Veşti bune pentru pacienţii din Argeş şi judeţele vecine. Au fost alocate 2,5 milioane lei pentru funcţionarea angiografului de la Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incertitudinile cu privire la funcţionarea, în continuare, a angiografului adus la Piteşti s-au spulberat. Activitatea aparatului şi a echipei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti este asigurată cel puţin până la sfârşitul acestui an.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti a fost inclus în Programul Naţional de Boli Cronice Cardiovasculare, printr-o hotărâre a preşedintelui CNAS, iar banii alocaţi, în acest context, pentru funcţionarea angiografului până la sfârşitul acestui an vor acoperi mai mult decât urgenţele – sigurele care au avut acces gratuit, în ultimele luni, la performantul aparat care a costat, anul trecut, 3.2 milioane lei. 
 

„Este dată hotărârea preşedintelui CNAS, care însă nu a ajuns încă la noi. Aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial. S-a rezolvat problema finanţării angiografului în acest an. În ultimul timp am asigurat doar urgenţele. În principiu, suma de 2,5 milioane lei este suficientă pentru angiograf în acest an, având în vedere statistica lunară“, anunţă Florin Tecău, preşedintele CJ Argeş.

Aparatul, permite efectuarea de angiografii - examene radiologice pentru examinarea volumului interior al unui vas sangvin (arteră sau venă) şi ale ramurilor în care se împarte acest vas. O angiografie este utilizată, în principal, pentru studierea vaselor inimii şi ale plămânilor, ale creierului şi măduvei spinării (angiografii cerebrale şi medulare) şi a ale membrelor şi viscerelor (rinichi, mezenter). Acest examen serveşte la depistarea leziunilor arteriale, îndeosebi ale stenozelor (îngroşările) consecutive a ateromului (depozit lipidic pe peretele arterial), anevrismelor, ocluziilor unui vas de către un aterom sau de către un cheag. Angiografia mai permite să fie distinsă o disecţie arterială sau prezenţa unei malformaţii arteriovenoase. Înaintea unei intervenţii chirurgicale, o angiografie dă posibilitatea să se studieze raporturile anatomice între vase şi leziunea de operat. În plus, angiografia permite să se practice angioplastii (tehnici de dilatare a unui vas), embolizări (ocluzii terapeutice ale unui vas) şi o chimioterapie în situ (injectare pe cale intravasculară a medicamentelor anticanceroase). Această tehnică este denumită "radiologie intervenţională".

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite