Trei uleiuri care-ţi protejează pielea de degerături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără protecţie, temperaturile extreme, fie ele ridicate sau scăzute, afectează grav pielea, uneori chiar iremediabil. Dacă vara avem la dispoziţie o gamă variată de loţiuni, când vine vorba de iarnă, în cele mai multe cazuri, protecţia se rezumă la mănuşi şi încălţăminte adecvată, mai puţin la creme pentru îngrijirea prealabilă a pielii.

În afara produselor farmaceutice special create pentru protejarea pielii împotriva frigului, există şi câteva preparate naturiste ce pot fi de mare ajutor iarna, în prevenirea degerăturilor.

„Banalul ulei de floarea soarelui are efecte miraculoase dacă îl amesteci cu pulbere de ghimbir (în proporţie de 2/1 linguriţe) şi masezi zonele expuse la frig cu puţin timp înainte de a ieşi din casă”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Şi uleiul de ricin are efect protector asupra pielii când vine vorba de ger. 

„Masarea corpului cu ulei de ricin te ajută să previi crăparea pielii, mai ales dacă eşti o persoană cu pielea uscată. Dacă adaugi în ulei câteva picături de lămâie vei obţine un ulei de masaj cu o aromă plăcută şi înviorătoare. După masaj este necesară o jumătate de oră pentru absorbţia completă a uleiului”, mai spune specialistul în fitoterapie Elena Badea.

Tot pentru prevenirea (dar eficient şi în tratarea) degerăturilor este recomandat şi uleiul de cătină. „Acesta se aplică pe pielea care urmează să fie expuse la frig (sau pe zonele afectate ale pielii), atât cât poate absorbi pielea”.

Dacă totuşi ne alegem cu degerături uşoare (pentru cele profunde e nevoie de intervenţie medicală urgentă), putem folosi în scop terapeutic alte câteva plante medicinale preparate sub formă de infuzie sau decoct.

Iată doar câteva remedii simple:

„Fă o infuzie cu flori de gălbenele şi adaugă o lingură de sare de mare. Ţine mâinile şi picioarele în acest amestec timp de câteva minute. De asemenea, se poate aplica local aloe vera, deoarece are proprietatea de a vindeca degerăturile rapid datorită substanţelor de tip steroidal şi acidului salicilic din compoziţia plantei. În plus, nu rămân cicatrici, culoarea naturală a pielii se reface perfect şi chiar se regenerează foliculii de păr”, spune Elena Badea. 

Ţelina este o altă plantă indicată în acest caz. Se repară un decoct dintr-o ţelină întreagă, mărunţită bine în prealabil, care se fierbe timp de 5 minute. „Cu acest decoct se fac spălături timp de 20 de minute, urmate de comprese pe care le menţii pe locurile afectate 30-60 de minute”, mai spune specialistul.

Decoctul de castanele, infuzia din frunze de nuc, varza crudă aplicată local sau ceapa pot fi de asemenea utile când pielea e superficial afectată.

Pentru leziunile profunde, cereţi sfatul medicului! Nu vă trataţi singuri!

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite