Tot ce trebuie știut despre Declarația 230. Peste 92.000 de argeșeni au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit în 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la 25 mai 2024, salariații și pensionarii pot redirecționa 3,5% din impozitul datorat statului către organizațiile non-profit sau unitățile de cult. Acest lucru se poate face prin declarația sau formularul 230, care se poate depune la ANAF sau la ONG-ul respectiv

Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit Foto: Biserica Sf. Nicolae și Sf. Nectarie Pitești
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit Foto: Biserica Sf. Nicolae și Sf. Nectarie Pitești

Sumele de bani redirecționate în acest mod vor fi folosite pentru finanțarea activitățiilor acestor organizații sau pentru cauze umanitare doar că sunt încă multe persoane care nu cunosc acest lucru.

Practic, odată ce ai depus acest formular, poți dona până la 3,5% din impozitul pe venit către orice ONG care figurează în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Dacă ai depus declarația, acei bani nu vor mai fi păstrați de stat. Nu costă nimic și se poate completa online, în doar câteva minute.

Formularul 230 "Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat” se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează următoarele venituri din România: din salarii şi asimilate salariilor; din pensii; din activităţi independente/activităţi agricole, impuse pe bază de normă de venit; din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reţine la sursă; din drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real; din cedarea folosinţei bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.

Modalitățile privind depunerea formularului

Sunt trei variante prin care poți depune formularul. Se poate face în mod personal, pe hârtie, la registratura organului fiscal de care aparții sau prin poștă la adresa serviciului fiscal. Îl poți depune și electronic, prin serviciul Spațiul Privat Virtual sau prin portalul e-guvernare.ro cu certificat digital calificat. De asemenea, îl poți trimite către organizația pentru care dorești să redirecționezi și ei se vor ocupa de depunerea acestora către ANAF.

Termenul de depunere al Formularului 230 este până la data de 25 mai 2024.

Peste 92.000 de argeșeni au depus formularul în 2023

Declarația 230 se poate descărca de pe site-ul ANAF, iar completarea sa este foarte simplă. Majoritatea ONG-urilor pun la dispoziție o variantă precompletată cu datele lor, la care poți adăuga nume, prenume etc.

„Referitor la numărul de argeșeni care au redirecționat 3,5% din impozitul pe venit în ultimul an către O.N.G.-uri, vă comunicăm că în anul 2023, un număr de 92.600 de persoane cu domiciliul în județul Argeș, au optat pentru depunerea formularului D230, redirecționând o cotă de până la 3,5% din impozitul anual pe venituri din salarii și pensii pentru susținerea entităților nonprofit sau unităților de cult”, a precizat Georgeta Aurora Negru, șefa Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş într-un răspuns la o solicitare făcută de „Adevărul”.

Declarația unică: până când se depune formularul 212

Direcționarea unei sume de până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor non-profit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult, precum şi pentru acordarea de burse private, se poate efectua si prin intermediul formularului 212: „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”. 

Sunt vizate veniturile din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuale, din cedarea folosinţei bunurilor sau din activități agricole, silvicultură și piscicultură, pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, respectiv venituri din investiții.

Declarația unică reprezintă formularul prin care persoanele care înregistrează alte venituri decât cele din salarii își declară câștigurile și implicit plătesc impozitul și contribuțiile sociale datorate la stat. Declarația presupune completarea formularului 212, cu informațiile referitoare la veniturile realizate în anul precedent și cele estimate pentru anul în curs.

Potrivit acestei declarații, se va stabili impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate pentru anul precedent și implicit impozitul estimat și contribuțiile sociale estimate pentru anul în curs. 

Termenul de depunere a Formularului 212 este tot până la 25 mai 2024.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite