Ce pedeapsă dură îi așteaptă pe șoferii care refuză testarea pentru droguri sau alcool

0
Publicat:

În urma accidentului de la 2 Mai, Poliția și celelalte structuri ale statului au întețit controalele și raziile în rândul șoferilor. Zeci de conducători auto sunt depistați la volan băuți sau drogați.

Drugtest rezultat pozitiv. FOTO IPJ Olt
Drugtest rezultat pozitiv. FOTO IPJ Olt

În Prahova, de exemplu, în dotarea structurilor de poliție rutieră există patru aparate drugtest-marca Drager 5000, certificate și verificate metrologic, 58 de etiloteste și 38 de etilometre, iar în acest an au fost efectuate 1.292 de testări cu aparatele drugtest și 16.599 de testări cu aparatele etilotest.

De asemenea, din cele 1.292 de testări cu aparatele drugtest, în 84 de cazuri au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Închisoarea de la unu la 5 ani

În conformitate cu prevederile art. 337 din Codul Penal: refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”, a precizat Poliția.

Testele de alcool și droguri nu reprezintă probă în cadrul unui dosar penal, însă persoanele în cauză sunt conduse la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

De asemenea, până la sosirea rezultatelor probelor de sânge, șoferii nu mai au dreptul de a conduce pe drumurile publice.

O postare pe Facebook a Sindicatului EUROPOL atrage atenția că „Lupta împotriva consumului de droguri se realizează la nivelul Poliției Capitalei cu un singur aparat de tip drug test la care au acces cei aproximativ 2.000 de polițiștii de ordine publică, de la secțiile de poliție din București.” 

Potrivit Sindicatului Europol agenții sunt nevoiți să meargă la sediul Brigăzii Rutiere pentru a avea acces la un aparat drugtest, dacă depistează în trafic vreun șofer care are un comportament ce denotă că a folosit substanțe psihoactive. 

Astfel, „șoferul trebuie să își lase mașina pe marginea drumului, să însoțească patrula, să se supună testării și ulterior să fie adus la autoturism, în cazul fericit în care este depistat negativ. Toate aceste operațiuni pot însuma în unele perioade ale zilei chiar și o oră”, adaugă sindicatul. 

De asemenea, postarea critică Ministerul Afacerilor Interne pentru că „a achiziționat în 8 ani, aproximativ 110 aparate drug test pentru toate unitățile de poliție din țară, afirmând cu hotărâre că astfel luptă împotriva consumului de droguri”.  

Drug test   Facebook Sindicatul Europol jpg

Discutie despre aparatele drug test - Foto Sindicatul Europol Facebook

Europol adaugă că o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București stabilește că vor fi cumpărate 100 de drug teste ce vor fi puse la dispoziția Poliției Capitalei. 

Europol este Sindicatul Polițiștilor Europeni și reprezintă o organizație sindicală formată în cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru apărarea drepturilor fundamentale și profesionale ale polițiștilor, potrivit site-ului organizației. 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite