Cel mai tânăr cercetător de la Valea Călugărească şi secretele viei. De ce viticultorii care au adus în România soiuri din Italia au ieşit în pierdere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filip, cel mai tânăr cercetător de la Institutul Viticol de la Valea Călugărească FOTO Diana Frîncu
Vlad Filip, cel mai tânăr cercetător de la Institutul Viticol de la Valea Călugărească FOTO Diana Frîncu

Vlad Andrei Filip (25 de ani) din Ploieşti este absolvent al Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice din Bucureşti şi singurul din generaţia sa care a ales cercetarea în domeniul viticulturii, în detrimentul unui job bine plătit într-o multinaţională.

Vlad Filip lucrează de doi ani ca cercetător la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Valea Călugărească, iar visul lui este să aducă pe masa românilor şi nu numai un soi de vin propriu creat în laboratoarele institutului.

Este un domeniu în care răbdarea este principala calitate, spune Vlad, pentru că un soi de viţă de vie superior calitativ, creat în laborator nu se obţine de la un an la altul, ci după zece-cincisprezece ani de experimente.

Soiul hybrid de struguri Olivia este cel mai tânăr ”copil” al cercetătorilor de la Valea Călugărească, iar Vlad Filip are rolul să-l promoveze la concursurile de gen din ţară şi din străinătate. Olivia este dezvoltat exclusiv la Valea Călugărească şi nu a intrat încă în producţie, dar ”promite mult”, spune tânărul cercetător.

”Specific acestui soi este o aromă unică de fructe de pădure, iar vinul fabricat din aceşti struguri a primit maximum de puncte la concursurile la care a participat. Strugurele are boaba mică, rotundă, este compact, un strugure de mărime mică spre medie de culoare roşu închis”, explică Vlad Filip.

Olivia s-a născut în anul 2003, iar prima generaţie de vin a fost obţinută exclusiv la Valea Călugărească în anul 2012. Este un vin uşor, puternic aromat, însă deocamdată nu există o explicaţie ştiinţifică a sursei acestei arome aparte, rar întâlnită.

vlad filip cercetător valea calugareasca foto diana frincu

La Valea Călugărească se află în experimente ”Olivia”, cel mai tânăr soi hybrid de struguri din care se obţine un vin cu arome de fructe de pădure FOTO Diana Frîncu

”Valea Călugărească este recunoscută pentru tipicitatea pe care o oferă vinurilor roşii. Cred eu că suma de ore de lumină şi de căldură din an influenţează în mod deosebit calitatea vinului. La Valea Călugărească se găsesc cele mai bune condiţii din ţară pentru vinurile roşii pentru că acestea au nevoie de condiţii speciale ca să se dezvolte. La noi este un sol argilos, care reţine apa şi oferă o canitate de umiditate mai mare într-un timp mai îndelungat. Conteează chiar şi procentul de calcar din sol sau toate influenţele din jur asupra viei, de la dăunători până la precipitaţii sau poluare”, explică tânărul cercetător.

Ce este creat în România se comportă cel mai bine în România şi mai ales un soi creat la Valea se comportă cel mai bine la Valea Călugărească, chiar dacă oricine în ţară îl poate cultiva cu rezultate foarte bune. 

Cu alte cuvinte, dacă acelaşi soi de strugure este plantat în zone diferite, specificitatea vinului obţinut diferă, iar mulţi dintre viticulturi nu ţin cont de acest aspect. Aşa se face, explică Vlad Filip că mulţi dintre agricultorii români care au importat soiuri de struguri din Italia sau din alte ţări au avut un eşec total.

”Ce este creat în România se comportă cel mai bine în România şi mai ales un soi creat la Valea se comportă cel mai bine la Valea Călugărească, chiar dacă oricine în ţară îl poate cultiva cu rezultate foarte bune. În ultima vreme românii au optat pentru material săditor străin. Au fost plantaţii eşuate cu material săditor adus din Italia care nu s-a aclimatizat la noi şi a dus la o pierdere de sută la sută. Materialul săditor care a fost creat aici şi altoit în România şi crescut în condiţiile şi clima din România automat 99 la sută se va prinde şi va avea succes. S-a întâmplat acest lucru în mai multe domenii, la nuci de exemplu. Au adus material din Franţa au făcut zeci dacă nu sute de hectare de livezi de nunci şi au avut pierdere de sută la sută. S-a dovedit că este mult mai sensibil la clima de la noi şi nu rezistă la temperaturi de minus 20 de grade, ba din contră că este de zece ori mai sensibil la ger”, explică Vlad Filip.

Tânărul cercetător susţine că pentru o producţie de struguri de calitate recomandă oricui îşi doreşte să înceapă o afacere în domeniu să opteze pentru soiuri de struguri româneşti. ”Sunt soiuri valoroase şi sută la sută nu ai cum să dai greş din punct de vedere al comportării faţă de clima şi de tipul de sol de la noi”, explică cercetătorul.

Deşi are doar 25 de ani, Vlad Filip a devenit un fin cunoscător al vinurilor autohtone. Susţine că cel mai bun vin românesc este Feteasca Neagră de Valea Călugărească, considerat regina vinurilor româneşti. Este un vin greu, demisec, recomandat pentru preparatele din carne de porc sau oaie, explică Vlad.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite