Singura biserică din România unde se află o pictură cu Fecioara Maria gravidă va fi reabilitată. Ce lucrări se vor face
0Unul din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale și totodată cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească, Biserica Domnească din Curtea de Argeș va fi reabilitată din temelii. Picturile murale interioare, extrem de valoroase, au fost realizate în 1360-1369.
Lăcașul de cult de la Curtea de Argeș este singurul din România unde se află o pictură bisericească înfățișând-o pe Maica Domnului gravidă. Imaginea are o semnificație excepțională pentru creștinătate.
Sfințită în anul 1352, fiind o ctitorie a lui Basarab I, Biserica Domnească Sfântul Nicolae din Curtea de Argeș este inclus în Lista Indicativă UNESCO.
Pictura Bisericii Domneşti a fost realizată între 1360 şi 1369, având scene cu adevărat deosebite, în frunte cu cea cu Fecioara Maria însărcinată, o astfel de pictură mai putând fi văzută doar la Mănăstirea Chora din Istanbul. Biserica Domnească este unică și prin faptul că este o biserică bizantină în stilul Renaşterii paleologe.
„Adevărul” a stat de vorbă despre proiectul de restaurare al acestei biserici deosebite cu arhimandritul Caliopie Ichim.
Biserica Domnească din Curtea de Argeş a trecut acum șapte ani din proprietatea Muzeului Municipal în cea a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
„Proiectul privind reabilitarea Bisericii Domnești este aprobat. Așteptăm începerea finanțării în această primăvară, după care va fi semnat contractul de lucrări. Devizul se va face actualizat tot în această primăvară, estimările fiind în jurul unei valori de cinci milioane de euro pentru toate lucrările de reabilitare”, a precizat arhimandritul Caliopie Ichim pentru „Adevărul”.
Lucrările de reabilitare vor începe fie spre finalul acestui an, fie în primăvara lui 2025, în funcție de viteza cu care se vor derula procedurile.
Cum vor fi restaurate picturile foarte valoroase
La Biserica Domnească din Curtea de Argeș se vor realiza printre altele lucrări pentru injectarea umpluturii din zidăriile istorice cu mortar pe bază de ciment roman sau lapte de ciment roman (fără săruri solubile), după ce vor fi executate mai multe injectari de probă. Aceste lucrări vor fi supervizate de către un pictor restaurator.
Legat de picturile murale foarte valoroase, vor fi realizate curățări chimice și mecanice cu proceduri speciale ce vor fi utilizate inclusiv în cazul picturii murale cu Fecioara Maria gravidă.
Se vor realiza de asemenea lucrări pentru îndepărtarea umidității ce afectează de câteva decenii pictura de o valoare excepțională.
Turnul de poartă al incintei Bisericii Domnești va fi consolidat prin realizarea unui sistem de bare înglobate în galerii forate vertical.
Biserica Domnească de la Curtea de Argeş adăposteşte şi 13 morminte ale domnitorilor munteni.
Și tot aici se află și misteriosul Mormânt 10, legat de care s-au făcut zeci de cercetări şi s-au scris o sute de studii ştiinţifice. Mormântul princiar din Biserica Domnească a fost descoperit neprofanat în 1920, în naosul bisericii, odată cu renovarea acesteia.
Descoperirea i-a aparținut istoricului Virgil Drăghiceanu, sub supravegherea căruia s-au efectuat săpăturile. La început, istoricii au crezut că acolo ar fi fost îngropat unul dintre nepoţii lui Basarab I. Ulterior, după numeroase cercetări, s-a avansat ipoteza conform căreia în mormânt s-ar afla unul dintre fiii lui Basarab I, ipoteză nedovedită până acum.
Rămâne un mister de ce mormântul a fost atât de ascuns, cât şi ce semnifică inscripţia de pe un inel găsit acolo, inel similar ca aspect cu cel al lui Edward of Woodstock, supranumit „Prinţul Negru”, contemporan cu domnitorul român.
Cercetările asupra misteriosului Mormânt 10 au fost oprite de mai mulți ani din cauza lipsei finanțării.