Acuzaţiile autorităţilor din Marsilia aduse unui grup de cinci proxeneţi români. Care sunt pedepsele, conform Codului Penal din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţiile au avut loc în Ploieşti şi comuna prahoveană Bărcăneşti, la domiciliile celor cinci proxeneţi români FOTO Poliţia Română
Percheziţiile au avut loc în Ploieşti şi comuna prahoveană Bărcăneşti, la domiciliile celor cinci proxeneţi români FOTO Poliţia Română

Curtea de Apel Ploieşti a dispus, miercuri 23 martie, arestarea în vederea predării autorităţilor judiciare din Franţa în cazul a cinci bărbaţi din Prahova, reţinuţi în urma unei ample anchete în care au fost implicaţi poliţişti francezi, spanioli şi români.

Prahovenii sunt acuzaţi că au săvârşit cinci fapte penale pentru care pedepsele cu închisoarea, conform Codului Penal din Franţa, sunt între 10 şi 20 de ani.

Zanfir Fernando Georgian, Zanfirm Constantin, Mitrea Leonard, Nicolae Robert din comuna prahoveană Bărcăneşti şi Călin Răzvan Ionuţ din Ploieşti urmează să fie extrădaţi în Franţa, urmând să fie anchetaţi în continuare de autorităţile judiciare din Marsilia. Conform legilor din această ţară, prahovenii sunt acuzaţi de proxenetism agravat comis în grup infracţional organizat, participare la o asociere de răufăcători în vederea pregătirii unei crime, trafic de persoane comis în grup infracţional organizat, spălare de bani agravată, violenţă asupra unei persoane care practică prostituţia, care a antrenat o incapacitate temporară de lucru care nu a depăşit 8 zile.

Potrivit anchetatorilor, proxeneţii prahoveni au câştigat nu mai puţin de 1.404.858 de dolari, bani pe care i-au trimis în România prin servicii de tranfer bancar. La percheziţiile care au avut loc în cursul zilei de marţi 22 martie, poliţiştii nu au găsit decât sume mici de bani, însă le-au cinfiscat maşinile de lux.  

începând cu luna ianuarie 2019, în municipiul Ploieşti, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, care ar fi acţionat în mod coordonat până în anul 2022, specializat în săvârşirea unor infracţiuni grave, respectiv trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor, prin recrutarea persoanelor vătămate şi exploatarea acestora în Franţa şi Spania.

Astfel, membrii grupării ar fi obţinut sume importante de bani de pe urma practicării prostituţiei, pe teritoriul Franţei, a mai multor persoane vătămate, recrutate prin metoda „lover-boy”, acestea fiind forţate să continue activitatea prin ameninţări şi acte de violenţă îndreptate asupra lor sau a membrilor familiei.

Persoanele vătămate ar fi fost promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane care oferă servicii sexuale contracost. 

O parte din sumele obţinute în această modalitate ar fi fost trimise în România, prin servicii de transfer rapid, iar o altă parte ar fi fost colectată direct de către membrii grupării şi transportată în România.

Prin serviciile de transfer bancar ar fi fost transmişi către sau de către membrii grupării 1.404.858 de dolari.

De asemenea, o parte din banii obţinuţi ar fi fost investiţi în autoturisme de lux, înmatriculate pe numele unor societăţi comerciale.

Din activităţile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că ar fi fost recrutate 19 persoane în scopul practicării prostituţiei, în beneficiul grupului infracţional organizat, cercetările vizând 7 persoane, despre care există bănuiala că ar fi fost implicate în activitatea infracţională.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 13 telefoane mobile, un laptop, 3 carduri de memorie, un memory stick, 2.200 de euro, 3.300 de lire turceşti, un inel, în valoare de aproximativ 8.000 de lei, 5 carduri bancare, 2 cartele SIM şi mai multe înscrisuri.

Totodată, au fost luate măsuri în vederea indisponibilizării a 6 autoturisme de lux.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2021, urmare a cooperării poliţieneşti, cu sprijinul EUROPOL, între autorităţile române, franceze şi spaniole, a fost încheiat un Operational Task Force (OTF), autorităţile judiciare din Franţa desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii „Laraprox”, iar autorităţile judiciare din Spania desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii „Tatar”, cu privire la activitatea aceluiaşi grup infracţional, implicat în exploatarea tinerelor de naţionalitate română, pe teritoriul Franţei şi Spaniei.

La acţiune a participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegaţie de poliţişti din cadrul OCRTEH/Franţa, ofiţerul de legătură francez acreditat în România, o delegaţie de poliţişti din cadrul Poliţiei din Spania - UCRIF şi ofiţerul de legătură spaniol acreditat în România.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite