Cum se taie corect pomii fructiferi. Horticultor: „Cel mai mare dăunător este, de departe, lăcomia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
livada cu meri

Chiar dacă ai o livadă a cărei producţie este destinată comercializării sau doar câţiva pruni şi meri în curte, pentru consumul propriu, întreţinerea pomilor fructiferi este esenţială pentru ca rodirea să fie sănătoasă.

Horticultorii cu experienţă avertizează: cel mai mare dăunător al pomilor fructiferi este lăcomia. În toamnă, ceea ce contează este calitatea fructelor, nu cantitatea lor.

Aşdar, pentru mere, pere şi prune sănătoase, îngrijirea pomilor trebuie să urmeze cel puţin două etape: toamna, după culegerea rodului şi primăvara devreme. Important în întreţinerea pomilor fructiferi este ca toaletarea lor să se facă în perioada de repaus vegetativ.

Pentru că ne aflăm la început de primăvară, acum este momentul prielnic pentru prima toaletare  din an a pomilor fructiferi. În primul rând trebuie urmărită prognoza meteo pentru zona în care vă aflaţi. Dacă sunt anunţate temperaturi pozitive, mai multe zile la rând, e cazul să luaţi foarfeca şi ferăstrăul şi să intraţi în grădină.

Fără milă, dar cu cap, aşa se face tăierea de întreţinere a pomilor fructiferi. Oricât de bogată şi frumoasă ar fi coroana, trebuie să vă gândiţi că un rod excesiv de mare la un singur pom poate dăuna, poate epuiza forţa vegetativă astfel că în anul următor numărul de fructe se va reduce considerabil. Acesta este rostul tăierilor de întreţinere de primăvară. Pur şi simplu asigură un echilibru între dezvotarea normală şi producţie.

”Tăierile de întreţinere se execută iarna şi primăvara devreme la măr, păr, gutui, prun, iar la piersic, vişin şi cireş tăierile se pot face şi după recoltare. Metoda clasică la sămânţoase (măr, păr etc) o reprezintă reducerea unei treimi din lungimea ramificaţilor principale şi suprimarea ramificaţiilor laterale aflate sub tăietura principală pe o lungime de aproximativ 25 de centimetri. Se vor elimina desemenea şi lăstarii crescuţi vertial în mijlocul coroanei”, a explicat inginer horticultor Ruxandra Gâlă.

Spălaţi şi dezinfectaţi foarfeca înainte să tăiaţi

La fel de important este ca aceste tăieri de întreţinere, de regenerare să nu vizeze ramurile tinere, ci acelea care au avut rod timp de doi-tre ani.

La finalul tăierilor, este indicat să scuturaţi uşor fiecare pom, fără să bruscaţi. Astfel eliminaţi resturile de crenguţe tăiate sau pe cele rupte şi uscate rămase peste iarnă agăţate în coroană. Nu ignoraţi această etapă. Unul dintre scopurile tăieturilor de primăvară este şi rărirea coroanei astfel încât lumina soarelui să pătrundă uniform şi să ajungă la fiecare fruct.

Trebuie să urmăriţi în principal ramurile care se întrepătrund, care formează un soi de pânză de păianjen. Pur şi simplu trebuie să creaţi un culoar astfel încât lumina să poată pâtrundă uşor.

În ceea ce priveşte cireşul şi vişinul, horticulotorii susţin că intervenţia omului asupra coroanei nu trebuie să fie insistentă. Curăţarea lor trebuie să asigure doar o iluminare bună a coroanei. În cazul acestori pomi fructiferi urmăriţi lăstarii care par afectaţi de boli. Vă daţi seama dacă este o problemă, verificând socarţa lor. Dacă este ”arsă”, atunci îi eliminaţi total. Aşa cum am mai precizat, la cireş şi la vişin, tăierile de întreţinere şi iluminare se fac după recoltare.

Pentru ca lucrarea de curăţare a pomilor fructiferi să fie cât mai eficientă este important să folosiţi unelte de calitate. Foarfeca, ferăstrăul trebuie să fie foarte bine ascuţite şi – extrem de important – curate, chiar dezinfectate. Eliminaţi astfel posibilitatea contaminării pomului. Tăietura trebuie să fie oblică, spre interior.

Nu executaţi tăierile la pomii fructiferi în zile geroase sau dacă prognoza meteo nu este favorabilă în perioada imediat următoare lucrărilor. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite