Cui a adresat regina Maria a României ultimele sale cuvinte: „Nu plânge puiule, nu trebuie să plângi. Toate au un sfârşit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Maria
Regina Maria

Regina Maria a României, soţia regelui Ferdinand, şi-a trăit ultimele clipe din viaţă la Pelişor, la Sinaia. Deşi se afla în Germania la tratament, Maria a cerut expres să se întoarcă în ţară când a simţit că niciun medic nu-i mai poate oferi un leac pentru boala care o ţintuia la pat. A murit chiar a doua zi după ce a revenit în România după o călătorie chinuitoare cu trenul.

Primele simptome ale unei afecţiuni medicale grave care avea să-i aducă sfârşitul, s-au manifestat în anul 1936. Regina Maria avea 60 de ani şi era o femeie încă puternică şi influentă, în ciuda faptului că fiul său, Regele Carol al II-lea nu se afla în relaţii cordiale cu mama sa.

Regina avea ameţeli zilnic, hemoragii puternice (vărsa sânge) care o epuziau şi o ţintuiau la pat zile la rând. Suferinţa n-a avut leac, în ciuda tratamentelor, astfel că spre finele anului 1937 Regina Maria ajunsese în scaun cu rotile. Era slăbită, desfigurată şi cu părul aproape integral alb. În ultimii doi ani de viaţă a căutat tratament pentru afecţiunile ei  la medici renumiţi ai vremii, în Italia şi Germania, dar analizele au scos la iveală un diagnostic crunt: cancer la ficat în stadiu final.

”Starea sănătăţii reginei Maria în loc să meargă spre bine s-a înrăutăţit brusc pe la jumătatea lui iulie (1938 n.r.). Poate că dacă ar fi fost trimisă la vreme în străinătate ar fi avut o şansă de însănătoşire, dar Carol s-a împotrivit până în ultima clipă transferării ei într-o clinică din Germania. Ilustrul doctor Stormer, drectorul de la Wieser Hirsch, aproape s-a speriat de starea în care a găsit-o pe biata regină şi a încercat imposibilul pentru a o pune pe picioare. Din nefericrie era mult prea târziu”, notează Ecaterina Rădoi în ”Viaţa regelui Mihai I”.

inmormântare regina maria

Coşciugul Reginei Maria este purtat pe umeri de ofiţeri ai Regimentului 4 Roşiori. În plan secund este surprins Regele Carol al II-lea alături de fiul său, salutând cortegiul

Conştientă că starea de sănătate nu avea să se îmbunătăţească, regina Maria cere insistent să se întoarcă acasă, pentru că ideea unei morţi printre străini nu o agrea deloc. Drumul din Germania în România nu a fost uşor din cauza hemoragiilor care deveniseră din ce în ce mai puternice.

Cărată pe braţe până la Pelişor

A călătorit spre România cu trenul, iar în seara zilei de 17 iulie ajunge în gara din Sinaia. Era slăbită şi nu mai putea sta singură în picioare, dar să păşească, motiv pentru care a fost cărată pe braţe până la Pelişor. La toată această scenă a asistat şi nepotul său, Mihai, care-şi adora bunica. Avea 17 ani atunci şi era suficient de matur să înţeleagă că asistă la ultimele ore din viaţa reginei.

Vestea agravării stării de sănătate a reginei s-a propagat imediat, iar Casa Regală a anulat toate vizitele, membrii familiei petrecându-şi timpul la căpătâiul muribundei. Pe 18 iunie 1938, Mihai, viitorul rege al României, cere să-şi vadă bunica pe patul de suferinţă.

inmormantare regina maria

Regina Maria este depusă în holul mare al Casteului Peleş FOTO historia.ro

”A pătruns şovăitor în încăpere, îngenunchind la căpătâiul ei. (...) Mihai era atât de zdruncinat încât n-a putut rosti nici un cuvânt. (...) Regina a deschis ochii şi, recunoscându-l, i-a zâmbit, încercând să-l îmbărbăteze: nu plânge puiule, nu trebuie să plângi. Toate au un sfârşit”, scrie Ecaterina Rădoi în lucrarea amintită anterior.

Au fost ultimele ei cuvinte pentru că în timp ce nepotul ei preferat se afla la căpătâiul ei, regina şi-a pierdut conştienţa şi nu şi-a mai revenit niciodată. A murit seara, la ora 17.38, în data de 18 iulie 1938, în braţele fiicei sale Elisabeta.

A doua zi de dimineaţă, sicriul reginei a fost ridicat pe braţe de ofiţeri ai Regimentului 4 Roşiori şi transportat în castelul Peleş. Localnicilor li s-a permis accesul în holul mare al castelului unde fusese amenajat catafalcul pentru a-şi lua rămas bun de la regina lor.

Regina Maria a fost înmormântată, în data de 21 iulie, la Curtea de Argeş alături de soţul său, Regele Ferdinand. Exprimase această dorinţă expres în testamentul său. Tot aici a scris ca inima să fie depusă la palatul ei de la Balcic.

casseta inima regina maria foto captura tvr

Caseta în care se află inima reginei Maria este este păstrată la Castelul Peleş din anul 2015 FOTO tvr.ro

Inima reginei a fost depusă într-o casetă din argint masiv în formă octogonală care avea pe laturi stemele provinciilor româneşti. Fiul său, regele Carol al II-lea a învelit această casetă într-un postav vişiniu brodat cu drapelul românesc şi britanic. Înfăşurată astfel, această casetă a fost introdusă într-una mai mare, lucrată în aur, argint şi platină, ornată cu 300 de pietre preţioase şi care cântărea opt kilograme. Caseta, o adevărată operă de artă, fusese dăruită reginei cu mult timp în urmă de societatea ”Doamnele române”.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite