Cinci proxeneţi reţinuţi în operaţiunea Laraprox – Tatar, duşi la Curtea de Apel Ploieşti pentru mandat european de arestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini surprinse în momentul percheziţiilor care au avut loc la în Prahova la proxeneţii căutaţi de poliţiştii din Franţa şi Spania FOTO Poliţia Prahova
Imagini surprinse în momentul percheziţiilor care au avut loc la în Prahova la proxeneţii căutaţi de poliţiştii din Franţa şi Spania FOTO Poliţia Prahova

Cei cinci au fost reţinuţi de către procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti după audierile care au avut loc marţi la sediul DIICOT Ploieşti.

 Proxeneţii urmează să fie prezentaţi instanţei competente să emită mandate europene de arestare, în cazul de faţă Curtea de Apel Ploieşti. Aceştia urmează să fie predaţi către autorităţile franceze care au făcut ancheta în paralel cu poliţiştii din Spania şi România

Proxeneţii prahoveni sunt acuzaţi că, începând cu luna ianuarie 2019, în municipiul Ploieşti, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat, care ar fi acţionat în mod coordonat până în anul 2022, specializat în săvârşirea unor infracţiuni grave, respectiv trafic de persoane, proxenetism şi spălare a banilor, prin recrutarea persoanelor vătămate şi exploatarea acestora în Franţa şi Spania.

Astfel, membrii grupării ar fi obţinut sume importante de bani de pe urma practicării prostituţiei, pe teritoriul Franţei, a mai multor persoane vătămate, recrutate prin metoda „lover-boy”, acestea fiind forţate să continue activitatea prin ameninţări şi acte de violenţă îndreptate asupra lor sau a membrilor familiei.

Persoanele vătămate ar fi fost promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane care oferă servicii sexuale contracost. 

O parte din sumele obţinute în această modalitate ar fi fost trimise în România, prin servicii de transfer rapid, iar o altă parte ar fi fost colectată direct de către membrii grupării şi transportată în România.

Prin serviciile de transfer bancar ar fi fost transmişi către sau de către membrii grupării 1.404.858 de dolari, potrivit unui comunicat remis presei de Biroul de Presă al Poliţiei Prahova.

MAsina confiscata de la proxeneti

Una dintre maşinile confiscate de la proxeneţii prahoveni în operaţiunea Laraprox-Tatar FOTO Poliţia Prahova

De asemenea, o parte din banii obţinuţi ar fi fost investiţi în autoturisme de lux, înmatriculate pe numele unor societăţi comerciale.

Din activităţile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că ar fi fost recrutate 19 persoane în scopul practicării prostituţiei, în beneficiul grupului infracţional organizat, cercetările vizând 7 persoane, despre care există bănuiala că ar fi fost implicate în activitatea infracţională.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 13 telefoane mobile, un laptop, 3 carduri de memorie, un memory stick, 2.200 de euro, 3.300 de lire turceşti, un inel, în valoare de aproximativ 8.000 de lei, 5 carduri bancare, 2 cartele SIM şi mai multe înscrisuri.

Totodată, au fost luate măsuri în vederea indisponibilizării a 6 autoturisme de lux.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2021, urmare a cooperării poliţieneşti, cu sprijinul EUROPOL, între autorităţile române, franceze şi spaniole, a fost încheiat un Operational Task Force (OTF), autorităţile judiciare din Franţa desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii „Laraprox”, iar autorităţile judiciare din Spania desfăşurând cercetări în cadrul Operaţiunii „Tatar”, cu privire la activitatea aceluiaşi grup infracţional, implicat în exploatarea tinerelor de naţionalitate română, pe teritoriul Franţei şi Spaniei.

La acţiune a participat un analist din cadrul EUROPOL, o delegaţie de poliţişti din cadrul OCRTEH/Franţa, ofiţerul de legătură francez acreditat în România, o delegaţie de poliţişti din cadrul Poliţiei din Spania - UCRIF şi ofiţerul de legătură spaniol acreditat în România.

În urma cooperării internaţionale cu autorităţile judiciare din Franţa şi Spania, în cauză au fost emise 5 mandate europene de arestare, care vor fi puse în executare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi de către Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Eurojust şi Europol, Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploieşti şi de cel al Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Ploieşti.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite