Cum arată camera unde sunt audiaţi copiii cu părinţi în prag de divorţ. „E efectul doamnei cu pantofi albaştri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Camera culorilor”, special amenajată la Judecătoria Ploieşti pentru audierea copiilor FOTO Judecătoria Ploiesşti
„Camera culorilor”, special amenajată la Judecătoria Ploieşti pentru audierea copiilor FOTO Judecătoria Ploiesşti

Copiii aflaţi în cea mai delicată perioadă din viaţa lor, despărţirea părinţilor, nu vor mai fi audiaţi în sala de judecată, de faţă cu toată lumea, sau pe holurile instituţiilor.

Judecătoria Ploieşti a amenajat o încăpere specială, decorată prietenos şi plină de jucării, cu intenţia de a uşura situaţia micuţilor puşi să aleagă între mama şi tata.

Judecătorii din Ploieşti s-au confruntat, de-a lungul anilor, cu episoade dramatice în care copiii unor cupluri care se aflau la capăt de drum au fost mult prea timoraţi pentru a fi în stare să articuleze fie măcar şi un cuvânt în faţa prezidiului. Roba neagră a magistratului, camera sobră şi plină de oameni necunoscuţi, îi făcea pe cei mici să se închidă în ei, unii chiar să plângă şi să nu colaboreze. Audierea copiilor de la zece ani în sus, în caz de divorţ al părinţilor, este o situaţie cerută de Codul Civil. Oricât de dureros ar părea, copiii trebuie ascultaţi, pentru că, în funcţie de ceeea ce spun ei, completul decide cu cine vor rămâne mai departe.

„Unul dintre cele mai ingrate momente ale acestei meserii”

„Audierea unui copil nu se face doar în câteva minute. Nu poţi să-l întrebi din prima cu cine vrea să rămână, ar fi o mare eroare, pentru că îi pui în spate o decizie mult prea mare. Până acum, astfel de audieri se făceau în sala de judecată sua pe holul judecătoriei. Eu, de exemplu, coboram de la prezidiu, mă dezbrăcam de robă şi apoi vorbeam cu copilul. Este delicat, şi, într-adevăr, probabil unul dintre cele mai ingrate momente ale acestei meserii”, a explicat Alin Ene, judecătorul care a avut iniţiativa amenajării acestei camere speciale dedicate exclusiv audierii copiilor în special părţi în dosare de divorţ.

camera culorilor judecatoria ploiesti

Anual, la Judecătoria Ploieşti sunt soluţionate aproximativ 400 de dosare, civile şi penale, în care sunt implicaţi minori, majoritatea având ca obiect divorţ cu minori, exercitarea autorităţii părinteşti sau stabilirea domiciliului minorului.

Camera culorilor de la judecatoria ploiesti

Vineri, 1 octombrie, „Camera culorilor” va fi inaugurată, din păcate, cu audierea unui copil în vârstă de opt ani, ai cărui părinţi au decis să pună capăt relaţiei, iar judecătorul Alin Ene va conduce dialogul.

Camera culori judecatoria ploiesti

„Doamna cu pantofi albaştri”

Iniţiativa Judecătoriei Ploieşti a pronit de la povestea „Doamnei cu pantofi albaştri”, o  judecătoare din Alba, devenită celebră pentru că a fost primul magistrat din România care a coborât de la prezidiu, renunţând la protocol, pentru a audia un băieţel al cărui tată îi interzisese fostei soţii să-şi viziteze copilul.

Camera culori judecatoria ploiesti

„Doamna cu pantofi albaştri” a alocat trei ore cauzei privind viitorul copilului disputat între mamă şi tată, iar povestea a devenit celebră. Se întâmpla în 2016 şi, în premieră, se vorbea în România despre faţa umană a justiţiei, iar judecătorul Camelia Folea, în prezent la pensie, a devenit un simbol şi chiar un reper pentru celelalte instanţe din ţară.

De atunci, la judecătoriile şi tribunalele din ţară au început să fie amenajate încăperi speciale pentru audierea copiilor martori, victime în dosare civile sau penale. Astfel de camere speciale sunt la Timişoara, Arad şi Galaţi, iar de la 1 octombrie şi în Ploieşti.

Vă recomandăm să mai citiţi:

S-a pensionat „doamna cu pantofi albaştri“, judecătoarea care a emoţionat o ţară întreagă

Final fericit în povestea „doamnei cu pantofi albaştri“, judecătoarea care a încântat România

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite