Cum au fost prinşi asistenţii care le făcuseră viaţa un iad copiilor cu handicap dintr-un centru de plasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de plasament Sf Andrei din Ploieşti
Centrul de plasament Sf Andrei din Ploieşti

15 angajaţi ai Centrului de plasament Sf. Andrei din Ploieşti, care găzduieşte copii cu handicap grav abandonaţi de părinţi, au recunoscut că aveau un comportament violent la serviciu. Aceştia învinovăţesc sistemul, care nu ar oferi suficient de multe medicamente necesare copiilor.

Îngrijitorii sunt anchetaţi penal pentru rele tratamente aplicate minorului şi purtare abuzivă. Pentru a proba acuzaţiile, anchetatorii au montat aparatură de interceptare audio-video într-unul dintre dormitoarele unde se aflau cazaţi copiii cu handicap sever.

Bătăile, înjurăturile şi agresiunile în general făceau parte din programul zilnic de educaţie al îngrijitorilor.

Deşi în fişa postului era prevăzut că aceşti copii suferinzi trebuie să aibă parte de un program educaţional adaptat nevoilor lor, ei erau pur şi simplu abandonaţi în dormitoare, unde li le se asigura doar minimum necesar: hrană şi apă.

”Totodată, trebuie subliniat faptul că in perioada 23.07.2018-21.08.2018 minorilor cazaţi în camera dormitor nr. 3 din cadrul Complexului de servicii comunitare „Sf. Andrei" din mun. Ploieşti, le-au fost asigurate doar nevoile primare, privind hrana şi toaleta zilnică, fară a fi desfăşurate activităţi terapeutice, recreative sau ludice”, se arată în referatul de arestare emis pe numele a opt dintre angajaţii centrului de plasament.

Copiii erau imobilizaţi drept pedeapsă

Au fost cazuri, susţin procurorii, când copiii mai greu de ţinut în frâu din cauza afecţiunilor psihice de care sufereau erau legaţi în scaune sau pur şi simplu erau ignoraţi şi lăsaţi să facă ce vor, inclusiv să se lovească între ei sau să se automutileze.

”De asemenea, minorii instituţionalizaţi, deşi sunt persoane cu nevoi speciale, au fost lăsaţi nesupravegheaţi, fapt ce a permis comiterea unor acte de agresiune între aceştia precum şi de autovătămare. Totodată, în anumite situaţii, unii dintre minori au fost pedepsiţi, fiind privaţi de libertatea de mişcare prin imobilizarea în condiţii improprii”, se arată în referatul de arestare al procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Nu doar violenţele asupra copiilor instituţionalizaţi au fost remarcate de către procurorii care au monitorizat timp de câteva luni centrul de plasament Sf.Andrei din Ploieşti. Pur şi simplu copiii nu aveau parte de nicio activitate educaţională, iar cei care nu erau bătuţi ajunseseră să asiste zilnic la bătăile pe care le primeau colegii lor, astfel că au început şi ei să imite ce vedeau în jur. Pentru a se apăra, aruncau cu obiecte sau, mai rău, deveneau agresivi, mai spun anchetatorii

Bătaie parte-n parte

”Pe parcursul anchetei au fost constate multiple nereguli privind respectarea drepturilor privind protecţia copilului şi a tinerilor, respectiv protecţia persoanelor cu handicap, în special în ceea ce priveşte pregătirea profesională inadecvată şi instruirea în ceea ce priveşte problemele comportamentale ale copiilor cu anumite tipuri de dizabilităţi şi a modului de intervenţie specific, recomandându-se printre altele luarea unor măsuri eficiente de monitorizare a beneficiarilor în scopul preîntâmpinării unor situaţii de abuz. (...) Trebuie precizat şi faptul că minorii care nu au fost loviţi de personalul angajat au fost nevoiţi să asiste zilnic la actele de violenţă exercitate cu brutalitate supra colegilor lor”, susţin procurorii.

Îngrijitorii au recunoscut faptele, dar în apărare au susţinut că acţiunile au fost simple „scăpări”, fără intenţia de a pune în primejdie gravă dezvoltarea morală şi intelectuală a minorilor din centru. Mai mult, una dintre îngrijitoare, Gerogiana Carmen Marin, a declarat în faţa anchetatorilor că ea la rândul ei a fost supusă unor agresiuni repetate din partea copiilor din centru, fiind înjurată şi muşcată. Anchetatorii spun însă că unii dintre copii aveau comportament agresiv pentru că imitau ceea ce vedeau în jur şi răspundeau cu violenţă violenţelor.

”Unii dintre minori au „împrumutat" din comportamentul agresiv al angajaţilor, lovindu-i pe aceştia cu palmele sau aruncând spre ei cu diverse obiecte”, se arată în referatul de arestare.

În dormitorul 3 de la etajul I al clădirii unde funcţionează centrul de plasament se aflau internaţi 13 copii. Patru dintre aceştia erau constant victimele ”unor acte de agresiune fizică repetate pentru simplul motiv că au creat disconfort prin comportamentul specific tulburărilor psihice cu care sunt diagnosticaţi (bătut din palme, sunete stridente, nesupunere, schimbarea frecventă a poziţiei ocupate”, conform procurorilor.

Cum s-au scuzat angajaţii

În faţa procurorilor, angajaţii centrului s-au apărat şi au pus conduita lor reprobabilă pe seama deficienţelor din sistem: prea puţini angajaţi la numărul foarte mare de copii şi lipsa medicamentelor necesare afecţiunii de care suferă copiii.

”Inculpaţii (...) punând conduita ilicită pe seama dezechilibrului emoţional cauzat de condiţiile grele de muncă din cadrul centrului: personalul insuficient (o singură persoană trebuie să supravegheze 12 copii cu diagnostice diferite); comportamentul agresiv al copiilor instituţionalizaţi, provocat de insuficenţa tratamentului medicamentos, pe fondul bolilor psihice cu care aceştia sunt diagnosticaţi, greu de gestionat; lipsa unei consilieri a personalului care intră în contact direct cu minorii”, se arată în referatul citat.

Angajaţii care nu aveau acest comportament agresiv au tăcut şi nu au alertat superiorii sau Poliţia, deşi ştiau că la centru copiii sunt loviţi şi abuzaţi sistematic.

Dintre cei 15 angajaţi ai Centrului de plasament Sf. Andrei din Ploieşti, opt au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Ploieşti, dar plasaţi în arest la domiciliu de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Prahova. Ceilalţi colegi ai lor sunt cercetaţi în continuare sub control judiciar.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite