Rechinii capturaţi de DNA Ploieşti: „binomul” Ponta-Ghiţă, Blaga şi Pinalti. Ce ascund cele mai sonore dosare de corupţie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru dintre clienţii fideli ai DNA Ploieşti. De la stânga la dreapta: Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, Vasile Blaga, Gheorghe Ştefan ”Pinalti”. Claj foto: ”Adevărul”
Patru dintre clienţii fideli ai DNA Ploieşti. De la stânga la dreapta: Victor Ponta, Sebastian Ghiţă, Vasile Blaga, Gheorghe Ştefan ”Pinalti”. Claj foto: ”Adevărul”

Cotidianul „Adevărul“ continuă astăzi serialul dedicat Serviciului Teritorial DNA Ploieşti, devenit un exemplu pentru România în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Instituţia, unde lucrează doar câţiva procurori, a punctat cele mai grele dosare din ultimii ani şi a reuşit să „agaţe” în anchete personaje controversate şi  foarte influente din lumea politică, a administraţiei şi Justiţiei, dar şi din mediul de afaceri

Prezenţa deputatului Sebastian Ghiţă la DNA Ploieşti s-a transformat în timp într-un adevărat spectacol, un fel de one man show, pe care parlamentarul îl oferă publicului, e adevărat, cu ajutorul televiziunilor care transmit în direct declaraţiile acestuia. S-a ajuns până acolo încât, de multe ori, nici nu mai contează faptele pentru care a fost citat la parchet, ci felul în care Ghiţă se prezintă la audieri şi ce se întâmplă până ce acesta ajunge să intre în biroul procurorilor.

De la covrigii legaţi cu sfoară pe care deputatul îi mănâncă cu poftă pe holul DNA Ploieşti la cucuvelele aurii, prezentate în public pentru a-i transmite un mesaj şefei DNA Laura Kovesi, şi până la criticile aduse procurorilor anticorupţie din Ploieşti, Ghiţă vine de fiecare dată la sediul DNA Ploieşti cu un scenariu bine gândit. Dincolo de spectacolul din faţa uşii, Sebastian Ghiţă a fost încolţit de procurorii ploieşteni. Este inculpat în patru dosare, dintre care două se află în instanţă, şi deţine recordul pentru România la capitolul cauţiunie: 13 milioane de euro.

În fiecare dintre cele patru dosare, deputatul ploieştean este urmărit penal alături de nume importante din administraţia locală şi din viaţa politică: Iulian Bădescu, fost senator şi fostul primar al municipiului Ploieşti (condamnat deja pe fond la patru ani de închisoare, într-un alt dosar instrumentat de DNA Ploieşti), Mircea şi Vlad Cosma (condamnaţi pe fond în alt dosar al DNA Ploieşti), Iulian Herţanu - cumnatul lui Victor Ponta, urmărit penal în dosarul Hidro Prahova, Viorel Dosaru - fost secretar de stat în MAI şi fost şef al IJP Prahova, Liviu Tudose - fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, Aurelian Mihăilă - fost procuror general adjunct al PCA Ploieşti, Constantin Ispas - fost şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova, trimis în judecată în dosarul „Papici”, şi ultimul de pe listă este fostul premier Victor Ponta, inculpat alături de amicul său Sebastian Ghiţă, urmărit penal în dosarul „Tony Blair”.

Fostul premier Victor Ponta a fost chemat de mai multe ori să de acu subsemnatul la DNA Ploieşti

penali

Dosarele de la Ploieşti, în presa internaţională

O nouă lovitură de imagine a procurorilor anticorupţie din Prahova a fost dată cu puţin timp în urmă, mai exact în 6 septembrie 2016, atunci când fostul premier Victor Ponta a fost citat ca inculpat la DNA. Structura teritorială de la Ploieşti făcea cercetări cu privire la felul în care Sebastian Ghiţă a ajuns pe listele PSD la alegerile parlamentare din 2012. A fost prima dată când numele unui important politician străin a fost vehiculat în contextul unei anchete penale din România, motiv pentru care şi presa internaţională şi-a îndreptat atenţia spre Ploieşti.

Este vorba despre Tony Blair, fostul premier britanic, despre care procurorii susţin că a fost plătit indirect de Sebastian Ghiţă cu 220.000 de euro pentru a veni în România cu scopul de a-i susţine imaginea lui Ponta în timpul campaniei electorale prezidenţiale din 2014.

Dosarul se află încă în faza de urmărire penală, iar cercetările nu s-au finalizat, spun surse judiciare. Numele fostului premier britanic a fost folosit, însă, în mod incorect de persoanele vizate de anchetă, adică de Sebastian Ghiţă şi de Victor Ponta. Aceştia au declarat în mod repetat că Tony Blair este târât de procurorii de la Ploieşti în acest dosar, deşi fostul premier britanic nu are nicio calitate în această anchetă.

Sebastian Ghiţă, omul care aduce show-ul la DNA Ploieşti. FOTO: Inquam 

penali

Cel mai probabil, declaraţiile lui Ghiţă şi ale lui Ponta, luaţi „la pachet” în vizor de procurorii anticorupţie din Ploieşti în dosarul botezat „Tony Blair” au fost făcute pentru a se încerca manipularea opiniei publice şi distragerea atenţiei de la adevăratele fapte şi adevăraţii învinuiţi din dosar.

Momentul în care procurorii au semnalizat spre dreapta

Dacă este să analizăm din punct de vedere politic, în septembrie 2016, procurorii de la DNA Ploieşti fac o mişcare bruscă de la stânga la dreapta, astfel că pe 28 septembrie, Vasile Blaga, fostul copreşedinte al PNL venit din garda PDL, este citat în calitate de suspect. Acuzaţiile de corupţie vizează perioada 2009 - 2012, atunci când Blaga a fost parlamentar, dar şi ministru de Interne. Plasat sub control judiciar pentru că ar fi primit 500.000 de euro de la Gheorghe Ştefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, şi alte 200.000 de euro de la interpuşi, Vasile Blaga anunţă că demisionează din funcţia de copreşedinte al PNL la puţină vreme după ieşirea din biroul procurorilor.

În dosarul său au fost audiaţi la Ploieşti, în calitate de martori, unii dintre cei mai importanţi lideri ai fostului PDL: Elena Udrea, Emil Boc, Adriean Videanu, Gheorghe Ştefan, poreclit Pinalti, şi Ion Ariton. Această anchetă, susţin anumite surse, ar fi pornit tot de la legendara „Elena din Troia”, adică de la un denunţ făcut de omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă, care a condus, până anul trecut, societatea Romsys, o firmă de IT abonată la contracte cu statul.

Vasile Blaga, fostul copreşedinte al PNL, cercetat de DNA Ploieşti. Foto: Inquam 

penali

Aceleaşi surse spun că Berdilă a fost cel care a cerut să facă denunţul la DNA Ploieşti, nu la structura centrală. Important de precizat este şi faptul că Gheorghe Ştefan, condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, a colaborat cu procurorii de la Ploieşti. Pinalti nu mai are nimic de pierdut.

Este singurul din grupul greilori fostului PDL care a ajuns în spatele gratiilor, aşa că fie se „răzbună” şi le spune tot anchetatorilor, fie ştie că îl paşte un nou dosar penal, motiv pentru care face denunţuri pentru a scăpa cu o pedeapsă mai uşoară. Ancheta în care fostul copreşedinte al PNL este urmărit penal este departe de final, iar lista cu personalităţi politice din rândul fostului PDL, care urmează să fie audiate ca martori în cauză, este cu mult mai lungă, spun surse judiciare.

Dosarul Blaga duce spre ANAF via Pinalti

Audiat în ancheta care îl viza pe fostul său şef pe linie de partid, Pinalti nu pleacă din biroul porcurorilor de la Ploieşti fără a lăsa ceva în urmă, informaţii importante dezvoltate ulterior într-un alt dosar care a ţinut două zile la rând televiziunile în regim de braking news. Sorin Blejnar, ex-preşedinte al ANAF, a fost arestat preventiv la solicitarea aceloraşi procurori de la Ploieşti.

O anchetă presărată cu multe picanterii: de la dame de companie (care apar acum ca martori cu identitate protejată) invitate la şedinţe conspirative pe Coasta de Azur până la vizita suspectă a fostului preşedinte ANAF la sediul ambasadei unei ţări africane cu doar câteva ore înainte de a fi săltat şi dus la audieri.

Peste toate acestea se aşterne misterul dispariţiei unui personaj-cheie în dosar, un anume Dan Stroe, fost subaltern al lui Blejnar, citat şi el în calitate de suspect pentru a fi audiat în cauză. Aşa cum era de aşteptat, revine în atenţia presei povestea unui alt dispărut celebru din anturajul lui Blejnar, Codruţ Marta.

Cercetările care privesc felul în care ANAF a cheltuit bani publici este în derulare, iar procurorii se pregătesc să-l audieze pe Stroe. Nu s-a cerut arestarea în lispă, aşa cum s-a mai întâmplat în cazul altor fugari urmăriţi penal, ceea ce înseamnă că anchetatorii îl localizaseră  pe Stroe şi îi transmiseseră prin canale nu neapărat oficiale să revină în ţară pentru declaraţii, ceea ce s-a şi întâmplat recent.

Gheorghe Ştefan, cunoscut ca ”Pinalti”, vizat de anchetele procurorilor DNA Ploieşti

image

„Lupii tineri” de la DNA Ploieşti

Structura teritorială a DNA de la Ploieşti este condusă de procurorul-şef Lucian Onea (42 de ani). Alături de el, la cele mai sonore dosare de corupţie din ţară mai lucrează şase procurori, şapte ofiţeri de poliţie judiciară şi doi specialişti antifraudă. În ultimii patru ani, DNA Ploieşti a avut rezultate remarcabile: 66 de dosare trimise în judecată, 11 dosare aflate în faza de urmarire penală, peste 200 de inculpaţi, printre care personaje „de prim rang” din lumea politică, administrativă, de afaceri şi a Justiţiei, 400.000.000 de lei prejudiciu şi 165.000.000 de lei măsuri asiguratorii (calcule doar pentru perioada 2013-2015, pe anul asta nefiind finalizat un bilanţ) si o cauţiune record-naţional de 13 milioane de euro stabilită pentru omul de afaceri şi politicianul Ghita Sebastian.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite