al comisiei pentru sesiunea specială de bacalaureat. Dintre aceşti concurenţi, 13 sunt din Prahova.

Emoţii pentru sportivi, degajare pentru olimpici

Luni, la CNMV a debutat prima probă a BAC-ului, cea de limbă şi literatură română oral, care se desfăşoară exact ca examenul obişnuit. Emoţiile celor 200 de concurenţi erau copleşitoare. „Am emoţii, ştiu că nu sunt la fel de bine pregătită ca un olimpic, dar am învăţat. Astăzi a fost, poate, cea mai uşoară probă, îmi este teamă de istorie“, spunea Angela Cioca, din Bucureşti, componentă a reprezentativei de handbal tineret a României Under 19.

Aşa cum era şi normal, olimpicii şcolari erau mult mai degajaţi. „Proba de astăzi a fost aproape o formalitate, nu am avut emoţii. Din fericire, săptămâna aceasta nici nu trebuie să mă mai prezint la examene, pentru că mi-am echivalat competenţele lingvistice şi pe cele de calculator“, ne-a spus Ioana Ciurea, elevă în CNMV. Ioana Ciurea este olimpică naţională la biologie, selecţionată în lotul care ne va reprezenta la Berna, la Olimpiada Internaţională de profil. A ales să dea examenul mai devreme pentru a avea timpul necesar să se pregătească pentru competiţie.

34% promovabilitate anul trecut

Marţi, sesiunea specială de BAC continuă cu proba orală de limba şi literatură română şi cea de limbă maternă. Pe 22 şi 23 mai se desfăşoară evaluarea competenţelor digitale - proba D, iar pe 24 - 25 mai evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C.

Lunea viitoare, pe 27 mai, încep probele scrise, cu cea de limbă şi literatură română, continuă pe 28 mai cu proba obligatorie a profilului, pe 29 mai se desfăşoară proba la alegere a profilului şi specializării, iar pe 30 mai, cea de limbă şi literatură maternă.

Pe 30 mai vor fi afişate primele rezultate, iar în aceeaşi zi se depun şi contestaţiile. A doua zi, pe 31 mai, sunt afişate rezultatele finale.

Anul trecut, promovabilitatea la sesiunea special de bacalaureat, care s-a desfăşurat la Bacău, a fost de 34%.

Vă mai recomandăm

Săptămână de excelenţă pentru elevi. Bursă de valori educaţionale la Ploieşti

Testări, în iunie, pentru elevii din Prahova care vor să intre în clasa a V-a la clase cu profil intensiv de limbi străine şi matematică

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite