Cum a ajuns DNA Ploieşti spaima corupţilor României - episodul 4. Ana Maria Pătru şi „lotul Papici“, pe mâinile procurorilor din Prahova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul „Adevărul“ încheie astăzi serialul dedicat Serviciului Teritorial DNA Ploieşti, devenit un exemplu pentru România în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. Instituţia a punctat cele mai grele dosare din ultimii ani şi „a agăţat“ în anchete personaje influente din politică, administraţie, justiţie şi din mediul de afaceri.

O figură importantă recent adusă la DNA Ploieşti ca suspect este Ana Maria Pătru, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), o apropiată a Elenei Udrea, dar şi a mezinei familiei Băsescu. Este acuzată de procurorii anticorupţie ploieşteni că a cerut şi primit sume importante de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, pentru a favoriza câştigarea unor licitaţii publice derulate de instituţia pe care o conducea.

În timpul percheziţiilor care s-au desfăşurat în paralel atât în Ilfov, la vila, nemenţionată în declaraţia de avere, unde locuia efectiv Pătru, cât şi la Vâlcea, la domiciliul din buletin, soţul preşedintelui AEP încearcă să fugă de poliţişti cu documente importante pentru anchetă. Este prins la timp, dar nu este adus la Ploieşti pentru a da lămuriri în cauză. Aici ajunge doar Ana Maria Pătru, care iese din sediul parchetului cu cătuşe la mâini şi cu propunere de arestare preventivă admisă de instanţă. S-a vehiculat în presă că Ana Maria Pătru a fost denunţată de Irina Socol, fondatoarea societăţii SIVECO, condamnată într-un alt dosar penal. Ulterior, surse judiciare au confirmat pentru „Adevărul“ că Socol este de fapt inculpată în dosarul Anei Maria Pătru, acuzată fiind de dare de mită. Este, probabil, ultimul dosar nou de corupţie deschis în acest an de DNA Ploieşti.

Rechizitorii importante

Cel mai probabil în scurt timp rechizitorii importante vor fi deferite justiţiei spre judecare. Printre acestea se află două dosare mai puţin cunoscute opiniei publice la nivel naţional, dar de foarte mare impact în Prahova. Este vorba despre anchetele care au destructurat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, dar şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. În 18 august 2015, trei şefi din IJP Prahova au primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Au ieşit în cătuşe de pe uşa DNA Ploieşti: Constantin Ispas - şeful Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova, Emanuel Saghel - şeful Serviciul de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor din Brigada de combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Ploieşti, şi adjunctul de atunci al IPJ Prahova, Adrian Rădulescu. Întâmplător, cel din urmă a fost eliberat chiar a doua zi după ce a acceptat să colaboreze cu anchetatorii. Toţi erau acuzaţi de fapte extrem de grave: trafic de influenţă, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, luare de mită, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spălare a banilor şi cercetare abuzivă.

Şapte luni mai târziu, în februarie 2016, un zvon produce fiori din nou în Prahova. Procurorii DNA Ploieşti solicitau la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie redeschiderea dosarului instrumentat iniţial de procurorul Lucian Papici. Nume grele din Poliţia şi Parchetele din Prahova erau vizate de această anchetă, iar toată lumea se întreba ce avea să urmeze. S-a aflat în data de 23 martie 2016, zi în care au ieşit pe rând, în cătuşe, Viorel Dosaru (la acea dată secretar de stat în Ministerul de Interne, fost comandant al IPJ Prahova), Liviu Tudose (fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti), Aurelian Mihăilă (procuror general adjunct al Parthetului de pe lângă Curtea de Apeş Ploieşti) şi din nou Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova. A fost un adevărat maraton în acea zi la DNA Ploieşti. Cei patru au fost citaţi, în dimineaţa acelei zilei, iniţial ca suspecţi şi lăsaţi să plece după ce li s-a adus la cunoştinţă calitatea din dosar. Tot pe 23 martie, procurorii DNA Ploieşti au solicitat şi obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii aviz pentru reţinerea şi arestarea preventivă necesar pentru procurori, iar cei patru au fost aduşi din nou la parchet de data aceasta cu mandat.

Înfruntarea dintre greii parchetelor

O zi mai târziu, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se judecă mandatul de arestare preventivă solicitat pe numele celor patru inculpaţi. Şedinţa care a început după-amiază, pe data de 24 martie, a durat până mult după miezul nopţii. Din partea acuzării a pledat chiar Lucian Onea, şeful structurii DNA de la Ploieşti. A fost o şedinţă intensă, în care s-au înfruntat voci importante din justiţie, de la avocaţi până la procurori de Înaltă Curte (Aurelian Mihăilă) şi avocaţi de prestigiu. Unii dintre aceştia au spus, la ieşirea din sală că, la arestarea „lotului Papici“ s-a ţinut un adevărat curs de drept penal.

Spre dimineaţa zilei de 25 martie, instanţa Curţii Supreme a decis: toţi inculpaţii din dosar au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile şi în arest au rămas chiar şi după judecarea contestaţiei. Iniţial Dosaru, Tudose, Mihăilă şi Ispas au fost încarceraţi la arestul Poliţiei Capitalei. La o săptămână de la arestare, lotul Papici a fost adus la Câmpina, acolo unde se află arestul IPJ Prahova. S-a vorbit la acea dată că ar fi existat nişe tensiuni în arestul de la Bucureşti între Dosaru şi ceilalţi deţinuţi, dar informaţia nu a fost confirmată oficial.

Efectul de domino

Acest dosar, clasat de procurorul de la DNA Bucureşti Lucian Papici, a stat la baza multor anchete instrumentate de procurorii ploieşteni. Amintim doar cauza care l-a trimis în spatele gratiilor pe Daniel Cristian Petre, fostul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti. Petre a fost achitat de prima instanţă, iar acum se judecă la Curtea de Apel Ploieşti contestaţia înaintată de parchet. La contestaţie, în instanţă, pledează din nou procurorul Onea. Tot în dosarul cunoscut acum cu numele „Papici“, aflat pe rolul instanţei de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deputatul Sebastian Ghiţă are calitate de inculpat.

Ca să închidem cercul, tăvălugul care a dus la arestarea şefilor din Poliţie, Parchete, dar şi din alte instituţii de forţă ale judeţului Prahova a plecat de la un dosar instrumentat, în 2012-2013, de Mircea Negulescu, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la acea dată, actual procuror DNA Ploieşti, în cazul omului de afaceri Răzvan Alexe. În timpul cercetărilor penale, informaţii din acest dosar „au transpirat“ către o anumită parte a presei locale, dar şi către persoanele vizate de anchetă. A fost momentul în care a intervenit SRI, iar telefoanele şefilor din Poliţie şi Parchete au fost interceptate. Aşa a ieşit la iveală filiera prin care procurori, poliţişti, oameni de afaceri, şefi ai Consiliului Judeţean Prahova lucrau în beneficiul unor potentaţi ai vremii, în prezent inculpaţii prezentaţi anterior. În trei ani, procurorii anticorupţie de la Ploieşti au greblat administraţiile publice locale din Prahova, dar şi din Bucureşti, Buzău şi Dâmboviţa, iar lista celor care au fost deferiţi justiţiei nu este deloc scurtă.

Miţa sau Mita?

O maşină albă pe care  ar scrie „Mită“ bagă spaima în corupţi. Maşina ar circula pe străzile din Prahova şi i-ar vâna pe cei care încalcă legea. Legenda locală are o fărâmă de realitate. Nu este o dubă, este un Logan de culoare albă. Nu este inscripţionat cu „Mită“ pe portiere, aşa cum se spune, dar are ca număr de înmatriculare PH-MTA. Este numită „Miţa“ şi este folosită frecvent de ofiţerii judiciarişti care merg la percheziţii. Tot cu Miţa sunt aduşi uneori la audieri suspecţii din dosarele DNA.

Cele mai importante dosare ale DNA Ploieşti trimise în judecată

În 2013 au fost trimişi în judecată Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău, Iulian Popa, primarul comunei prahovene Secăria, Gheorghe Petre, primar comuna Iedera, Victor Mocanu, preşedintele CJ Buzău, Raul Petrescu, viceprimarul municipiului Ploieşti, Mihaela Puşcaş, directorul Penitenciarului Târgşor, Voicu Ana Gabriela, consilier local comuna Băneşti.

În 2014, au ajuns în instanţă din nou primarul din Buzău, Constantin Boşcodeală, într-un alt dosar de corupţie, Viorica Oniga, preşedintele Comisiei pentru evaluarea persoanelor cu handicap din cadrul DGASPC Prahova, un dosar cu urmări grave în sistemul asistenţei sociale din judeţ. Au fost sute de persoane care au obţinut prin acte false şi mită certificate de handicap în baza cărora au primit ilegal indemnizaţii lunare timp de ani de zile. Bolnavii închipuiţi au fost obligaţi de instanţă să dea banii primiţi pe nedrept înapoi, iar suma depăşeşte 2,5 milioane de lei. Sunt persoane care trebuie să restituie chiar şi 70.000 de lei. Dosarul în care Viorica Oniga a fost trimisă în judecată pentru fapte de corupţie se judecă în continuare pe rolul Tribunalului Buzău.

Tot în 2014 fac cunoştinţă cu instanţa Vlad Cosma, deputat, Mircea Cosma preşedintele CJ Prahova, Alixandrescu Daniel, directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Răzvan Alexe, om de afaceri, Gheorghe Coman, deputat din Buzău, Cornel Neaga, şef Ocol Silvic Pucioasa, Iosif Cosmin şi Bălan Stroe, inspectori în cadrul AJFP Dâmboviţa.

În 2015, 20 de rechizitorii sunt trimise în judecată de DNA Ploieşti. Inculpaţi în aceste cauze sunt Florin Serghei Anghel, fost deputat şi fost preşedinte al CJ Prahova, Andreea Cosma, notar, fiica lui Mircea Cosma, Mihai Vădan, director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Doru Gafencu, director delegat al aceleiaşi instituţii, Florica Mihalcea, judecător la Judecătoria Răcari, Neculae Toader, judecător la Judecătoria Pătârlagele, Eduard Moiseanu, şef Ocol Silvic Nehoiu, Paul Beganu, prefectul judeţului Buzău, Ştefan Feraru, judecător la Curtea de Apel Ploieşti – celebru pentru că a cerut mită un cavou – , Mirel Nica director executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa, Iulan Bădescu, primarul municipiului Ploieşti, Mircea Roşca, deputat PNL, Mihail Fâcă, fost administrator public al judeţului Prahova, secretar de stat în Ministerul Mediului, Adrian Strâmbeanu, fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Graţiela Popescu, directorul unei şcoli generale din Târgovişte, Mihai Matei, administratorul unei societăţi comerciale, acuzat că a obţinut în mod ilegal, peste două milioane de euro, fonduri europene, Daniel Petre, directorul Direcţiei de Finanţe Publice Prahova, Ilie Nicolae, primarul comunei Cochirleanca, Cristinel Toader, directorul Poliţiei Locale Ploieşti, Răzvan Iordan, şef compartiment din cadrul Primăriei Sectorului1 Bucureşti, Romeo Nicolae, consilier ANAF, Ion Cărămidaru inspector în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Ploieşti.

Iar în 2016 au fost trimise în instanţă 14 dosare. Cele mai importante îi vizează pe Andrei Volosevici, fost senator şi fost primar al municipiului Ploieşti, Emanoil Bocean, consilierul primarului în cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, Marin Tudorică, şeful Poliţiei Sinaia şi Ionuţ Roşca, adjunctul acestuia, Aurelian Mihăilă, procuror cu rang de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Iulian Tudose, fost procuror general al PCA Ploieşti, Constantin Ispas, fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, Viorel Dosaru, fost inspector al IJP Prahova, Sebastian Ghiţă, deputat, Liviu Cezar Ionescu, vicepreşedinte al CJ Prahova, Ruxandra Popescu, judecător în cadrul Judecătoriei Sinaia, Vlad Oprea, primarul localităţii Sinaia, Daniel Bucur, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, Iulian Văduvan, prim procuror al PJ Sinaia şi Relu Fenechiu, deputat, care a făcut un acord de recunoaştere, fiind deja condamnat la 3 ani şi 10 luni de Tribunalul Bucureşti.

În aşteptare: Dosarul Hidro Prahova cu inculpaţi cu nume sonore printre care se află Iulian Herţanu, cumnatul fostului Premier Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghiţă, apoi alte două dosare rupte din Hidro în care vor fi deferiţi justiţiei, printre alţii, Andrei Chiliman şi Adrian Semcu, fost prefect de Prahova şi fost parlamentar. Dosarul Apa Nova, dosarul „Tony Blair“, cu inculpaţii Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă, dosarul fostului copreşedinte PNL, Vasile Blaga, în care co-inculpat este şi Gheorghe Ştefan Pinalti, dosarul fostului preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, cauza care o vizează pe Ana Maria Pătru, fosta şefă a Autorităţii Electorale Permanente şi dosarul primarului municipiului Câmpina, Horia Tiseanu.

CITIŢI ŞI:

Procurorul care a băgat spaima în cei mai temuţi penali. Cum a ajuns DNA Ploieşti vedeta anticorupţiei din România

Cum a ajuns DNA Ploieşti spaima corupţilor României - episodul 2. Audierea cumnatului lui Ponta, primul moment de glorie naţională

Rechinii capturaţi de DNA Ploieşti: „binomul” Ponta-Ghiţă, Blaga şi Pinalti. Ce ascund cele mai sonore dosare de corupţie din România

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite